Les 15 preguntes més habituals a una entrevista de feina i les seves respostes

Imatge d'arxiu d'una persona treballant amb un ordinador portàtil
Imatge d'arxiu

 

Moltes vegades es diu que trobar feina ja és una feina, i actualment encara més. Des que fa uns anys vam entrar en una situació de crisi la gent que es troba a l’atur va augmentar considerablement i això és una de les grans preocupacions de tothom.

  

Optar a fer una entrevista por un lloc de treball ja és un gran pas endavant, però no realitzar aquesta entrevista sense problemes no és fàcil, i ho sabem, és per això que aquí tenim una llista amb les preguntes que més es fan en entrevistes de feina i com hi hem de respondre.

 

Les preguntes més freqüents a una entrevista

És evident que cada lloc de treball requerirà d’unes preguntes específiques diferents de les que aquí mostrem, però de ben segur que a totes les entrevistes apareixeran, com a mínim, algunes d’aquestes preguntes. Són el que podríem catalogar com a qüestions ‘base’, les que serveixen per saber com és la persona, quines motivacions té i quines són les seves capacitats.

 

1. Com ens ha conegut?

Als entrevistadors i a les empreses els agrada saber com l’entrevistat ha arribat a ells. És important per a la imatge de l’empresa arribar a un públic ampli, ja que això permet seleccionar treballadors entre més persones.

Per això aquesta pregunta és simplement informativa per ells, o sigui que respon amb sinceritat i no et preocupis.

2. Què sap de la nostra empresa?

És una pregunta molt freqüent i semblant a l’anterior, però en aquest cas l’entrevistador no només vol tenir informació sobre la imatge que té la gent de l’empresa, sinó també veure quina és la imatge que en té la persona que entrevisten.

 

Per aquest motiu, és molt important saber quatre coses sobre l’empresa per a la qual vols treballar, la imatge de marca, els llocs i treballadors amb els quals explica, etc.

3. Perquè creu que mereix aquest lloc de treball?

Tot i que habitualment treballem per obtenir diners, cosa que no s’ha de negar, hem de buscar altres coses per poder respondre. S’ha de demostrar que entre totes les feines que has buscat aquella és la que més s’adapta a tu.

 

4. Quina experiència té al sector?

En cas de no tenir experiència prèvia és molt important explicar la formació que tenim en l’àmbit que se’ns demana, siga reglada o adquirida d’alguna altra forma.

 

Si tenim experiència, cal mencionar-la, sobretot aquella que considerem més important, i a més, intentar explicar en què ens pot ajudar aquesta experiència en el futur lloc de treball al qual aspirem.

 

5. Parla d’algun error professional que haja comès

 

Tots hem fet errors al passat, en cas contrari, vol dir que no has treballat mai.

Si et ve al cap algun error imperdonable, millor no ho comentes i busca un altre un poc més suau. Si per algun motiu no recordes cap error, el millor és inventar-se un, que siga lleu, però mai dir que no n’hem fet cap, perquè semblarà que enganyem per quedar bé.

Mai oblides durant l’entrevista de treball explicar no solament l’error sinó com ho vas solucionar i el que vas aprendre d’ell.

6. Parle de la seva feina anterior

Mai s’ha de parlar malament d’una altra empresa. Ningú vol que un “traïdor” entre a treballar per a un mateix, perquè sentirà que pot tornar a trair i a parlar malament d’ella la mínima.

  

En cas que hagen comès una falta molt greu demostrable o que siga la competència (de vegades ni això), es podria fer una excepció, sempre que es faça amb educació i respectant a l’anterior empresa i companys; especialment els caps.

  

Descriu quina era la teua feina i com la feies, a més, no dubtes a compartir informació sobre les relacions (professionals, per descomptat, de les altres parlem en el següent article) que mantenies amb la resta de companys ja siguen superiors o inferiors jeràrquicament.

 

7. Per què va passar tant de temps sense treballar?

Si l’entrevistador veu que has estat un llarg període sense treballar segurament faci aquesta pregunta. No cal preocupar-se, normalment saben que si no s’ha treballat ha sigut perquè no s’ha pogut.

  

No tingues por a dir que has estat buscant i no has trobat res que encaixi amb tu (és a dir, que no t’han volgut contractar, però no cal ser tan clar).

 

8. Per què ha canviat tant de feina?

Pot ser que hages tingut moltes feines diferents i en molt poc temps, normalment és degut a contractes temporals, no has de patir per dir-ho, però si en realitat ha estat perquè t’han anat acomiadant potser hauries de mirar si ho estàs fent bé a la feina o no.

 

9. Què espera obtenir treballant amb nosaltres?

L’entrevistador vol saber si el futur treballador que té davant compta amb aspiracions per les quals lluitar, evidentment també voldrá saber que és el que esperes a curt termini.

  

El professional que et fa les preguntes té molt present que no hi ha ningú més eficient que un treballador que lluita per aconseguir uns objectius. Explica-li per què t’agrada aquesta feina i com pot ajudar-te a aconseguir els teus objectius.

10. Si pogués treballar a qualsevol lloc, on li agradaria treballar?

És potser una de les preguntes més difícils, perquè depèn del que estiguen buscant. Sempre es diu que les empreses volen treballadors amb grans aspiracions, però no sempre és així.

  

Hi ha empreses que prefereixen algú que simplement faça bé la seva feina i prou. Que obeeixi i ja està.

  

Hauràs d’intuir quina classe de treballador busquen i segons això contestar amb un lloc de treball més o menys gran. Mai massa per semblar excessivament pretensiós ni massa baix per semblar que no tens res pel qual esforçar-te.

11. Estaria disposat a viatjar/mudar-se per feina?

Pregunta molt important per moltes empreses multinacionals o fins i tot nacionals.

  

  

Comptar amb treballadors disposats a viatjar per l’empresa és una eina molt útil per ells.

  

Has de ser molt sincer en aquesta pregunta. Si no et veus viatjant, ho has de dir, perquè estar en una feina en la qual et poden manar a qualsevol moment fora, pot causar veritables problemes si comptaven amb tu des d’un principi i després et fas enrere.

 

12. Quins objectius té de cara al futur?

Similar a la pregunta sobre el teu lloc de treball ideal però més directa encara. Torna a ser una pregunta delicada.

  

L’entrevistador vol conèixer com ens veiem en el futur i quines coses esperem aconseguir, i sap, que el no aconseguir-les pot arribar a frustrar-nos, per això mai comentis metes de futur que no creguis que aquesta empresa et pot donar.

 

13. Prefereix treballar sol o en equip?

Conèixer l’empresa a la qual vols accedir serà indispensable per contestar a aquesta pregunta. Tot i que no hi ha una resposta correcta, serà suficient amb que et vegen capaç de treballar en tots dos casos.

  

Tret que estiguis optant per a un lloc molt específic (en el qual hages de, per exemple, treballar o fins i tot dirigir a un grup de persones) parla amb certa sinceritat sobre les teves preferències deixant clar que aquestes no impediran a cap moment un bon acompliment en l’altre context.

 

14. Com han sigut els seus caps anteriors?

Mai parles malament dels caps anteriors.  De la mateixa manera que no s’ha de parlar malament d’un/a exparella, simplement per una qüestió de principis i de demostrar com ets.

  

En el cas que tinguen especial interès en aquest tema, pots comentar de manera superficial alguna cosa, però deixant clar en general que la teva experiència (encara que millorable) va ser positiva.

 

En el cas que la teva experiència haja estat real i completament positiva, no dubtis a dir-ho i argumentar-ho.

15. Com el descriuen les persones del seu entorn?

Oblida’t de la frase “el meu major defecte és que sóc massa perfeccionista”. Els defectes són inherents a la naturalesa humana, per això, pensa en algun que t’hagin dit o sentis però intenta que no sigui un defecte que tinga una relació directa amb la feina, ha de ser alguna cosa més personal. 

 

Demostra a qui et fa l’entrevista que ets capaç no solament d’exercir la teva labor, sinó també de millorar amb el temps i aprendre de l’experiència, ja siga positiva o negativa.