El Moviment contra la Intolerància i el Consell de Víctimes de Delictes d’Odi i Discriminació (Covidod) han intensificat la seua exigència perquè s’aprove la Llei Integral Contra els Delictes d’Odi, una normativa que porta pendent d’aprovació durant nou anys. Esta reivindicació es va realitzar en un acte commemoratiu celebrat a València amb motiu del Dia Europeu en Memòria de les Víctimes per Crims d’Odi.
En este esdeveniment van participar representants de diferents entitats, entre ells Ángel Galán, coordinador del Moviment contra la Intolerància en la Comunitat Valenciana; José Carlos Andrade, coordinador de Covidod; Pedro Martínez Hernánz, policia especialitzat en investigació d’Extremisme Violent i Delictes d’Odi; i Miguel Ángel Alex, de la Policia de la Xarxa de Desplegament d’Operacions Especials.
Necessitat d’un marc legislatiu integral
Ángel Galán va destacar la necessitat d’un marc legislatiu integral que incloga no sols mesures legals sinó també campanyes educatives, socials i sanitàries per a una prevenció eficaç. Va assenyalar que actualment existix escassetat de formació i visibilitat per a les persones potencialment víctimes de delictes d’odi. A més, va explicar que encara que l’Article 22.4 del codi penal contempla com a agreujant la motivació basada en racisme o antigitanismo, no hi ha un marc legal més ampli per a abordar estos delictes.
L’aprovació d’esta llei, segons Galà, depén de la voluntat política i de comptar amb majoria absoluta en el Congrés dels Diputats. Per part seua, Pedro Hernández va apuntar que un dels principals reptes és la falta de recursos exclusius i especialitzats per a tractar estos delictes.
Desafiaments a la labor policial
D’altra banda, Miguel Ángel Alex va afegir que les xarxes socials representen un greu obstacle per a la labor policial, a causa de l’anonimat i la dificultat per a identificar digitalment als agressors.
Context actual marcat per tensions
Quant a la situació actual, l’acte es va realitzar en un context marcat per tensions en Torre Pacheco, on s’han evidenciat problemes relacionats amb faules, presència de grups ultres i violència social, ressaltant la urgència de mesures jurídiques i socials.
Xifres clau sobre delictes d’odi a Espanya
L’Informe del Ministeri de l’Interior assenyala que en 2024 es van registrar 1.955 delictes i incidents d’odi a Espanya, la qual cosa representa una reducció del 13,8% en comparació amb l’any anterior. D’estos casos, 254 van ocórrer en la Comunitat Valenciana.
Els delictes motivats per racisme i xenofòbia van ser els més nombrosos, amb 804 incidents, mentres que els vinculats a l’antisemitisme van experimentar un augment del 60,9% en relació a 2023.
Les forces de seguretat van aconseguir esclarir el 71,9% dels casos enguany, millorant l’eficàcia en quatre punts percentuals, i es va detindre o va investigar a 905 persones, sent la majoria hòmens (81,9%).
Quant al perfil de víctimes, el grup d’edat més afectat és el de 26 a 40 anys, que representa el 34,7% del total, mentres que els menors d’edat constituïxen el 12,8% de les víctimes.
Participació i suport de diverses organitzacions
En l’esdeveniment celebrat a la Casa del Voluntariat de València van participar diverses organitzacions i associacions com la Federació d’associacions gitanes Maranatha, la Federació Autonòmica d’associacions gitanes (Faga), l’Associació Per tu Dona, l’Associació Internacional Món Solidari (Asim), Calcsicova CV i la Comunitat jueva de València.
Així mateix, van ser presents la Unió de Comunitats Islàmiques de València, l’Associació d’Implantats Coclears CV, Aico Diversitat, Associació Auxilia, la Fundació Rais-Llar Sí i la Comunitat Bahá’í, mostrant un ampli suport social en la lluita contra els delictes d’odi.
La demanda col·lectiva posa en relleu la imperiosa necessitat d’actualitzar i enfortir el marc normatiu per a protegir efectivament les víctimes i previndre este tipus de crims, clau per a promoure una convivència respectuosa i segura en la societat actual.