Puig insta una actualització de la Constitució que iguale oportunitats

Compartir:

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha insistit este dilluns a reforçar el paper de les comunitats en la Governança d’Espanya i a repartir els recursos amb “suficiència i equitat” en un nou finançament “inajornable”.

Ximo Puig s’ha pronunciat

Puig s’ha pronunciat en estos termes en la seua intervenció a Alacant en l’acte commemoratiu del Dia de la Constitució, on s’ha fet lliurament de les Distincions de la Generalitat per la Defensa dels Drets i les Llibertats Constitucionals 2020, que han recaigut en Avelino Corma, Ana Lluch, Francis Mojica i la plataforma Sense Llar de la Comunitat Valenciana.

Necessitat

En el seu discurs, el ‘president’ ha indicat la “necessitat” de “cosir les ferides territorials obertes, les visibles i les invisibles“. “Ni Espanya és Madrid, ni caben els independentismes, ni la perifèria és segona divisió. O l’Espanya oficial reconnecta amb l’Espanya real o les distàncies s’ampliaran“, ha advertit.

En referència al finançament, Puig ha valorat la “determinació” mostrada pel Govern i ha avançat que, des de la Comunitat Valenciana proposaran amb arguments, mostraran voluntat d’acordar, bandejaran el frentisme i invocaran la confiança federal.

La vacuna és necessària

Així mateix, Puig ha destacat el paper de la ciència i ha demanat estendre la vacuna contra la Covid-19 a tots els països “sense egoismes, ni mercantilisme, per decència i per intel·ligència: perquè només hi haurà protecció global amb vacunació global”, ha subratllat.

Dret al treball

D’altra banda, el ‘president’ ha destacat el dret al treball recollit en la Constitució. “El dret al treball, en condicions dignes, és una prioritat per a una societat de persones lliures; de dones i homes autònoms; d’abraçada als millors valors“, ha assenyalat.

“Element de cohesió”

Per part seva, la vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra, ha exposat que el text constitucional “és més que un compendi de paraules i proclames solemnes. És un element de cohesió social, un instrument per a la convivència i un símbol de concòrdia“, ha destacat.

En situacions com l’actual, amb la crisi generada per la pandèmia, “adquireixen plena vigència els valors constitucionals de llibertat, igualtat, justícia i dignitat”, ha enumerat. Aquests valors, ha afirmat Oltra, “interpel·len directament als qui tenim responsabilitat de govern perquè som la garantia del compliment de drets de la ciutadania”.

I és que ara, més que mai, ha estat tan evident el significat profund d’aquest estat social amb què la Constitució defineix a Espanya. L’Estat Social és la vacuna contra el virus de l’exclusió“, ha asseverat la vicepresidenta.

EL MÉS LLEGIT

Mor Paco Rabanne: el dissenyador que va vestir les estreles de metall

Va nàixer en 1934 al País Basc i tenia cinc anys quan van afusellar al seu pare i va fugir amb la seua mare a França

El Consell declara 2023 com a Any Nino Bravo

Es crea la comissió que aprovarà el programa general dels actes commemoratius pel cinquantenari de la mort del cantant valencià d'Aielo de Malferit

El Palauet de Monforte acollirà les cerimònies de benvinguda als nounats de València

La celebració d'estes cerimònies civils no implicarà el pagament de cap taxa, atés que no constituïxen actes administratius

L’atur puja al gener a la Comunitat Valenciana a 6.776 persones

L'augment, així i tot, és per davall de la mitjana estatal, que és del 2,49%
CatalanSpanish