Bustinduy demana a empreses espanyoles a Israel mesures per a no contribuir al ‘genocidi’ a Gaza

Assegura que la petició és d’obligat compliment i que “no cap un altre escenari” que el que les empreses l’acaten

MADRID, 8 (EUROPA PRESS)

El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, ha demanat a les empreses espanyoles amb interessos a Israel que adopten totes les mesures necessàries per a garantir que amb la seua activitat no contribueixen a exacerbar la situació a Gaza, que ha qualificat de “genocidi”.

Per a això, segons ha informat el seu departament en un comunicat, aquest mateix dimecres ha començat a enviar cartes a empreses espanyoles amb activitat econòmica destacada a Israel amb vista a garantir que aquestes no contribueixen a “les flagrants vulneracions de Drets Humans que l’Estat d’Israel està cometent en els Territoris Palestins Ocupats, incloent la Franja de Gaza, contra la població palestina”.

En elles, les emplaça a reportar al Ministeri les avaluacions i estudis realitzats per a evitar els principals riscos d’abusos que pogueren comportar les seues activitats i relacions empresarials, incloent les consultes a experts en Drets Humans o amb grups potencialment afectats i amb altres parts interessades.

Així mateix, Bustinduy insta a les empreses espanyoles a rendir comptes sobre les mesures que estan adoptant per a prevenir qualsevol conseqüència negativa que puga ocasionar la seua activitat econòmica en la situació que s’està vivint a Gaza i Cisjordània.

El ministre també vol conèixer els mecanismes i disposicions que han engegat perquè les persones consumidores tinguen ple coneixement de les actuacions que estan duent a terme i així evitar participar directa o indirectament de les greus violacions de Drets Humans que està patint el poble palestí.

Segons puntualitza el seu departament, “es tracta d’una iniciativa que persegueix la recerca de solucions per a posar fi al genocidi a Palestina i s’emmarca com una acció més en la línia política del Govern d’Espanya que cerca reconèixer l’Estat de Palestina i promoure el seu ingrés com a membre de ple dret en l’ONU”.

ARGUMENTS PER A JUSTIFICAR LA PETICIÓ

Com a argument, Bustinduy recorda en la missiva que el passat 26 de gener la Cort Internacional de Justícia (CIJ) va ordenar a Israel adoptar mesures immediates i efectives per a impedir el genocidi a la Franja de Gaza, així com les diferents resolucions del Consell de Seguretat i del Consell de Drets Humans de Nacions Unides que han posat de manifest que els assentaments israelians a Cisjordània suposen una greu vulneració del Dret Internacional.

Una d’aquestes últimes resolucions, segons recorda el Ministeri en el seu comunicat, insta als Estats a adoptar mesures per a impedir que les empreses domiciliades en territori israelià i/o sota la seua jurisdicció s’abstinguen de cometre violacions greus dels Drets Humans dels palestins o contribuïsquen a les mateixes, conforme a les normes previstes en els Principis Rectors de Nacions Unides sobre Empreses i Drets Humans.

Aquests principis, afig, determinen la responsabilitat de les empreses d’exercir la diligència deguda en matèria de Drets Humans identificant, prevenint i mitigant els efectes adversos de les seues operacions, incloent en les seues relacions comercials i cadenes de valor. A més, recorda que aquests principis estan arreplegats en el Pla d’Acció Nacional d’empreses i Drets Humans, aprovat el 2017.

També s’arrepleguen en les obligacions que contempla la Directiva europea sobre diligència deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat, recentment aprovada pel Parlamento Europeu i que té ser traslladada en el termini màxim de dos anys a la legislació espanyola.

En ella, s’estipula la necessitat garantir el dret de les persones consumidores a comptar amb informació que permeta el gaudi de béns i serveis plenament respectuosos amb els Drets Humans.

Finalment, explica el Ministeri de Drets Socials, la petició de Bustinduy també respon a la preocupació que l’ambaixador de Palestina a Espanya, Husni Abdel Wahed, li va traslladar en la recent reunió que van mantenir sobre la vinculació d’empreses europees a activitats que poden tenir un impacte directe o indirecte en els Territoris Palestins Ocupats i en el genocidi en curs.

UNA PETICIÓ D’OBLIGAT COMPLIMENT

Bustinduy ha aclarit que el requeriment és d’obligat compliment i que com ho demana el Govern d’Espanya “no cap un altre escenari més” que el que les empreses responguen i expliquen quines mesures adopten per a prevenir que empitjore la situació que s’està habitatge a Gaza i Cisjordània.

“Tenen l’obligació legal per a açò i estic segur que cal complir-ho. Així serà, com estic segur que moltes d’elles, si no totes, han pres les mesures necessàries per a assegurar-se que això és així”, ha concretat el ministre en una entrevista en Antena 3, que ha arreplegat Europa Press.

Per al titular de Drets Socials i Consum, la mesura s’emmarca en “l’activitat normal” i “les responsabilitats” que té la seua Ministeri, entre les quals troben l’assegurar-se que l’activitat de les empreses compleix “des de l’inici de la cadena de valor fins que els productes arriben als consumidors” que es respectes els Drets Humans “en el món sencer”.

ÚLTIMES NOTÍCIES