Puig tanca la crisi de govern amb una remodelació del Consell

Compartir:

Els canvis més destacats, a un any de les eleccions, se produeixen en Educació, Sanitat, Infraestructures i Hisenda.

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha anunciat la incorporació al Consell de Miguel Mínguez al capdavant de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i de Josefina Bueno al capdavant del departament d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, així com els canvis de funcions d’Arcadi España, que passa a ocupar la cartera d’Hisenda i Model Econòmic; de Rebeca Torró, que serà la nova consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, i Raquel Tamarit, que dirigirà la conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

Així ho ha avançat durant la seua compareixença davant els mitjans de comunicació aquest dissabte, en la qual ha avançat que els nous consellers i conselleres prendran possessió dels seus respectius càrrecs dilluns que ve 16 de maig.

Durant la seua intervenció, el president ha destacat el perfil “professional, gestor i solvent” del nou Consell, que per primera vegada compta per més dones que homes entre els seus membres, el principal objectiu dels quals serà enfortir la reactivació i accelerar la transformació d’una “nova Comunitat Valenciana”.

Creixement econòmic i creació d’ocupació 

Ximo Puig ha assegurat la Generalitat està al servei del creixement econòmic i de la creació de treball per a “desplegar el nou estat del benestar valencià”, així com per a atraure grans projectes estratègics i convertir la transició energètica en font d’ocupació, riquesa i prosperitat.

Així mateix, el cap del Consell ha destacat el respecte que s’ha guanyat la Comunitat Valenciana durant els últims set anys gràcies a l’estabilitat i els acords aconseguits, que ha permés convertir-se en pol d’atracció de multinacionals líders, pol de mobilitat sostenible en el sud d’Europa, així com en pol d’innovació amb Districte Digital, i s’ha mostrat convençut que el nou Consell intensificarà aqueixa “via valenciana” del progrés segur des de la unitat i la responsabilitat, i la cerca de “noves metes de modernitat”.

El president ha assegurat que el nou Consell permetrà “rellançar la Comunitat Valenciana” en un any “decisiu” i ha justificat que la remodelació es realitza coincidint amb el “punt d’inflexió” que suposen tant la superació de la pandèmia com l’activació dels fons europeus, i s’ha referit a l’arribada de Volkswagen com a “símbol” de la transformació iniciada.

En paral·lel, s’ha referit al bon moment econòmic que està travessant la Comunitat Valenciana, amb més de dos milions de cotitzadors a la Seguretat Social, la qual cosa suposa el rècord històric de treballadors, 14 mesos seguits creant empreses, i una inversió estrangera que s’ha vist triplicada en els últims 6 anys.

El cap del Consell ha assegurat que la Comunitat Valenciana comença una “fase de modernització profunda” gràcies a Europa, i que els nous objectius demanden un “nou impuls polític”, alienat amb el “progrés segur” pel qual aposta la Generalitat.

Durant la seua intervenció el president ha mostrat el seu “profund agraïment” als fins ara consellers Vicent Soler, Ana Barceló, Vicent Marzà i Carolina Pascual, amb els quals ha dit haver compartit el “temps més difícil” en referència a la pandèmia, al mateix temps que s’ha mostrat convençut que la ciutadania ha valorat el seu treball.

En concret, ha agraït la lleialtat de Vicent Soler, el “tarannà conciliador” de Vicent Marzà, la “capacitat de servei públic” de Carolina Pascual, i la fortalesa d’Ana Barceló, de qui ha destacat la seua dedicació durant tota la pandèmia.

Arcadi España al capdavant de la Conselleria d’Hisenda

El president ha anunciat que l’actual conseller de Política Territorial, l’economista i assessor financer Arcadi España, assumeix la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic en substitució de Vicent Soler qui, al capdavant d’aquest departament ha consensuat tots els pressupostos en els set anys de govern del Botànic i ha aconseguit que el Govern d’Espanya haja presentat una proposta de nou sistema de finançament autonòmic, a més d’haver augmentat la despesa social de 10.000 a 17.000 milions d’euros.

Així mateix, el president ha assenyalat que en el nou escenari “post-pandèmia”, aquesta conselleria potenciarà el canvi de model econòmic i adquirir un paper fonamental en la reactivació econòmica, l’execució dels fons europeus, i la transformació del teixit productiu valencià.

Raquel Tamarit, consellera d’Educació

Al capdavant de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport se situa Raquel Tamarit, qui ha ocupat el lloc de secretària autonòmica de Cultura fins ara i que, segons el president, afronta la “gran missió” de desplegar la nova Formació Professional valenciana, ampliar la gratuïtat de l’ensenyament des del primer any de vida dels xiquets i impulsar la digitalització a les aules.

De la manyaga manera, ha recordat els assoliments obtinguts fins al moment per aquest departament, com la superació del “model barracó”, la construcció o reforma de més de 700 centres educatius, l’ampliació de la plantilla docent en més de 14.000 professors, i l’activació del teixit cultural valencià amb el programa “Fes Cultura”.

Miguel Mínguez, conseller de Sanitat

Miguel Mínguez, actual cap de servei de l’hospital Clínic de València, investigador principal del Inclivai professor titular en la Facultat de Medicina, assumeix la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

El president ha valorat el treball realitzat per aquest departament, que s’ha situat com a “referent en la pandèmia i la vacunació”, a més de destacar com altres assoliments l’ampliació de la plantilla en 20.000 sanitaris, i la recuperació de la gestió pública dels hospitals d’Alzira i Torrevella.

El cap del Consell ha destacat que Mínguez tindrà com a principal comés al capdavant de Sanitat executar la major reforma de la Sanitat Pública Valenciana, així com impulsar el Pla d’infraestructures sanitàries ‘Crèixer’i modernitzar l’atenció al ciutadà.

Rebeca Torró al capdavant de Política Territorial

Respecte de la cartera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, el president ha anunciat que serà assumida per Rebeca Torró, fins ara secretària autonòmica d’economia Sostenible, de la qual ha destacat el seu paper clau en l’arribada de Volkswagen a la Comunitat Valenciana. 

Sobre aquesta conselleria, Puig ha destacat la seua contribució a convertir Parc Sagunt en una plataforma de “macro-inversions”, i la seua aposta per l’eficiència i la sostenibilitat per a “revolucionar” la mobilitat en les grans àrees metropolitanes.

Respecte al seu nou impuls, el president Política Territorial ha indicat que haurà de convertir-se en un “actiu dinamitzador de l’economia”, amb més obra pública, i en “un actor principal de la sostenibilitat”, amb més transport públic i una nova logística.

Josefina Bueno, consellera d’Innovació

Finalment, al capdavant de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, se situa la fins ara senadora Josefina Bueno, professora, investigadora i vicerectora de la Universitat d’Alacant, qui també va ser directora general d’Universitats durant la primera legislatura del Botànic. 

Segons ha manifestat Puig, Bueno dirigirà una conselleria “clau” per al nou període de transformacions, en el qual l’àmbit de la Innovació constituirà una “palanca transformadora” per a modernitzar empreses, especialment pimes; adaptar la formació a la nova realitat laboral, i promoure la ciència amb la nova llei valenciana.

El president ha destacat que aquesta conselleria ha consolidat Alacant com el “gran clúster innovador” de la Comunitat Valenciana, i ha impulsat la formació universitària duplicant les beques i rebaixant les taxes més d’un 20%.

EL MÉS LLEGIT

Processen per violència masclista David Leo, l’Estudiant de ‘El cazador’, i guanyador de ‘Pasapalabra’

Encara que l'enregistrament està acabat, fonts de la televisió pública asseguren que RTVE sospesa no emetre els programes ja gravats

Coneix ací com registrar-se per demanar els descomptes de fins al 90% en viatges per a joves

Els descomptes s'apliquen a bitllets senzills i d'anada i tornada per viatjar entre el 15 de juny i el 15 de setembre de 2023 per Espanya i Europa

El suïcidi és la quarta causa de morts entre joves de 15 a 19 anys a Espanya

Psicòlegs reunits este a València adverteixen que s'han multiplicat gairebé per 20 les consultes en els darrers 12 anys

Al Pacino, de 83 anys, anuncia que serà pare per quarta vegada amb la seua parella de 29

L'actor estatunidenc Al Pacino es convertirà en pare per quarta vegada als 83 anys al costat de la seua parella Noor Alfallah, de 29....