Així roda una bomba de lava pel volcà de la Palma

Compartir:

Una bomba volcànica avança a gran velocitat durant milers de metres sobre una esplanada de piroclastos fins a frenar-se a la Palma. És un dels materials que expulsa el volcà des que va entrar en erupció el passat 19 de setembre. Les imatges són del passat 27 d’octubre.

<

>

40 dies

El volcà de la Palma porta 40 dies d’intensa activitat emetent material magmàtic i cendres. Continua expulsant rius de lava que alimenten les bugades existents i que discorren pel vessant fins a arribar a la mar.

Què és una bomba de lava?

Una bomba volcànica és de roca fosa (piroclastos) que es forma quan un volcà expulsa fragments viscosos de lava durant una erupció. Estes bombes de lava poden ser llançades a diversos quilòmetres de distància des del con volcànic on s’expulsa.

<

>

A més, estes bombes de lava poden ocasionar danys personals.

Bugades de lava

La bugada més activa amenaçava este dijous amb arribar al municipi de Port Naos, pràcticament evacuat des de l’inici de l’erupció. Encara que de moment, segons el Pla Especial de Protecció davant Risc Volcànic (Pevolca), no afecten la localitat costanera de Port Naos.

L’últim informe del Departament de Seguretat Nacional (DSN) de les 08.00 detalla que els tècnics del Pevolca descarten ara com ara l’arribada d’esta bugada a la localitat turística.

La bugada que avançava per tot arreu es troba pràcticament parada, per la qual cosa els accessos cap a Port Naos, Toll Verd i El Rem continuen oberts.

<

>

50 terratrémols en les últimes hores

La superfície coberta per lava del volcà de Cumbre Vieja supera ja les 900 hectàrees. La qualitat de l’aire es troba dins dels valors límit.

En les últimes hores s’han localitzat al voltant de 50 terratrémols a la Palma, tots ells concentrats en la zona dels municipis de Vila de Mall i Fuencaliente.

 

<

>

 

 

EL MÉS LLEGIT

Un mort y 17 ferits al Medusa Festival de Cullera

Almenys una persona ha mort i 17 han resultat ferides durant la matinada d'aquest dissabte en el Medusa Festival després que diverses...

Tanquen 17 parcs naturals de la Comunitat fins dilluns per a prevenir incendis

Serra d’Irta, Penyagolosa, Desert de les Palmes, Tinença de Benifassà, Serra d’Espadà, Serra Calderona, Chera-Sot de Chera, Puebla de San Miguel, Túria, Falçs del Cabriol, Serra de Mariola, Font Roja, Montgó, Serra Gelada, Prat de Cabanes-Torreblanca, Marjal Pego-Oliva i la zona forestal de L’Albufera.

Mor l’actriu Anne Heche

La seua família havia confirmat al migdia hora espanyola que la seua situació era irreversible i fatal

Mor ofegat un home a la platja del Port de Sagunt

El dron ha pogut accedir a ell i llançar-li un jupetí salvavides però en aqueix moment s'ha desmaiat.