Camarero assegura que la Conselleria va realitzar més de 200 telefonades el dia de la dana a diferents servicis socials

L’oposició critica que va estar “48 hores desapareguda” i la falta de prevenció

VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)

La vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha assegurat hui dilluns que el seu departament va realitzar “telefonades i missatges permanents” amb els centres socials, residències i altres servicis amb motiu de la dana, amb més de 200 telefonades el propi 29 d’octubre i més de 500 l’endemà.

Camarero, durant la seua compareixença a Les Corts per a explicar la gestió duta a terme baix la seua direcció en la dana, ha defensat el treball “sense descans” de la Conselleria i ha insistit que es van posar “les mesures de prevenció que indicaven els servicis d’emergència perquè no sabíem que venia la riuada tan brutal que va venir”. La vicepresidenta ha detallat les actuacions de la Conselleria des del primer dia de la catàstrofe i també el que ella va fer “en primera persona”.

En concret, ha relatat que a les 9.52 hores del matí del dia 29 d’octubre des de la seua Conselleria “es va manar un correu electrònic a totes les residències de majors amb el protocol d’actuació per alerta meteorològica per dana on s’incloïen recomanacions com la revisió de les farmacioles i els grups electrògens, designar una persona responsable de consulta sobre una possible situació d’emergència o estar en contacte continuat amb protecció civil per si calguera activar el pla d’evacuació del centre”.

A més, ha afegit que la Conselleria, abans de la catàstrofe, va contactar telefònicament amb els centres de dia, per a persones amb discapacitat i de víctimes de violència sobre la dona per a demanar que aplicaren mesures de prevenció davant de l’avís de dana d’Aemet i que estigueren atents a les recomanacions d’emergències.

“El que no podíem traslladar-los en cap cas és que les poblacions de l’Horta Sud s’anaven a anegar perquè el barranc del Poyo s’havia desbordat, perquè mai vam tenir esta informació. No canviem per això la nostra agenda, perquè ningú ens va dir que esta situació s’estava produint”, ha indicat.

ACTUACIONS DESPRÉS DE LA INUNDACIÓ

Una vegada de va produir el desbordament del barranc del Poyo, ha explicat que es va contactar des de la Conselleria amb “totes” les residències d’estos municipis afectats, amb la finalitat d’assegurar la integritat d’usuaris i treballadors, indicant la necessitat de desallotjar les plantes baixes i zones més inundables”.

Respecte al dia 30 d’octubre, ha assegurat que ja s’estava acompanyant i recolzant a usuaris i treballadors dels recursos. D’una banda, ha explicat que ella es va incorporar al Cecopi per a coordinar l’arribada d’ajuda de tota Espanya i les donacions. Ha afirmat que, mentre, el seu equip “no va deixar de realitzar telefonades a tots els centres afectats per a veure la situació en què es trobaven”.

Més de 500 telefonades, ha apuntat, entre les quals es van incloure les 88 residències de majors, 14 centres residencials de menors, 130 recursos per a persones amb discapacitat, un alberg per a persones sense llar i tres centres dona. Es va sol·licitar que els centres dona de Yátova, Xàtiva i València contactaren telefònicament amb les 1.125 usuàries que residixen en zones afectades, com també es va fer el mateix per a víctimes de prostitució i tracta del Programa Alba.

Susana Camarero ha donat detall de les actuacions dels següents dies i les telefonades que va mantenir el seu equip: més de 450 contactes telefònics el dia 31 d’octubre, més de 350 l’1 de novembre, més de 300 el 2 de novembre, més de 240 cridades el 3 de novembre i més de 360 el 4 de novembre.

La vicepresidenta ha assenyalat que l’11 de novembre ja s’havien gestionat 113.165 comunicacions per part del servei de teleasistència, s’havia reallotjat a totes les persones usuàries d’habitatges socials i s’havien adjudicat contractes d’obres per a la reparació dels centres afectats.

Camarero ha destacat també la coordinació per part de la conselleria de les 22.000 persones voluntàries que van col·laborar en els treballs i de la gestió proveïment de les zones afectades, amb la gestió de 18.000 tones d’aigua, menjar i productes de primera necessitat, de les quals quasi 9.000 tones han sigut ja lliurades a la població.

RESIDÈNCIA DE PAIPORTA

Camarero ha explicat que ella mateixa va mantenir contacte durant esta nit amb la residència de Paiporta en la qual van morir sis persones. Ha indicat que els alts càrrecs de la Conselleria es van distribuir els telèfons de les residències per a contactar-les i que ella va estar fins a ben entrada la nit parlant amb el personal de la de Paiporta.

En concret, ha explicat com va parlar per telèfon amb la psicolóloga del centre, que era la que s’estava fent càrrec de la situació en estar present, i esta li va explicar l’emergència que vivien. Després de conèixer com arribava l’aigua, Camarero ha explicat que va telefonar a la Guàrdia Civil de Paiporta, al Cecopi i a la UME, però no podien accedir.

“Li indicàvem a la pròpia psicòloga que pujara, que portaren als majors als pisos de dalt perquè no anaven a poder atendre-li els servicis d’emergència. Com així va ser, fins a les quatre del matí que van acudir”, ha recordat.

“I l’endemà, el dia 30, estes 48 hores que diuen que vam estar paralitzats, jo estava a Paiporta amb ells. I estes treballadores, perquè vaig parlar amb dos, em van dir ‘encara sort que ens has dit el que passava fora, perquè si no havíem esperat als servicis d’emergència'”, ha afegit.

CRÍTIQUES DES DE L’OPOSICIÓ

Des del PSPV, la diputada Laura Soler ha asseverat que el Consell “no ha estat a l’altura” de la tragèdia, en la qual “el primer que cal fer és prevenir”. “Cal tenir en compte que una catàstrofe d’estes característiques el que fa és que les persones vulnerables el siguem més i les que no ho eren, ara siguen vulnerables”, ha apuntat.

Per part de Compromís, Francesc Roig i Nathalie Torres han asseverat que Camarero va estar “les primeres 48 hores desapareguda” i li han recriminat haver “abandonat” a les persones vulnerables “a la seua sort”. “Per moltes mentides que vostè diga, mai taparà les morts que, per culpa de no activar protocols d’evacuació, vostè porta a les seues esquenes”, ha asseverat, abans de criticar la falta d’indicacions a diferents servicis i recursos i que “manaren” als voluntaris a “netejar centres comercials”.

Per part de Vox, Miriam Turiel ha posat el focus en què el 30% dels menors d’Horta Sud ja vivien en risc d’exclusió abans del desastre i ha cridat a l’especial protecció de la infància, així com ha posat el focus en la necessitat de reparar ascensors en les comunitats amb veïns amb problemes de mobilitat.

Des del PP, Elena Bastidas ha retret l'”obsessió malaltissa de culpabilizar de l’esquerra” i ha criticat al Govern “absent” i al president del Govern, Pedro Sánchez, que “no ha tingut temps de tornar a València, després de passar una estona pel Cecopi i d’eixir covardament de Paiporta”.

“TINC LA CONSCIÈNCIA TAN TRANQUIL·LA”

Davant de les crítiques de Compromís, Camarero, que ha lamentat no haver rebut cap telefonada constructiva per part del PSPV i Compromís, ha afirmat que “cal tenir molta cara” per a dir que va estar 48 hores desapareguda i ha assegurat que es tracta d'”un nivell d’odi i indignidad” que no ha conegut abans en tota la seua trajectòria política.

“Jo sé el que he fet i tinc la consciència tan tranquil·la. Que amb la mirada cap a arrere es podien haver fet més coses? Segur, però és que a mi em dol esta situació, i em dol perquè l’he viscut en les meues pròpies carns”, ha manifestat Camarero.

A més, ha lamentat “bulos” com el de la neteja de Bonaire per part de voluntaris. “Van a tenir molta vergonya quan es demostre tot el que estan mentint”, ha afirmat.

ÚLTIMES NOTÍCIES