Com seran els permisos de maternitat i paternitat durant l’any 2022

Compartir:

L’ampliació del permís de paternitat i maternitat, dels quatre mesos actuals fins als sis mesos, està sobre la taula. Fa tres setmanes, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, va afirmar que l’ampliació d’estes prestacions estarà inclosa en la Llei de Famílies. En este sentit, Ione Belarra, la titular de Drets Socials, té l’objectiu de comptar amb un esborrany d’esta llei abans que acabe enguany.

El permís podria ser de fins a sis mesos o un any

Si tot va bé, l’any 2022, este permís podria ser de fins a sis mesos i de fins a un any per a les famílies monoparentals, que sumarien totes dos baixes. Malgrat tot, la seua exclusió inicial dels Pressupostos de 2022 provoca cert nerviosisme a l’espera que l’esborrany de la Llei de Famílies siga una realitat.

Així quedarà el permís de maternitat i paternitat per a 2022

La recent ampliació d’esta mena de permisos, en vigor des de l’1 de gener del 2021, va afectar el de paternitat. Així, es va incrementar de 12 a 16 setmanes per als naixements des d’este dia i es va igualar al de maternitat, també de 16 setmanes. Les sis primeres setmanes del permís han de gaudir-se obligatòriament després del naixement del bebé.

La mare, però, podrà anticipar-se a este període fins a quatre setmanes amb anterioritat a la data teòrica del part. La resta del temps pot ajornar-se segons l’organització familiar i al final del descans obligatori, la data màxima del qual és fins que el fill o la filla complisca el primer any.

Permís intransferible

Este permís està retribuït al 100% i serà intransferible, per la qual cosa no es podrà traspassar a la mare. D’altra banda, per a la dona, este permís és obligatori i intransferible.

Este podrà gaudir-se en règim de jornada completa o parcial d’un mínim del 50%, sempre amb un acord amb l’empresa. Així mateix, és compatible i independent del gaudi compartit dels períodes de descans per maternitat.

Com sol·licitar el permís de paternitat o maternitat

Ara com ara, no es pot sol·licitar el permís de maternitat per al 2022, però amb la informació que es coneix, els passos a seguir serien els següents. Es podrà demanar a través d’Internet i es requereix un certificat digital o el DNI electrònic i accedir al portal de ‘La teua seguretat Social‘. A més, el tràmit també es pot realitzar de manera presencial. Cal sol·licitar cita prèvia en l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i presentar la sol·licitud.

Els documents requerits són el llibre de família, el DNI de la mare o del pare i el certificat de l’empresa. Així mateix, el sol·licitant haurà d’aportar altres documents que puguen ampliar la informació, com, per exemple, el carnet de família nombrosa.

En tots estos casos, es fixa un màxim de 30 dies perquè l’Entitat Gestora contacte amb el sol·licitant d’esta mena de permís.

Qui paga el permís de maternitat o paternitat?

Quan el treballador està de baixa, l’INSS és el que paga a estos una prestació per incapacitat temporal derivada de contingències comunes. A esta ajuda se li descompta la seguretat social a càrrec del treballador. És el 100% de la base reguladora, prenent com a referència la base de cotització per contingències comunes del mes previ a la baixa.

Què passa si eres autònom?

Si eres autònom, la prestació per paternitat és equivalent al 100% de la base reguladora. En el cas d’estos treballadors sol anar de la mà amb la base de cotització mínima. A més, és indispensable estar al corrent de pagament de les cotitzacions de la Seguretat Social.

De cara al pròxim any, la mesura perquè el permís de paternitat i maternitat s’allargue fins als sis mesos està sobre la taula. Caldrà veure si, finalment, es fa realitat esta nova proposta per a incentivar la natalitat al nostre país.

 

EL MÉS LLEGIT

És beneficiosa la jornada laboral de quatre dies?

A Espanya, existeix una iniciativa per a realitzar un projecte pilot de reducció de jornada

Sabies que menges plàstic diàriament?: Com afecta la salut?

Ja hi ha estudis que confirmen que els microplàstics es troben en la sang humana i que 8 de cada 10 persones estan afectades

Has de viatjar per Europa? T’expliquem on continua sent obligatori el passaport covid

Alguns països ja no exigeixen el passaport covid per a viatjar i entrar al territori

Aquests són els indicadors clau per a mesurar el canvi climàtic en 2021

L'ONU exigeix accelerar l'impuls a les energies renovables, triplicar les inversions privades i públiques en aquest camp i posar fi als subsidis als combustibles fòssils