La màscara arriba per a quedar-se: la grip i la contaminació la poden mantenir en la butxaca

La màscara arribà a les nostres vides d’una manera inesperada, però ara sembla que el seu ús, especialment entre persones vulnerables, i la ventilació dels espais tancats són mesurades que ha portat la pandèmia de COVID-19 a les nostres vides diàries i que han vingut per a quedar-se, segons els experts que han participat en el tercer col·loqui organitzat per Philips Ibérica i la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) dins de l’Any SEPAR per la qualitat de l’aire. Es produeixen estes afirmacions després que l’Aràbia Saudita decidís eliminar totes dues restriccions amb motiu de la pandèmia de covid.

La contaminació afecta la salut

Són molts els factors que poden afectar a la nostra salut, però sens dubte, la contaminació i el canvi climàtic afecten la nostra salut, especialment sobre la salut respiratòria i la qualitat del nostre somni, així es recull en ‘Contaminació, infeccions respiratòries (COVID-19) i malalties del somni‘, el col·loqui que ho ha analitzat.

La grip o els pics de contaminació seran els responsables de l’ús de mascaretes

Tenim l’obligació de conscienciar a la societat sobre la necessitat de continuar usant la màscara puntualment, per exemple, davant pics de contaminació o en èpoques de grip, perquè s’ha demostrat que redueix la seua incidència i evita les exacerbacions en pacients amb malalties respiratòries“, sosté el president de SEPAR, el doctor Germán Peces-Barba.

En este sentit, el doctor Javier de Miguel, cap de secció del Servei de Pneumologia de l’Hospital General Universitari Gregorio Marañón, considera que la societat espanyola “ha perdut la por i la vergonya a portar màscara al carrer“.

Recomanar l’ús de les mascaretes

Per la seua part el doctor Francisco Sanz, pneumòleg del Consorci Hospital General de València, demana als professionals mèdics i les autoritats sanitàries que “siguen valents” i s’atrevisquen a recomanar l’ús de la màscara davant símptomes de malaltia respiratòria. “Estem en un moment d’inflexió en l’evolució de la pandèmia de COVID-19, per a bé o per a malament, i no podem relaxar-nos”, considera este expert.

La contaminació és un factor de risc

Segons el doctor Sanz, la contaminació és un factor de risc inespecífic que pot afectar qualsevol persona. “La majoria de les persones que viuen en grans ciutats estan exposades a nivells molt elevats de contaminació de l’aire que afecten la seua salut i la seua qualitat de vida“, afegeix. Per al doctor De Miguel la contaminació no sols afecta les persones amb patologies prèvies, també ho fa en les persones sanes, “que amb el temps poden acabar desenvolupant asma, EPOC o fins i tot càncer de pulmó“.

No estem parlant d’una exposició etèria, estem parlant de rebre en el nostre organisme partícules contaminades que suposen un risc per a la nostra salut. Una atmosfera contaminada, amb partícules en suspensió, facilita que el coronavirus visca més temps i s’estenga més lluny“, precisa el doctor Javier Sanz. A més, la contaminació provoca inflamació en les vies respiratòries superiors “i això repercuteix sobre la qualitat del somni”, continua la doctora Olga Mediano, pneumòloga i coordinadora de la Unitat del Somni de l’Hospital Universitari de Guadalajara.

El somni és un dels tres pilars bàsics

La doctora recorda que el somni és un dels tres pilars bàsics de la salut i la falta de somni reparador no sols produeix somnolència i cansament, sinó que també pot derivar en problemes psicològics com a ansietat i depressió, i fins i tot afectar el control de la pressió arterial i derivar en malalties cardiovasculars.

Per a Olga Mediano, l’ús ocasional de la màscara, les mesures de ventilació i l’ús de sistemes de purificació de l’aire poden no ser suficients i s’imposa la necessitat d’un canvi profund en el model de societat “si volem protegir-nos de la contaminació i dels efectes del canvi climàtic“.

ÚLTIMES NOTÍCIES