L’equip de Catalá defensa l'”agilitat” i “rapidesa” en la seua actuació mentre PSPV i Compromís demanen “aprendre dels errors”
VALÈNCIA, 19 (EUROPA PRESS)
El ple de l’Ajuntament de València ha aprovat per unanimitat la creació d’una comissió que duga a terme “els estudis i anàlisis de la gestió de la DANA” del passat 29 d’octubre, que ha afectat a les pedanies de la Torre, Castellar-l’Oliveral i Forn d’Alcedo de la ciutat, entre altres moltes poblacions de la província de Valencia, i que ha deixat fins al moment un total de 219 víctimes mortals.
Esta decisió s’ha adoptat a partir de sengles mocions presentades pel PSPV i Compromís, que reclamaven la creació d’una comissió d’estudi de la gestió de l’Ajuntament i de reconstrucció postDANA, respectivament, i una alternativa presentada per l’equip de govern. Durant el debat, els grups han demanat un recés per a pactar un text conjunt, que és el que ha donat pas a l’acord definitiu.
El text aprovat establix que la comissió formularà “les propostes necessàries relatives a la recuperació de les zones afectades” que tinguen en compte “les línies d’actuació prioritàries” aprovades per la Junta de Govern Local la passada setmana.
Així, l’objecte de la comissió serà realitzar “estudis i anàlisis del que va ocórrer el dia d’abans de la DANA, durant el dia 29 i fins i tot després”. “Amb això estaríem tots d’acord”, ha exposat la regidora de l’equip de govern Julia Climent, que ha valorat que la moció alternativa de l’executiu local és “molt més completa” que les propostes per l’oposició perquè inclou “no només proposa aprovar la creació de la comissió, sinó també la seua concreció”.
Segons l’acord, la comissió estarà presidida per l’alcaldessa, que podrà delegar la presidència en la primera tinent d’alcalde, i la integraran quatre regidors, un per cada grup polític. L’objecte de la mateixa serà dur a terme “tots els estudis pertinents, sense descartar res”.
Respecte al seu règim i funcionament, serà el mateix que el de les comissions permanents, amb “les compareixences que es consideren necessàries”. Quant a les sessions, es proposa que siguen setmanals, sense perjuí que la pròpia comissió puga acordar celebrar més o menys. I sobre els terminis per a concloure els treballs, amb l’elaboració d’un informe, serà de tres mesos, encara que el ple ho podrà prorrogar.
Climent també ha plantejat incorporar, com proposava la moció alternativa, un calendari d’actuacions en el curt, mitjà i termini per a la rehabilitació, i establir que la sala de comissions informatives siga el lloc de reunió, així com que es puga sol·licitar la participació de membres de la corporació, personal municipal i d’altres administracions, entitats i persones expertes. “És una comissió amb un objecte ampli (…) i que pot començar a funcionar ja en els pròxims dies”, ha ressaltat.
“AGILITAT” I “RAPIDESA”
Al marge d’això, durant el debat de les mocions en el ple municipal, l’equip de govern –integrat pel PP i Vox– ha defensat la seua gestió de la catàstrofe de la DANA i ha sostingut que ha estat des del passat 29 d’octubre “treballant junt amb els veïns” afectats amb “agilitat” i “rapidesa”, al mateix temps que ha cridat a centrar-se ara en el procés de reconstrucció. “No fem perdre més temps als valencians”, ha expressat el portaveu municipal, Juan Carlos Caballero.
L’edil ha subratllat que la nit del 29 d’octubre i la següent van estar “més de 40 hores sense dormir, en el CECOPAL, reunits ininterrompudament sense eixir d’allí, atenent les emergències, habilitant un poliesportiu per a les persones rescatades i evacuades que esta nit vam poder salvar, donant-los menjar calent i un llit perquè no podien tornar a les seues cases”.
Durant el debat de les mocions, la regidora del PSPV María Pérez ha sostingut que la DANA ha posat en evidència “una sèrie de carències estructurals en la nostra gestió territorial”. “Esta crisi ens obliga a plantejar canvis, és el moment de repensar el que no ha funcionat”, ha assenyalat, al mateix temps que ha emplaçat a “aprendre dels errors i treballar per a corregir-los”.
També ha lamentat l'”absència de mecanismes efectius de col·laboració i coordinació” entre els municipis afectats i la ciutat de València i, davant d’esta situació, ha apostat per impulsar “solucions conjuntes que responguen a les necessitats reals de la ciutadania”. “Esta incapacitat per a organitzar una resposta integrada són senyals clars d’una gobernança que no està a l’altura de les necessitats de l’àrea metropolitana”, ha recalcat.
A més, s’ha preguntat si els recursos humans i materials de l’Ajuntament de València “podrien haver arribat molt abans i millor als municipis veïns que ho havien perdut tot” i ha considerat que això “haguera sigut més probable” en cas d’haver existit una entitat metropolitana. Per això, ha advocat per avançar cap a un model que “s’adapte a les necessitats reals i actuals”.
“COORDINACIÓ I EFICÀCIA”
No obstant això, el portaveu de l’equip de govern i del PP, Juan Carlos Caballero, ha qüestionat que la creació d’esta entitat siga la solució que plantegen per “als centenars de milers d’afectats per la pitjor catàstrofe natural del món”. “Si hi ha una cosa que ens està reclamant la ciutadania a tots els polítics és agilitat, rapidesa, coordinació i eficàcia en la presa de decisions perquè la reconstrucció siga el més ràpida i reparadora possible”, ha subratllat.
Així, ha considerat que el debat sobre la creació d’esta entitat està “allunyat del sentir” dels afectats. “El que necessitem és rapidesa, no més burocràcia (…), es necessita més i millor coordinació, no una entitat que anyada un nivell més de gobernança”, ha argumentat Caballero, que ha qualificat la iniciativa del PSPV de “desafortunada i inoportuna”. “No fa falta cap entitat més, la qual cosa fa falta és respectar la distribució de competències vigents”, ha apuntat.
Per la seua banda, el regidor de Compromís Giuseppe Grezzi ha assenyalat que esta tragèdia ha demostrat les “grans deficiències” de gobernança de la zona i dels plans i programes per a fer front als “efectes destructius” del canvi climàtic. També ha criticat la “falta de coordinació” durant l’emergència de la DANA i ha reclamat mesures per a posar solució a esta situació, encara que ha cridat a “no repetir els errors del passat”.
Al marge d’això, ha acusat a Caballero, que també és responsable de Protecció Civil, de “no fer res” el passat 29 d’octubre i li ha preguntat “on estava aquest vesprada i nit”. “Vostè diu que els afectats ho han perdut tot, clar que ho han perdut tot, però el que no han perdut vostè és la supèrbia”, li ha enlletgit.
També ha denunciat la “incapacitat palmaria” del PP per a gestionar l’emergència en deixar ” abandonada a la gent” com, al seu juí, ha fet tant el Consell liderat per Carlos Mazón com l’Ajuntament de València encapçalat per María José Catalá.
“Tenim una alcaldessa i un govern catastròfic que va dir que a València no havia passat res”, ha denunciat, al mateix temps que ha acusat a la primera edil de “posar-se de perfil” davant de la gestió del cap del Consell i li ha emplaçat a “respondre de la seua inacció”. “Per què no van mobilitzar als bombers, Policia Local i Protecció Civil? Per què no van evacuar a esta gent que va acabar morint-se?”, ha qüestionat.
Caballero ha censurat estes “paraules miserables” de Grezzi i, enfront d’elles, li ha etzibat: “Abans de preguntar què estàvem fent ací, pregunte’s què estava fent vostè, perquè este govern estava treballant junt amb els seus veïns”.