Pautes de la UE per a garantir el gas en cases, hospitals i residències

Compartir:

El mecanisme de solidaritat ja està recollit en una normativa europea de 2017, amb una llista de prioritats per a garantir que l'energia

Europa es prepara per a un hivern sense gas rus. No és la primera vegada, ja va ocórrer el gener de 2009, i arran d’ací, en 2017 el Parlament Europeu va aprovar un pla per a garantir la seguretat del subministrament de gas, que serà la guia per a aquesta ocasió. La gran diferència amb la crisi energètica de fa 13 anys és que ara tindrà majors conseqüències econòmiques per al continent.

La UE restringirà el consum de gas als Estats per a garantir que llars i hospitals tinguen subministrament
El mecanisme de solidaritat ja està recollit en una normativa europea de 2017 i assenyala quines són les normes d’intercanvi de gas.

Les mesures protegeixen llars, hospitals o residències

Europa assenyala que només són “clients protegits en virtut del mecanisme de solidaritat” les llars i en condicions precises, alguns serveis socials essencials i instal·lacions de calefacció urbana. “Els Estats membres poden considerar els serveis d’assistència sanitària, assistència social bàsica, urgències i seguretat“, afig.

Espanya, per part seua, argumenta que no sols els consumidors domèstics, centres sanitaris i hospitals, guarderies i col·legis d’ensenyament obligatori, asils i residències d’ancians, forces i cossos de seguretat, bombers, protecció civil i policia municipal; sinó que també s’hauria de considerar les construccions dedicades a habitatges, economats i zones d’esbarjo del seu personal“. “Els mitjans de transport públic que utilitzen gas com a combustible, i altres serveis considerats d’interés social o comunitari“.

Solidaritat entre països

“L’Estat membre que haja declarat la situació d’emergència ha d’executar totes les mesures d’emergència establides en el seu pla d’emergència amb la finalitat de garantir el subministrament del gas als seus clients protegits”.

Al mateix temps, la resta de països han de reduir temporalment el seu consum perquè el mercat del gas siga més líquid.

I si encara així no és suficient, els països veïns “han de reduir o interrompre el subministrament de gas als clients que no estiguen protegits” per a “alliberar volum de gas en la mesura i temps necessaris perquè se satisfaça el subministrament de gas en l’Estat membre que sol·licita les mesures de solidaritat“.

Algunes mesures…

El ministre d’Economia i Energia, el verd Robert Habeck, ha dit que la seguretat del proveïment està en aquests moments “garantida” i que els depòsits es continuen omplint, encara que a preus elevats, segons un comunicat difós als mitjans. Malgrat això, la situació és “seriosa” i el consum de gas ha de reduir-se més.

Una d’aquestes mesures és la reducció del volum de gas que s’empra per a generar electricitat i usar en el seu lloc carbó.

El 15% de l’electricitat produïda amb gas en 2021 a Alemanya

Es recondicionarà la xarxa central de carboneres que formen part de la reserva elèctrica perquè puguen activar-se “a curt termini“. Segons Habeck succeirà al més prompte possible, segons la llei del tràmit parlamentari.

EL MÉS LLEGIT

El pànic entre els viatgers d’un tren proper a l’incendi de Bejís deixa més d’una vintena de ferits en abocar-se dels vagons

Entre els ferits hi ha tres greus per cremades. D'ells, un ha sigut traslladat en helicòpter a la Fe; un altre en SAMU a la Fe; i un altre en SAMU al Clínic.

Pego, la desena localitat desallotjada per l’incendi de la Vall d’Ebo que calcina Alacant

L'Ajuntament de Pego ha informat que s'està desallotjant la zona dels Verdals per precaució

Detingut un home per apunyalar a l’exparella de la seua germana

La víctima també va ser detinguda ja que estava en cerca per un delicte de maltractaments cap a la seua exparella.

Un mort y 17 ferits al Medusa Festival de Cullera

Almenys una persona ha mort i 17 han resultat ferides durant la matinada d'aquest dissabte en el Medusa Festival després que diverses...