Un estudi valencià mostra que el pic de contagis de Covid-19 serà a finals de novembre i principis de desembre

 

Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) preveuen que el número de contagis de Covid-19 conseguirà el seu pic en Espanya a finals de novembre, el d’hospitalitzacions continuarà creixent fins als primers dies de desembre i el de morts fins a principis de 2021.

 

Els investigadors han publicat un estudi en el que, a partir d’un model computacional, simulen quin seria el resultat de l’ús primerenc d’antivirals contra el Covid-19, una volta es dispose d’ells en les farmàcies, i la seua incidència en l’evolució de la pandèmia al nostre país, informa la UPV en un comunicat.

 

El treball, publicat en la revista Chaos, Solitons & Fractals, conclou que els antivirals ajudarien a reduir significativament la incidència del virus i a evitar un col·lapse del sistema de salut.

 

Antivirals per a previndre la situació

«Fins que es trobe una vacuna eficaç, és necessari continuar complint amb les mesures de seguretat però, a demés, l’ús d’antivirals apropiats podria ser una bona opció per a alleujar els símptomes, controlar la gravetat i previndre la transmissió», explica José María Benlloch, professor d’investigació del CSIC i director de l’Institut d’Instrumentació per a Imatge Molecular (I3M).

 

En l’estudi, els investigadors han creat un model de xarxa aleatòria computacional per a estudiar la dinàmica de transmissió del Covid-19 en Espanya, aplicant-lo posteriorment a la simulació de diferents escenaris en els que es disposaria d’antivirals eficaços, accessibles i barats.

 

«Afortunadament, hi ha molts candidats d’antivirals identificats per diferents grups d’investigació de tot el món que podrien complir eixes condicions que nosaltres hem anomenat democràtiques, que permetrien un accés universal a eixos medicaments», afirma Benlloch.

 

Estudi d’un escenari concret

En l’estudi, els investigadors van analitzar quina seria l’evolució de la corba de la pandèmia en quatre escenaris diferents, i en un d’ells simulen la incidència del virus sense disposar d’un antiviral universal, que és la situació actual.

 

En este cas, les xifres que publica el model computacional és que el número de contagis continuarà creixent durant novembre, fins a conseguir el seu pic cap a finals d’este mes, el número d’hospitalitzats continuaria també pujant fins als primers dies de desembre i el de morts per Covid-19 fins a principis de 2021.

 

«Estes simulacions les duem a terme el mes de juny i, desgraciadament, la realitat està confirmant els resultats que vam obtindre en ella», assevera Rafael Villanueva, investigador de l’Institut de Matemàtica Multidisciplinària (IMM) de la Universitat Politècnica de València.

 

Villanueva advertix que, si la tendència continua, per als últims dies d’este mes i principis de desembre les xifres que afirma el model són «preocupants» i per això fa una crida a la responsabilitat de tots, des de tots els àmbits, per a adoptar mesures que eviten conseguir estes xifres.

ÚLTIMES NOTÍCIES