Vila-real crearà una oficina contra el cotonet per a ajudar als agricultors

Compartir:

 

 

L’Ajuntament de Vila-real crearà una oficina municipal del cotonet de Sud-àfrica amb l’objectiu d’ajudar als agricultors en els tràmits per a sol·licitar a la Conselleria d’Agricultura els tractaments i ajudes contra la plaga que afecta la citricultura, així com fer una avaluació sobre l’abast en els cultius del municipi. L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha anunciat hui esta oficina, acompanyat pel regidor d’Agricultura, José Ramón  Ventura  Chalmeta.

L’oficina, que estarà situada en la seu de la regidoria d’Agricultura, naix per “la preocupació que tenim a l’Ajuntament pel fet que la plaga del cotonet puga desmoralitzar encara més nostres als nostres agricultors i agreujar el problema de l’abandó de terres” que patim des de fa anys, ha explicat l’alcalde. 

Benlloch ha recordat que, “a pesar que l’agricultura no és una competència exclusiva de l’Ajuntament, l’actual equip de govern sempre hem demostrat que volem lluitar perquè l’agricultura, que tanta riquesa ens ha aportat en l’últim segle, tinga futur i puga continuar generant oportunitats i llocs de treball”.

“Malgrat no tindre competències en esta matèria, hem vist que les nostres cooperatives, comerços i agricultors tenen dificultat per a trobar tècnics que els puguen fer el cens o determinar si les seues finques estan afectades pel cotonet, investigar l’abast de la plaga, etc.”, assenyala l’alcalde, qui afig que “la Conselleria ha tret iniciatives per a tractar la plaga però està sent complex seguir esta tramitació, per este motiu naix la idea de l’oficina”.

Benlloch ha avançat que els detalls sobre el funcionament de l’oficina municipal contra el cotonet s’anunciaran en la reunió que el pròxim 30 de setembre tindrà lloc a Vila-real per a tractar la problemàtica del cotonet a la Plana i en la qual participaran, a més de representants de l’Associació de Llauradors Independents de Vila-real (ALIV), representants de huit municipis de la Plana amb la finalitat de mostrar “la unió dels ajuntaments i dels agricultors davant este problema”.

Per part seua, José Ramón Ventura Chalmeta subratlla que “sabem que la Conselleria d’Agricultura també està fent un esforç per a tractar de combatre la plaga del cotonet” però ha reiterat la preocupació de l’Ajuntament de Vila-real per la dificultat de controlar la plaga i la voluntat de col·laborar “com ja l’estem fent, per exemple amb el conveni de 20.000 euros amb la Cooperativa Catòlic Agrària de Vila-real per a la creació d’un insectari on es cria l’Anagyrus aberiae, depredador del cotonet, així com un altre conveni amb la Universitat Politècnica de València per import de 5.000 euros per a la investigació i millora dels paranys amb feromones”.

“Ara volem augmentar l’aposta, amb la creació d’esta oficina amb la finalitat d’ajudar als tècnics de les cooperatives, professionals, agricultors a gestionar ajudes, informar-se i fer cens de la realitat del cotonet en els nostres camps”, explica Chalmeta.

L’edil ha recordat altres accions de l’equip de govern en favor de l’agricultura, com el retorn de l’IBI de rústica als agricultors en actiu, millora dels camins rurals, col·laboració amb la Comunitat de Regants en la creació del banc de terres, foment de l’agricultura ecològica, o l’ajuda per a aconseguir la denominació d’origen de la clemenules de la Plana, entre altres.

El primer edil també ha volgut ressaltar l’esforç “històric” que durà a terme també l’Ajuntament amb la cessió de sòl, valorat en més d’1,5 milions d’euros, a la Conselleria d’Agricultura per a convertir l’antic centre de capacitació agrària de la carretera d’Onda en “un centre d’investigacions agràries del segle XXI” i des del qual l’Ajuntament també vol canalitzar la seua aposta per la pervivència de l’agricultura.

 

EL MÉS LLEGIT

El pànic entre els viatgers d’un tren proper a l’incendi de Bejís deixa més d’una vintena de ferits en abocar-se dels vagons

Entre els ferits hi ha tres greus per cremades. D'ells, un ha sigut traslladat en helicòpter a la Fe; un altre en SAMU a la Fe; i un altre en SAMU al Clínic.

Pego, la desena localitat desallotjada per l’incendi de la Vall d’Ebo que calcina Alacant

L'Ajuntament de Pego ha informat que s'està desallotjant la zona dels Verdals per precaució

Detingut un home per apunyalar a l’exparella de la seua germana

La víctima també va ser detinguda ja que estava en cerca per un delicte de maltractaments cap a la seua exparella.

Un mort y 17 ferits al Medusa Festival de Cullera

Almenys una persona ha mort i 17 han resultat ferides durant la matinada d'aquest dissabte en el Medusa Festival després que diverses...