Augmenten les agressions cap al personal sanitari del territori valencià

La doctora Cabezas preveu que a l'estiu un 40% de la població s'hagi vacunat contra la Covid-19.
La doctora Cabezas preveu que a l'estiu un 40% de la població s'hagi vacunat contra la Covid-19.

 

Les agressions al personal sanitari han augmentat en el territori valencià en passar de 51 en 2019 –entre gener i novembre– a 94 en el mateix període de 2020, segons ha informat la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), que ha reclamat mesures.

 

El sindicat ha llançat este divendres a nivell estatal, amb motiu del Dia Europeu contra les Agressions en l’Àmbit Sanitari, la campanya ‘Stop agressions en l’àmbit sanitari. Per la teua dignitat, comunica l’agressió‘, en la que reivindica més protecció per a les plantilles i tolerància zero enfront d’esta xacra.

 

CSIF ha indicat que l’augment de contagis, la pressió hospitalària, la crispació i incertesa, juntament amb la creixent demanda assistencial expliquen la pujada de 2020. En concret, en tota Espanya segons les últimes dades del Ministeri de l’Interior als que ha tingut accés CSIF, s’han registrat 962 victimitzacions de gener a novembre de 2020. Tot això suposa quasi tres agressions a sanitaris al dia en Espanya.

 

94 agressions en el territori valencià

En la Comunitat Valenciana, en eixe mateix període l’informe revela 94 agressions enfront de 51 del mateix tram de 2019. D’estes 94 agressions, 30 han sigut registrades a la província de València –un 11% més en què el mateix període de l’any anterior–, huit en la de Castelló (100%) i 56 en la de València, a on més s’ha disparat la incidència amb un augment del 180%.

 

El sindicat ha posat l’accent que el tipus d’agressions ha canviat: una majoria és verbal i han aparegut noves modalitats d’amenaces i insults a través dels servicis de consultes telefòniques, denominades ‘teleagressions’, i requerixen d’actuacions urgents. A demés, hi ha moltes situacions violentes que no acaben en denúncia i la majoria dels centres de salut, per exemple, no compten amb vigilants de seguretat.

 

Les agressions augmenten més en els centres de salut de l’Atenció Primària, sobretot en els punts de control de triatge -avaluació inicial dels pacients-. Els pacients i familiars paguen l’enuig sobre el personal de la Sanitat a causa de la deterioració en la qualitat assistencial per la falta de recursos.

 

Una bateria de mesures

CSIF, per tot això, ha instat a la Conselleria de Sanitat al fet que afronte, en coordinació amb el Ministeri de Sanitat, esta xacra amb actuacions efectives.

 

En este sentit, proposa una bateria de mesures com a dotació de personal de seguretat en els centres d’atenció primària, amb prioritat en els més conflictius; campanyes de conscienciació entre la ciutadania; i inclusió de missatges dissuasius en les línies d’atenció telefònica del Servici Públic de Salut.

 

A demés, demana la instal·lació del Botó SOS contra les agressions i recomanacions per al seu ús, en tots els Centres d’Atenció directa, sense excepció; actualització dels Plans enfront de les Agressions als Professionals en els centres de treball; canvis normatius per a endurir les sancions als agressors; i suport jurídic i suport psicològic als professionals que patixen agressions.