Un camió que transportava mercaderia perillosa, específicament àcid clorhídric, va patir una avaria en la matinada del dissabte en el quilòmetre 352 de l’autovia A-7, a l’altura de la localitat valenciana de Picassent. Este incident va obligar a tallar el trànsit en l’autovia i a confinar a la població d’Alcàsser durant diverses hores per a garantir la seguretat dels habitants.
Avaria i resposta inicial
L’avís es va rebre a les 2.27 hores, mobilitzant al Consorci Provincial de Bombers i al Centre de Coordinació d’Emergències. A més de dos dotacions de bombers de Silla i Torrent, van participar sergents de Paterna i Torrent, al costat d’un cap de sector i un oficial de guàrdia per a donar resposta immediata a la situació.
Pèrdua d’àcid clorhídric
Es va constatar que del total de mil litres d’àcid clorhídric transportats, s’havien perdut aproximadament 400 litres a causa de la fuita generada per l’avaria. Per precaució i atesa l’adreça del vent, es va establir el confinament temporal d’Alcàsser i es va procedir al tancament parcial de l’autovia, així com al tall de l’accés en alguns carrers del polígon industrial de Picassent.
Recomanacions als conductors
Després de la reobertura del trànsit, es va recomanar als conductors que mantingueren les finestretes dels vehicles tancades en passar per la zona afectada per a evitar riscos.
Treballs de neutralització i control
Durant tota la nit, els bombers equipats amb vestits de protecció química van treballar en la neutralització i control de la fuita, i van aconseguir retirar el camió afectat a un lloc més allunyat del polígon industrial per a continuar amb les labors de seguretat.
Gestió continuada de l’emergència
Al llarg del dia, les tasques de gestió de l’emergència van continuar, incloent-hi el transvasament de l’àcid clorhídric restant a un nou depòsit per a la seua correcta retirada. També es va gestionar l’arribada d’una grua per a retirar el cap tractor del camió, que continuava avariada, i es va organitzar la retirada del remolc per a restablir completament la normalitat en la zona.
Importància de la coordinació i resposta ràpida
Este incident ressalta la importància de la rapidesa en la resposta davant accidents amb substàncies perilloses i la coordinació entre serveis d’emergència per a minimitzar riscos ambientals i per a la població local.