L’Ajuntament d’Alacant participa en un simulacre internacional de tsunami promogut per la UNESCO


Rebre les notícies de València Diari

 

L’Ajuntament d’Alacant ha informat que els cossos de Policia Local, Bombers del SPEIS i el Departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències participaran, dimarts que ve 9 de març, en un simulacre sobre alerta primerenca i comunicacions en cas de Tsunamis, organitzat per la Comissió Oceanogràfica intergovernamental de la UNESCO, i coordinat per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències -AVSRE-.

 

En l’exercici se simularà un terratrèmol que s’ha produït entre Sicília i la península Itàlica de magnitud 7.9 amb tsunami que afecta la costa italiana, grega i del nord d’Àfrica i que pot sentir-se en les costes mediterrànies espanyoles, i l’Ajuntament activarà el Pla Territorial d’Emergències Municipal en el seu Nivell I d’Emergència sense mobilització de recursos.

 

L’objectiu d’este exercici que es du a terme per primera volta en Alacant, implica provar l’eficàcia dels dispositius i sistemes recepció d’avisos transmesos al Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, així com establir sistemes de ràpida notificació de la informació, relacionada amb el risc de tsunamis. Des de l’Ajuntament informen d’estes pràctiques i exercicis simulats per a evitar confusió, així com alarma entre la població.

 

Alertar i evacuar a les persones de les comunitats costaneres

A demés es preveu que es posen a prova les comunicacions des dels Centres Internacionals d’Alerta, exercitar les cadenes de comandament i presa de decisions nacional i local, i activar el procediment per a alertar i evacuar a les persones de les comunitats costaneres.

 

El regidor de Seguretat, José Ramón González, ha assenyalat que «la ràpida difusió dels missatges d’alertes i una ràpida presa de decisions augmenta la capacitat de resposta per a fer front a les emergències, per això és tan important realitzar estos exercicis de simulacres».

 

En les costes del Mediterrani els tsunamis no són freqüents, però també poden produir-se, i per això s’ha decidit participar en estos exercicis en els que es provaran la difusió dels missatges d’alerta als organismes que són responsables de la resposta d’emergència en el que participaren tècnics del Departament municipal d’Emergències i Protecció Civil, les diferents regidories implicades, la Policia Local i els bombers del SPEIS.

 

Les fases del simulacre

El simulacre contempla diferents fases, una d’elles és la simulació de la primera etapa del procés d’alerta primerenca en cas d’un esdeveniment sísmic tsunamigénico.

 

Esta fase consistix en la detecció de l’esdeveniment i el subministrament oportú dels missatges d’alertes. La fase següent és difondre els missatges d’alerta adaptant-los, i la tercera seria activar els procediments del mecanisme de protecció, a on se simula la prestació d’assistència als països afectats i es posen a prova els diferents protocols i procediments d’intervenció.

 

Dimarts que ve en el simulacre no es preveuen danys pel que s’assajaren els procediments de comunicació, ja que la hipòtesi en si, no generaria impacte, comprovant-se entre altres coses la idoneïtat de les comunicacions. En este context, l’Ajuntament d’Alacant participarà en l’exercici d’acord amb les premisses establides activant el Pla Territorial d’Emergències Municipal en el seu Nivell I d’Emergència sense mobilització de recursos.

 

Què es un tsunami?

Un tsunami pot ser provocat per terratrèmols, volcans, explosions de gran magnitud, i estes ones es propaguen ràpidament en totes les direccions des del seu lloc d’origen. Normalment, els tsunamis més devastadors són ocasionats per terratrèmols que depenent de la localització del seu epicentre seran més o menys nocius.

 

Com més a prop estiga l’epicentre de la costa el tsunami tardarà menys a conseguir la costa, donant lloc a un major mal, ja que es disposa de menys temps per a evacuar la zona.

 

L’edil José Ramón González, ha explicat que «al llarg de l’any els cossos de Seguretat municipals organitzen i fan diferents simulacres amb els quals millorem l’eficàcia de resposta i la coordinació, els protocols d’intervenció i com hem d’actuar en el procediment operatiu i este tipus de pràctiques ajuden molt a millorar els temps de resposta».

 

Encara que tsunamis d’eixa magnitud no són fenòmens freqüents en el mediterrani, cal estar preparats, ja que en la nostra Comunitat hi ha molts quilòmetres de costa, i podria patir un esdeveniment d’este tipus. Per tant, és necessari estar preparats, conéixer quines són les causes d’un tsunami, com es detecta i quines mesures de protecció han d’adoptar-se.

 

Pla d’Actuació Municipal enfront del Risc Sísmic

El regidor de Seguretat va informar que «esta setmana va ser homologat per la Comissió Autonòmica de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana el Pla d’Actuació Municipal enfront del Risc Sísmic de l’Ajuntament d’Alacant, es tracta del primer pla enfront d’este risc en la província d’Alacant i el primer juntament amb Benifaió de la Comunitat Valenciana».

 

Esta Pla d’Actuació Municipal enfront del Risc Sísmic és un dels plans mes complexos en l’ocurrència del fenomen i la gravetat i magnitud dels danys que pogueren produir-se, així com la intervenció multidisciplinària en la resposta a l’emergència. L’estudi de risc sísmic ha sigut elaborat per la Universitat d’Alacant i s’han elaborat consells a la població.

Des de la Direcció General de Protecció Civil informen de les següents recomanacions:

 

  • Si viu en la costa i sent un terratrèmol prou fort per a clivellar murs, és possible que dins dels vint minuts següents puga produir-se un sisme submarí o tsunami.

 

  • Si és alertat de la proximitat d’un sisme submarí o tsunami, situe’s en una zona alta d’almenys 30 metres sobre el nivell de la mar en terreny natural.

 

  • La mitat dels sismes submarins es presenten, primer, com un recolliment de la mar que deixa en sec grans extensions del fons marí. Córrega, no es detinga, allunye’s a una zona elevada, el sisme submarí arribarà amb una velocitat de més de 100 Km/h.

 

  • Si Vostè es troba en una embarcació, dirigisca’s ràpidament mar endins. Un sisme submarí és destructiu només prop de la costa. De fet a uns 5.600 metres de la costa i sobre una profunditat major a 150 metres vosté pot considerar-se segur.

 

  • Tinga sempre present que un sisme submarí pot penetrar per rius, rambles o marenys, diversos quilòmetres terra endins, per tant hi ha allunyar-se d’estos.

 

  • Un sisme submarí pot produir deu o més ones destructives en 12 hores; procure tindre a mà roba d’abric, especialment per als xiquets.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies