Confirmen el primer cas del virus de Marburgo, similar a l’ébola

 

Guinea ha confirmat un cas de malaltia per el virus de Marburgo. Es tracta de la primera vegada que s’identifica al país, i a Àfrica Occidental, una malaltia altament infecciosa que provoca febre hemorràgica.

 

El Marburgo, que pertany a la mateixa família que el virus que causa l’Ebola, es va detectar menys de dos mesos després que Guinea declararà la fi d’un brot d’ébola que va esclatar a principis d’enguany. Les mostres preses d’un pacient ja mort i analitzades per un laboratori de camp en Gueckedou, així com pel laboratori nacional de febre hemorràgica de Guinea, van donar positiu per al virus de Marburgo. Les anàlisis posteriors realitzades per l’Institut Pasteur del Senegal van confirmar el resultat.

 

El pacient havia acudit a una clínica local de la zona de Koundou, en Gueckedou, on s’havia enviat un equip d’investigació mèdica per a sondejar l’empitjorament dels seus símptomes.

 

Tracten de localitzar a les persones que han estat en contacte amb el pacient

“Aplaudim l’alerta i la ràpida acció investigadora dels treballadors sanitaris de Guinea. La possibilitat que el virus de Marburgo s’estenga al llarg i ample significa que hem de detindre’l en sec. Estem treballant amb les autoritats sanitàries per a posar en marxa una resposta ràpida que aprofite l’experiència i els coneixements de Guinea en la gestió de l’ébola, que es transmet de manera similar”, ha comentat el director regional de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a Àfrica, Matshidiso Moeti.

 

Gueckedou, on s’ha confirmat la presència de Marburgo, és també la mateixa regió on es van detectar inicialment els casos de el brot d’Ebola de 2021 a Guinea, així com el brot d’Àfrica Occidental de 2014-2016.

 

L’OMS informa que s’està intentant identificar a les persones que puguen haver estat en contacte amb el pacient. Un equip inicial de 10 experts de l’OMS, entre ells epidemiòlegs i socioantropòlegs, es troben investigant el cas i fent costat a les autoritats sanitàries nacionals perquè intensifiquen ràpidament la resposta d’emergència, la qual cosa inclou l’avaluació del risc, la vigilància de la malaltia, la mobilització de la comunitat, la realització de proves, l’atenció clínica i la prevenció de la infecció.

 

També s’està reforçant la vigilància transfronterera per a detectar ràpidament qualsevol cas, amb els països veïns en alerta. Els sistemes de control de l’Ebola implantats a Guinea i als països veïns estan resultant crucials per a la resposta d’emergència al virus de Marburgo.

 

Com es transmet aquest virus?

El virus de Marburgo es transmet a les persones a través de les ratapinyades de la fruita i es propaga entre els éssers humans a través del contacte directe amb els fluids corporals de persones, superfícies i materials infectats.

 

La malaltia comença bruscament, amb febre alta, mal de cap intens i malestar general. Molts pacients desenvolupen signes hemorràgics greus en un termini de set dies. Les taxes de letalitat han variat entre el 24 i el 88 per cent en brots anteriors, depenent del cep del virus i del maneig dels casos.

 

Encara que no hi ha vacunes ni tractaments antivirals aprovats per a tractar el virus, la rehidratació amb líquids orals o intravenosos i el tractament de símptomes específics milloren la supervivència. S’està avaluant una sèrie de possibles tractaments, com a productes sanguinis i teràpies immunològiques.

ÚLTIMES NOTÍCIES