Ja es pot sol·licitar la devolució de l’IRPF de les prestacions de maternitat i paternitat de 2016 i 2017

Compartir:

Mares i pares del 2016 i 2017 ja poden demanar la devolució de l'IRPF

Mares i pares del 2016 i 2017 ja poden demanar la devolució de l’IRPF | València Diari

 

Els contribuents que van cobrar en 2016 i 2017 prestacions per maternitat i paternitat poden sol·licitar a partir d’aquest dimecres 2 de gener de 2019 la devolució de l’IRPF, amb el que s’inicia la segona fase per a demanar el reintegrament d’aquest gravamen, una mesura que beneficiarà a més d’un milió de persones.

 

El Ministeri d’Hisenda, a través de l’Agència Tributària (AEAT), ha habilitat a la pàgina web l’opció per a demanar el reintegrament, amb el que es posa en marxa així la segona fase del procés ideat per Hisenda per a complir amb la sentència del Tribunal Suprem del passat 3 d’octubre, ja que els contribuents que van cobrar les prestacions en 2014 i 2015 poden sol·licitar la devolució des del mes de desembre passat.

 

Milers de mares i pares valencians beneficiats

A partir d’aquest dimecres 2 de gener seran els contribuents que van tenir els seus fills en 2016 i 2017 els que podran sol·licitar la devolució de l’IRPF derivat de les prestacions de maternitat i paternitat. El procés és el mateix i les devolucions s’iniciaran si escau en els pròxims dies, segons ha informat el Ministeri d’Hisenda en una nota.

  

Els contribuents que hagueren sofert retencions per les prestacions de maternitat i paternitat de 2018 no han de realitzar cap tràmit particular. La seua declaració de la Renda de 2018, que es presenta en 2019, ja incorporarà les prestacions com a rendes exemptes i les retencions suportades seran deduïbles.

 

 

¿Qui pot sol·licitar la devolució de l’IRPF?

A més, el reial decret llei pel qual s’adopten determinades mesures en matèria tributària i cadastral aprovat el passat 28 de desembre establix que també els col·lectius que no estaven inicialment afectats per la sentència del Tribunal Suprem puguen accedir a la devolució.

 

Aquest és el cas dels treballadors públics no integrats en la Seguretat Social que perceben les seues retribucions durant els permisos per part, adopció o guarda i paternitat, així com dels professionals no integrats en el règim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms que perceben tals prestacions de mutualitats de previsió social.

 

Tots dos col·lectius poden utilitzar el mateix procés que la resta de contribuents per a sol·licitar la devolució de l’IRPF dels exercicis 2014, 2015, 2016 i 2017.

La devolució de 2014 i 2015 va començar al desembre

La Secció Segona de la Sala III del Contenciós-Administratiu va determinar a l’octubre que les prestacions públiques per maternitat de la Seguretat Social, que perceben les dones treballadores durant la baixa de 16 setmanes després del naixement d’un fill, estan exemptes de l’IRPF.

 

El Ministeri d’Hisenda va fer una interpretació extensiva de la sentència del Tribunal Suprem perquè també resultaren beneficiaris els permisos de paternitat, tot i que el Tribunal Suprem no es va referir a ells específicament.

Mares i pares del 2016 i 2017 ja poden demanar la devolució de l'IRPF

Mares i pares del 2016 i 2017 ja poden demanar la devolució de l’IRPF | València Diari

 

En total, Hisenda estima que es reintegraran entorn de 1.200 milions d’euros a més d’un milió de pares i mares. La devolució mitjana en el cas de les prestacions per maternitat ascendix a 1.600 euros, mentre que les de paternitat ronden els 383 euros.

 

Els pares i mares que van tributar per IRPF les prestacions cobrades en 2014 i 2015 poden sol·licitar la devolució des del mes de desembre passat, i només en aquest mes l’Agència Tributària va rebre 672.746 peticions de reintegrament. Les devolucions es van iniciar en la mateixa setmana en la qual es va posar en marxa el procés.

¿Quins són els tràmits per la sol·licitud?

Per a facilitar la sol·licitud s’ha habilitat un formulari específic ‘online’, disponible a la pàgina web de l’Agència Tributària, en el qual la persona perceptora de la prestació ha d’indicar l’any o anys en què ha percebut l’ajuda i un número de compte bancària, on s’abonarà la devolució. Són les dos úniques dades que se sol·liciten.

 

No és necessari adjuntar a la sol·licitud un certificat de la Seguretat Social acreditatiu de les prestacions, ni cap altra documentació addicional, ja que en cada cas l’Agència Tributària recaptarà directament de la Seguretat Social tota la informació precisa.

 

Els formularis es podran presentar via ‘online’ a través de les mateixes vies que s’habiliten en les declaracions de l’IRPF: el sistema REN, el sistema Clau PIN o amb certificat electrònic.

 

També s’habilitarà l’opció de presentar el formulari en paper, amb les mateixes caselles a emplenar que en la via ‘online’, i el document es podrà presentar en les oficines de registre de l’Agència Tributària, si bé Hisenda recomana per la seua major agilitat realitzar el tràmit a través de les vies telemàtiques.

EL MÉS LLEGIT

Mazón s’alça amb la Generalitat, però necessitarà Vox per governar

El Partit Popular aconsegueix doblegar els resultats dels comicis de 2019 i arrabassar al Botànic el Consell després de huit anys al capdavant

Català recupera l’Alcaldia de València

El Partit Popular ha guanyat les eleccions a la capital del Túria amb 13 regidors, però serà necessari els 4 regidors de Vox per governar el cap i casal

Eleccions Municipals 2023: Com consultar els resultats del 28 de maig

Descobreix els resultats de les eleccions municipals 2023. Guia per verificar els resultats oficials i entendre el seu impacte en la teva vida quotidiana.

Un jutjat de València obre una investigació pels insults racistes a Vinicius

La magistrada acorda citar a declarar com a investigats els tres espectadors que van ser detinguts esta setmana per la Policia Nacional