L’Ajuntament d’Aldaia, a València, ha posat en marxa una sèrie de mesures destinades a minimitzar els riscos i danys causats per futures inundacions. Estes accions busquen protegir les persones, enfortir l’autoprotecció i reduir les pèrdues materials en el municipi, principalment en la concessió de noves llicències urbanístiques.
Les mesures sorgixen després de l’impacte de l’episodi DANA ocorregut el passat 29 d’octubre, que va afectar greument a Aldaia, un dels municipis més perjudicats per les inundacions a la regió. Arran d’este succés, s’ha registrat un augment en les sol·licituds per a canviar l’ús de locals comercials a vivenda, motivat tant per l’escassetat de vivendes com per la disminució d’activitat comercial en les plantes baixes.
Les mesures i àmbit d’aplicació
Les noves instruccions municipals s’apliquen a tot el sòl situat dins de la petjada d’inundació reconeguda en la cartografia oficial publicada per la Generalitat Valenciana. Això inclou tant edificacions ja existents com projectes d’obra nova. En casos on se superposen zones de risc segons diferents mapes, s’aplicarà la normativa més estricta per a garantir la màxima seguretat.
Accés a plantes superiors i zones segures
Un dels punts clau és assegurar l’accés a plantes superiors en les vivendes i locals, mitjançant escales internes. Si això no és viable, s’haurà de disposar d’una àrea segura o ‘zona seca’, situada almenys a 2,2 metres d’altura. Esta zona pot estar en patis o dins de la vivenda, amb estructures capaces de suportar almenys a dos persones. A més, esta àrea haurà de tindre accés des de façanes de l’edifici per a oferir rutes d’evacuació segures. Alternatives a estes disposicions han de ser aprovades pels servicis tècnics municipals.
Instal·lacions elèctriques i d’emergència
Respecte a instal·lacions elèctriques i de telecomunicacions, hauran d’estar elevades almenys 70 centímetres sobre la planta baixa per a reduir riscos en cas d’inundació. També és obligatori instal·lar enllumenat d’emergència en zones pròximes als accessos segurs.
Dispositius de flotació i plans d’autoprotecció
En recomanacions addicionals, l’ordenança promou la tinença de dispositius de flotació com a basses o jupetins salvavides per a emergències extremes. Així mateix, es convida a redactar plans d’autoprotecció i adoptar mesures per a evitar l’entrada d’aigua en les edificacions, com barbarreras impermeables en portes i finestres, segellats exteriors i fusteries estanques.
Adaptació interior per a tolerar inundacions
Quant a l’adaptació interior per a tolerar les inundacions s’aconsella revestir parets amb materials resistents a l’aigua, utilitzar fusteries anticorrosives, i emprar revestiments ceràmics en lloc de barandats secs en les divisions interiors. També ha d’instal·lar-se un diferencial independent per al circuit d’enllumenat.
Declaració responsable dels promotors
Finalment, els promotors estaran obligats a firmar una declaració responsable sobre el coneixement i acceptació del risc d’inundació existent i les mesures de protecció civil aplicables, registrant esta informació en el registre de la propietat.
Estes mesures posicionen a Aldaia com un municipi compromés amb la seguretat davant amenaces naturals, adaptant la seua normativa urbanística per a enfrontar futurs episodis meteorològics extrems i protegir la seua població de manera efectiva.