Vius en una gran ciutat i passes molta calor per les nits? T’expliquem el perquè

Compartir:

 

Les ciutats tenen tendència a tindre unes temperatures més elevades que les zones menys urbanitzades, especialment durant la nit. Esta diferència de temperatura és el que s’anomena efecte ‘illa de calor‘. Els edificis i carrers alteren la temperatura, la radiació solar, la humitat i els materials de construcció tenen unes propietats que absorbixen i emmagatzemen la calor que posteriorment, durant la nit, es va alliberant en l’atmosfera.

 

Diferència de fins a 10ºC superiors entre el centre i les afores

La temperatura de l’aire en les grans ciutats poden ser de 3 a 8 ºC més elevades que les dels seus entorns rurals. La zona més calenta acostuma a situar-se en el centre del nucli urbà, però la meteorologia, l’orografia o les característiques de l’entramat urbà poden desplaçar este nucli càlid de l’illa de calor.

 

La distribució i alçada dels edificis, factor important

La forma en què es disposen els edificis afecta directament a la calor que els materials han anat absorbint del sol durant les hores del dia. L’alçada dels edificis també afecta directament i fa de ‘tap’ de manera que a la calor li costa més ‘escapar’ creant un nou fenomen que se suma a l’illa de calor urbana. Per tant, les grans ciutats són els entorns amb major probabilitat d’ocurrència d’este altre fenomen conegut en anglès com a ‘Sky View Factor‘, que és el factor de la proporció de cel visible des d’un carrer.

 

Greus problemes per a les ciutats a llarg termini

La formació d’illes de calor urbanes té diferents efectes en la ciutat, en el consum de recursos, en la salut dels habitants i en el conjunt de l’ecosistema urbà. En ser un fenomen de distribució irregular i heterogeni tant en l’espai com en el temps, és fa difícil definir exactament quina és la magnitud d’estos impactes, i en alguns casos fins i tot establir una relació directa amb el fenomen.

EL MÉS LLEGIT

Un avi tira al seu net nounat al fem

L'home va ser descobert quan va portar a la seua filla a un hospital amb una hemorràgia greu

200 punts de donació addicionals per a aconseguir més de 26.000 unitats de sang

La iniciativa recorda als pacients que necessiten transfusions de sang per a viure o millorar la seua salut

Arriben a Espanya 5.300 dosis de vacuna contra la pigota del mico

Sanitat comptabilitza 800 casos a Espanya, encara que queden dades per comptabilitzar-li les comunitats

Ghislaine Maxwell, condemnada a 20 anys de presó per delictes sexuals

El 29 de desembre de 2021 se li va declarar culpable de cinc dels sis càrrecs en contra seua, entre ells, el de tràfic sexual de menors