Detingut un menor per dotze presumptes delictes d’homicidi imprudent a Alacant

Agents de la Policia Nacional han detingut a Alacant a un menor d’edat acusat d’un presumpte delicte d’homicidi imprudent, lesions, afavoriment a la immigració il·legal i pertinença a organització criminal.

El detingut es tractava d’un dels supervivents d’una pastera que el mes de gener passat va arribar a la costa llevantina i en la qual únicament van sobreviure cinc de les dèsset persones que havien embarcat en una llanxa-pastera des d’Algèria.

Els cinc supervivents del naufragi, van ser rescatats per Salvament Marítim a 22 milles de la costa i traslladades fins al Centre d’Atenció Temporal d’Estrangers (CATE) instal·lat en el port d’Alacant. Després d’una primera valoració mèdica per part de Creu Roja, dos d’ells van haver de ser traslladats a l’Hospital General d’Alacant per una hipotèrmia severa, sent posats en llibertat posteriorment. La resta va quedar sota custòdia dels agents.

Una travessia impossible d’aconseguir
Les probabilitats de concloure el viatge amb èxit van ser quasi nul·les, ja que la pastera en la qual viatjaven es tractava d’una llanxa de goma inflable, d’uns cinc metres d’eslora, amb poca potència de motor i escàs apilament de combustible, tot això sumat a una sobrecàrrega de tripulants, absència de sistemes de GPS i la imperícia del patró que a penes sabia manejar l’embarcació, va fer que la barca es detinguera i quedara a la deriva l’endemà de l’inici del viatge, durant 6 dies.

A més, les condicions meteorològiques eren adverses el que va provocar que l’embarcació bolcara i caigueren tots a la mar, motiu pel qual soles van sobreviure huit d’ells.

Després de la presa de declaració dels supervivents, entre ells alguns familiars dels morts, la informació recollida de les denúncies de desaparició i els vestigis recaptats pel grup d’investigació, es va poder identificar a tots els morts, quedant evidenciat que el detingut presumptament formava part d’una organització criminal dedicada al tràfic il·legal d’immigrants en embarcacions des de les costes d’Algèria fins a Espanya, cobrant a aquestes persones per això quantitats desorbitades conforme al nivell de vida del seu país.

La investigació es va iniciar amb la denúncia d’un dels supervivents, fent-se càrrec de la mateixa la Unitat Contra les Xarxes d’Immigració i Falsedats Documentals de la Brigada Provincial d’Estrangeria i Fronteres d’Alacant.

El detingut que en el moment de la seua detenció es trobava ingressat en un Centre d’Internament d’Estrangers va ser posat a la disposició de Fiscalia de Menors de València que va decretar el seu ingrés en un Centre de Menors.

L’organització criminal
La investigació per part dels agents, amb gran experiència acumulada en aquest tipus delictiu i que estudia les estructures organitzatives de xarxes criminals, va revelar que, en aquest cas concret, l’organització es conformava de diversos membres amb funcions específiques o tasques diferenciades, coincidint amb les estructures criminals pròpies de les xarxes d’immigració il·legals.

Les víctimes van pagar entre 2.500 i 1.900 euros pel trajecte fins a Espanya, quantitats econòmiques desorbitades en comparació amb el sou mitjà a Algèria, que és de 250 euros mensuals.

En l’últim any, la Brigada d’Estrangeria i Fronteres d’Alacant ha detingut a un total de 17 patrons d’embarcacions implicats en l’afavoriment a la immigració il·legal.

ÚLTIMES NOTÍCIES