Sánchez anuncia una nova baixada de l’IVA de la llum del 10 al 5%

Compartir:

És la segona baixada, des del 21% al qual estava l'any passat, i s'aprovarà el dissabte amb altres mesures econòmiques

El Govern tornarà a baixar l’IVA de la llum per a fer front als actuals preus disparats de l’electricitat. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres en el Congrés que el pla de xoc contra les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna que el Consell de Ministres prorrogarà aquest dissabte inclourà una rebaixa d’aquest impost, que passarà del 10 al 5%.

Fa un any aproximadament rebaixem l’IVA de la llum del 21 al 10% i el dissabte rebaixarem l’IVA del 10 al 5%“, ha afirmat el president, una mesura que s’inclourà en el decret que prorrogarà i ampliarà el pla de xoc.

La baixada de l’IVA de l’electricitat al 10% -juntament amb l’impost especial sobre l’electricitat al mínim autoritzat del 0,5% i la suspensió de l’impost del 7% sobre el Valor de la Producció de l’Energia Elèctrica– són mesures que es van prendre per primera vegada el desembre de 2021, i els va mantindre en el primer pla de xoc que es va aprovar al març d’enguany.

Des de llavors, el Govern ha mantingut que no era possible continuar contenint el preu de l’energia a càrrec dels Pressupostos, per mitjà de baixades fiscals, però finalment n’hi haurà, en la pròrroga del pla de mesures econòmiques a partir del 30 de juny que s’aprovarà aquest dissabte, és on s’inclou la nova baixada de l’IVA a l’electricitat.

El líder de l’Executiu ha fet l’anunci en una resposta al portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, qui precisament li demanava que actuara davant el creixement de la inflació que, li ha advertit que pot “arrasar” amb el Govern. “Amb això protegirem les famílies del nostre país”, ha remarcat, emplaçat a la formació independentista i als altres grups a donar suport a la convalidació d’aquest nou decret llei “en lloc de criticar i queixar-se”.

Això els pot arrasar a vostés i a nosaltres, a qualsevol govern i qualsevol iniciativa d’esquerres“, ha dit Rufián a Sánchez. “N’hi ha prou de pegats, de xecs. Impostos a les grans fortunes i grans empreses elèctriques i petrolieres i redistribució real de la riquesa mitjançant un sistema fiscal just“, ha insistit el diputat republicat.

Malgrat aquesta exigència d’un dels seus socis en el Congrés i a l’espera de saber com queda l’eventual recàrrec fiscal a les elèctriques que negocien els dos membres de la coalició, la mesura que ha avançat Sánchez aquest dimecres en el Congrés va en sentit oposat. Es tracta d’una nova baixada d’impostos que el PP -i també Ciutadans- s’ha atribuït com a pròpia en una sessió de control al Govern que ha començat molt cenyida a la inflació, als preus de l’energia i els efectes que això té sobre famílies i empreses.

Aquestes mesures es van realitzar com un reial decret llei amb mesures urgents per a reduir els impostos que s’apliquen al subministrament d’energia elèctrica.

‘Pla Feijóo’

Arriba tard, seguisquen per aqueix camí, abaixen els impostos d’una vegada, retallen despeses supèrflues del Govern i executen amb eficàcia els fons europeus“, ha indicat poc després el portaveu adjunt del PP, Carlos Rojas, en el seu torn de pregunta a la vicepresidenta primera, Nadia Calviño.

Hui hem conegut que aplicaran el ‘pla Feijóo‘ i baixaran l’IVA de la llum, però què passa amb els autònoms i amb l’IVA dels combustibles“, ha afegit un altre diputat popular, Juan Diego Requena, en aquest cas a la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

El PP ja va assegurar fa dos mesos que era viable rebaixar l’IVA de la llum del 10% al 5%, fins i tot que podria arribar a situar-se al 4%.

Aquesta baixada de l’impost en la llum estava dins del pla de rebaixa fiscal que el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va traslladar al Govern. Aquest pla contemplava la possibilitat d’alleujar la factura tributària dels espanyols fins a 10.000 milions d’euros.

Sobre això, el portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, ha recordat que la vicepresidenta Teresa Ribera li va dir en la Cambra Alta que la proposta de baixar l’IVA de la llum al 5% era “cosmètica”. “Anem, que el ‘PP destorba’. Perquè ho acaba de proposar Sánchez com a idea seua. No tenen límit per a les bandades i contradiccions!”, ha exclamat en Twitter.

EL MÉS LLEGIT

Ghislaine Maxwell, condemnada a 20 anys de presó per delictes sexuals

El 29 de desembre de 2021 se li va declarar culpable de cinc dels sis càrrecs en contra seua, entre ells, el de tràfic sexual de menors

‘Valencians al món’ visita Rotterdam, la meca de l’arquitectura contemporània holandesa

Hui el programa d’À Punt ens acosta noves històries dels que canviaren de residència i que sempre són interessants destinacions per a visitar en temps de vacances

Omar Sánchez esclata després del vídeo íntim d’Anabel Pantoja i Yulen

"Em fa vergonya i ràbia veure aqueixes imatges", el surfer canari parla alt i clar cansat de les descaradures de la seua encara dona

Tres joves, dos d’ells menors, moren després de fugir d’un control policial

El cotxe en el qual viatjaven es va eixir de la via i va caure per un desnivell de 15 metres