València prohibirà posar música a les platges

La nova ordenança de contaminació acústica també limitarà les zones de pubs de manera que cada local haurà d'estar a 65 metres de l'altre

L’Ajuntament de València aprovarà aquest divendres la nova Ordenança Contra la Contaminació Acústica a la ciutat, que actualitzarà l’anterior de 2008. En aquesta nova norma s’incorporen “bastants novetats” com establir una distància mínima de 65 metres per als locals d’ambientació musical o de 30 metres per a activitats sense ambientació musical, així com la prohibició de posar música a les platges.


El regidor de Qualitat Acústica i de l’Aire, Giuseppe Grezzi, ha explicat que “creiem que el resultat és un text que per fi atén una ciutadania que des de fa temps ja reclama ciutats en les quals es puga gaudir d’una major qualitat de vida, la qual cosa implica viure en entorns saludables en els quals es garantisca el seu dret al descans”.

El regidor Giuseppe Grezzi ha destacat el caràcter participatiu d’esta nova ordenança, ja que en ella han treballat més d’una desena de servicis municipals (Llicències Urbanístiques, Planejament, Policia Local, Residus Sòlids Urbans, Inspecció, Activitats, Procediment Sancionador, Jardineria, Acció Cultural, Devesa-Albufera, Domini Públic, Mobilitat, Educació…), així com col·lectius i representants de la societat civil.

Distàncies mínimes entre activitats


Un dels aspectes més importants de l’ordenança és l’apartat dedicat a les Activitats, el capítol de les quals s’ha revisat al complet. Entre les novetats, s’estableixen distàncies mínimes de 30 metres entre activitats sense ambientació musical, i de 65 metres per a les d’ambientació musical, una mesura que serà aplicable en tota la ciutat, i que permetrà limitar la creació de Zones d’Acumulació Hostalera.


Respecte a les sales d’arts escèniques i socioculturals, es preveu la programació de música en directe en horari de 10.00 a 22.00 hores, d’acord amb el seu títol habilitant i el seu aïllament acústic. Els pubs i cafés podran incloure activitats musicals i culturals relacionades amb el seu títol habilitant si este incorpora ambientació musical i no supera els límits acústics. Estes qüestions seran complementades en l’Ordenança d’Activitats que en estos moments també es troba en procés de modificació.


Quant al domini públic municipal, es contempla una nova regulació del control de les taules i cadires, que introdueix la possibilitat de sanció amb retallada de l’horari (i en última instància la pèrdua del permís d’ocupació per reincidència). A més, assenyala la responsabilitat de les molèsties al titular de la terrassa i, per primera vegada, es regula el domini públic general, inclòs aquells espais de titularitat privada on poden instal·lar-se terrasses: patis interiors, etc.

Tocs de campana


Un total de sis articles i un annex regularan els tocs de campana, amb la finalitat de poder preservar este Espai Sonor d’Importància Cultural i cobrir el buit legal que tenia l’anterior ordenança. El regidor Grezzi ha assenyalat que en la regulació d’este assumpte s’ha treballat en coordinació amb l’Arquebisbat i amb l’expert Francesc Llopara. També s’ha introduït un nou capítol específic sobre soroll a les platges, i una secció per al control del soroll en els espais naturals protegits.


Finalment, l’ordenança presenta una nova estructura per a aconseguir una major coherència i sentit en els seus títols i capítols. Així, s’inclou un títol propi per als instruments de control (Mapa del soroll, plans d’acció, mesures urbanístiques i gestió de les ZAS), un títol propi per al soroll interior de les edificacions, i un altre per al soroll en domini públic.

Així mateix, la nova regulació potencia i reforça la labor que exerceix la Policia Local en la vigilància, control, mediació i resolució de molèsties per contaminació acústica derivades de la convivència ciutadana. S’eviten les càrregues administratives innecessàries o accessòries, i es racionalitza la gestió dels recursos públics.

ÚLTIMES NOTÍCIES