El Govern d’Espanya aprova una llei contra el desaprofitament de menjar

Compartir:

L'objectiu és reduir la deixalla d'aliments sense consumir al fem i afavorir un millor aprofitament d'aquests


Cada espanyol tira al fem 30 quilos de menjar a l’any. Amb la finalitat de frenar el desaprofitament alimentari, el Consell de Ministre ha aprovat la llei de Prevenció de les Pèrdues i el Desaprofitament Alimentari que té com a objectiu “regular i conscienciar per a evitar la pèrdua d’aliments. França i Itàlia són els únics països de la UE que tenen ara lleis similars“, ha explicat el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern d’Espanya, Luis Planas.

El text contempla la donació a entitats i bancs d’aliments quan la data siga pròxima a caducitat. A més, tots els ciutadans han de tindre dret gratuït a transportar el menjar, excepte en els establiments de bufet lliure. S’obliga a tots els agents de la cadena alimentària a elaborar un pla de prevenció per a evitar el desaprofitament. L’entrada en vigor dependrà de la tramitació parlamentària, però el Govern espera que siga per al pròxim 1 de gener.

Els restaurants hauran d’oferir les sobres als seus clients en envàs reciclable: si no, 2.000 de sanció

Entre les mesures està l’obligació de l’hostaleria d’oferir als seus clients les sobres del menjar sense cost addicional i en envasos reciclables, amb sanció de 2.000 euros. Un dels objectius de la norma és conscienciar, perquè el 40% de la pèrdua es produeix a les botigues i en les llars i un altre 20% en la cadena alimentària.

Així, veu el text necessari més en un context en el qual es parla de la “possibilitat d’una crisi alimentària” i de la necessitat de producció d’aliments en el món. “En el món existeix fam i malnutrició i aquest tema colpeja la consciència de tots“, ha reflexionat.

Durant la seua exposició en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha destacat que es tracta d’un instrument jurídic pioner parell “regular i conscienciar” i per a previndre una “ineficiència en la cadena alimentària” que té conseqüències econòmiques, ambientals i socials.

En vigor l’1 de gener de 2023

Així, ha precisat que la intenció del Govern és que la llei entre en vigor l’1 de gener de 2023 si els tràmits i terminis en el Congrés i al Senat ho permeten.

Planas ha afirmat que només França i Itàlia disposen d’una regulació semblant a la UE i ha destacat que un dels objectius de la norma és conscienciar, perquè el 40 per cent de la pèrdua es produeix a les botigues i en les llars i un altre 20 per cent en la cadena alimentària.

Altres mesures més rellevants de la llei contra el desaprofitament de menjar


• El text legal cerca fomentar les bones pràctiques des dels productors primaris, en fase de collita i recol·lecció d’aliments, fins als consumidors, en la llar o en bars i restaurants.
• Les empreses hauran d’estipular el destí dels aliments per a evitar el seu desaprofitament sota la premissa que la prioritat màxima serà sempre el consum humà a través de la donació o redistribució d’aliments.
• Per a donar excedents d’aliments, els agents de la cadena hauran de subscriure convenis de col·laboració amb empreses, entitats d’iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre o bancs d’aliments. En aquests acords s’hauran de recollir de manera expressa les condicions de recollida, transport i emmagatzematge dels productes, entre altres qüestions.
• Les entitats d’iniciativa social que siguen receptores de donacions hauran de garantir la traçabilitat dels productes donats mitjançant un sistema de registre d’entrada i eixida dels aliments rebuts i entregats. Només podran destinar aquests productes a la donació, sense que en cap cas puguen comercialitzar-los, i hauran de realitzar-la sense cap mena de discriminació entre els beneficiaris.

Fruita en suc o melmelada

El projecte de llei contempla la transformació d’aliments no venuts però que estiguen en condicions òptimes en uns altres com a sucs o melmelades i els que ja no siguen aptes per a consum humà. Planas ha assenyalat que quan els aliments ja no siguen aptes per al consum humà, la preferència d’ús serà, per aquest ordre:
• L’alimentació animal i fabricació de pinsos.
• L’ús com a subproductes en una altra indústria ja com a residus.
• L’obtenció de compost o biocombustibles.

Línies de venda de producte “lletjos”

Una altra de les mesures passa perquè els establiments comercials disposen de línies de venda productes “lletjos, imperfectes o poc estètics; promoure el consum de productes de temporada, de proximitat o ecològics i incentiven la venda de productes amb data de consum preferent o de caducitat pròxima, segons la jerarquia de prioritats d’ús”.

El ministre ha afegit que el Govern adoptarà polítiques per a adequar dates de consum preferent a la prevenció de desaprofitament amb accions de formació i divulgació i incentivarà que la cadena alimentària ajuste les dates de consum preferent dels seus productes fins al màxim que garantisca una adequada qualitat.

Multes i sancions per incompliment

• Es considerarà falta greu no comptar amb un pla de prevenció que estarà sancionat amb entre 2.001 i 60.000 euros.
• Una infracció lleu, que estarà sancionada amb multes de fins a 2.000 euros, serà, per exemple, no aplicar la jerarquia de prioritats o que les empreses de distribució al detall i l’hostaleria i restauració no donen els productes no venuts que siguen aptes per al consum humà a través d’un pacte o conveni.
• Una altra infracció lleu serà la negativa a col·laborar amb les administracions per a quantificar els residus d’aliments.
• Les infraccions molt greus podran ser sancionades amb entre 60.001 i 500.000 euros de multa, es considerarà la segona o ulterior falta greu que es cometa en un termini de dos anys.

EL MÉS LLEGIT

Una dona es ‘casa’ amb un ninot de drap i tenen un fill: ‘Estic molt enamorada’

La dona va celebrar una boda amb 250 convidats i més tard un 'part' a la seua casa amb infermera i metge

Mor un conductor d’autobús atropellat pel seu propi vehicle

La víctima s'ha baixat en detectar una avaria en l'autobús que ha acabat atropellant-li

María del Monte presenta a la seua nóvia durant l’Orgull de Sevilla 2022

"He intentat protegir-la des de fa 23 anys", va declarar la cantant durant el pregó

Tornen a pujar considerablement els morts per coronavirus en la Comunitat

Sanitat ha notificat 20 morts per coronavirus des de l'última actualització, entre els quals cal destacar un jove de 36 anys