Naix en Bioparc València un dels primats més amenaçats d’Àfrica

bioparc

Cria de mandril | Bioparc València
 

Aquest estiu està sent especialment il·lusionant per a tot l’equip de BIOPARC, perquè continuen succeint-se naixements realment importants. En aquesta ocasió ha sigut Abuja, una de les dues femelles adultes del grup reproductor de dril (Mandrillus leucophaeus), qui ha donat l’alegria en parir una nova cria.

 

La nombrosa família de deu membres la completa el mascle dominant Rafiki, la femella Kianja i la prole. Amb la seua participació en el programa europeu d’espècies en perill (EEP), el parc valencià s’ha consolidat en aquests anys com a referent en la conservació d’aquesta amenaçada espècie.

 

El dril és un dels primats en major perill d’extinció d’Àfrica. Inclòs en la llista roja de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa), es tem que, amb una població inferior a 4.000 individus i amb tendència descendent, la seua 
situació passe a considerar-se “crítica”. Principalment preocupant és la seua extremada fragmentació, la pèrdua d’hàbitat i la caça furtiva, així que cada naixement representa un èxit cap a la seua supervivència.

 

bioparc

Cria de mandril amb la seua mare en Bioparc | Bioparc València

 

En una de les seues principals col·laboracions de conservació in situ, la Fundació BIOPARC actua sobre el bosc d’Ebo (Camerun). En aquesta valuosa zona, a més de protegir els goril·les, s’està afavorint el desenvolupament dels grups de mandrils que l’habiten.

 

Aquest primat africà poc conegut, té un aspecte molt peculiar amb un marcat dimorfisme sexual i amb una estructura social liderada per un mascle reproductor. 

 

Notablement més grans que les femelles, els mascles desenvolupen un acolorit marcatge blau porpra en les natges i roig intens en la zona genital i al costat del llavi inferior. Igualment característic de l’espècie és el seu rostre; completament clar en nàixer, s’enfosqueix fins a semblar una màscara d’un negre intens que, juntament amb els prominents ullals que mostren en badallar, els aporta un aspecte fer.

 

Després que l’equip tècnic comprovarà que la criança es desenvolupa amb total normalitat, en BIOPARC ja podem contemplar a tota la família en un dels recintes multiespècie més atractius del parc: la zona que recrea els boscos de ribera de la 
zona d’Àfrica Equatorial, en el recinte “multiespècie” on conviuen amb altres espècies d’animals com hipopòtams pigmeus, talapoines i oques del Nil.