Un test “senzill i barat” mesura quant dura la protecció de les vacunes contra el covid

Compartir:

Es tracta d'una prova basada en la tecnologia de les PCR i que ha comptat amb la participació d'investigadors espanyols

Un test “senzill i barat”, basat en la tecnologia PCR, permet mesurar la immunitat cel·lular específica enfront del coronavirus i conéixer quant dura la protecció que aporten les vacunes contra la covid-19.

L’assoliment l’ha aconseguit un equip internacional de científics, participat per investigadors del Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII) espanyol, de l’Hospital Mount Sinai de Nova York i de l’Escola de Medicina de Duke a Singapur. Els resultats s’han publicat en la revista Nature Biotechnology.

A través de la seqüenciació massiva d’individus vacunats i infectats per SARS-CoV-2 l’equip d’investigadors ha identificat una molècula (la CXCL10) com un nou biomarcador de la immunitat cel·lular, i utilitzant la tècnica de reacció en cadena de la polimerasa (la popular PCR) l’estudi ha demostrat la capacitat de mesurar la resposta cel·lular de manera “ràpida, senzilla, i econòmica” d’un gran nombre de mostres.

Aquesta innovadora tecnologia facilita l’avaluació de la immunitat cel·lular en estudis poblacionals i assajos clínics amb un alt nombre de participants, la qual cosa suposa, segons una nota difosa per l’Institut de Salut Carles III, un gran avanç metodològic.

A més, aquest assaig pioner permet diferenciar la resposta immune de la vacunació front COVID-19 de la infecció pel virus del SARS-CoV-2, per la qual cosa té implicacions directes en possibles polítiques de salut pública.

Jordi Ochando, científic del Centre Nacional de Microbiologia de l’ISCIII i un dels autors del treball, ha explicat que aquesta tecnologia “permet analitzar centenars de mostres al dia perquè es basa en la tecnologia de PCR” i ha observat a més que l’equipament per a realitzar els test està ja disponible en la majoria d’hospitals i centres d’investigació, per la qual cosa aquesta tecnologia és accessible a tota la població en general.

La investigació s’ha desenvolupat en col·laboració amb diferents Instituts d’Investigació Sanitària acreditats pel propi Institut de Salut Carles III, com ara els vinculats als hospitals de La Paz, Gregorio Marañón o el 12 d’Octubre, de Madrid.

EL MÉS LLEGIT

‘Valencians al món’ visita Rotterdam, la meca de l’arquitectura contemporània holandesa

Hui el programa d’À Punt ens acosta noves històries dels que canviaren de residència i que sempre són interessants destinacions per a visitar en temps de vacances

Omar Sánchez esclata després del vídeo íntim d’Anabel Pantoja i Yulen

"Em fa vergonya i ràbia veure aqueixes imatges", el surfer canari parla alt i clar cansat de les descaradures de la seua encara dona

Tres joves, dos d’ells menors, moren després de fugir d’un control policial

El cotxe en el qual viatjaven es va eixir de la via i va caure per un desnivell de 15 metres

Sanitat confirma cinc nous positius de la pigota del mico en la Comunitat

Actualment hi ha 17 casos confirmats d'esta malaltia a la Comunitat 6 a la província de València, 10 a la d'Alacant i un a Castelló