Camarero invertirà el 2024 un 39,7% més contra la violència ‘sobre la dona’ a la Comunitat

Serveis Socials destinarà el 2024 un 39,7% més que el 2023 a polítiques per erradicar la violència sobre la dona segons ha explicat la consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero. És una de les partides que més creixen als nous pressupostos que ha presentat en comissió de Corts Valencianes este dilluns, 6 de novembre. En total la Conselleria disposarà de 2.811 milions d’euros per executar el 2024, “cosa que suposa gairebé el 10% dels comptes globals de la Generalitat”, ha precisat, un 9,46%, i un 0,9% més respecte al 2023.


Rebre les notícies de València Diari

Es tracta, ha assegurat, d’uns pressupostos que incrementen la despesa en polítiques d’igualtat i en la lluita contra la violència sobre les dones; que fan possible la creació de places a tots els recursos, que augmenta també la partida d’atenció a la dependència “per reduir les llistes d’espera”, i en què es prioritza la construcció d’habitatge públic, les ajudes perquè els 
joves puguen llogar un habitatge o la rehabilitació d’aquestes..

En termes globals estos comptes per al pròxim exercici dirigeixen el 83% a la despesa social, ha aclarit Camarero però els partits de l’esquerra les titllen d’engany. Des del PSOE, la diputada Rosa Peris, assenyala que en realitat suposen “una frenada de fins a un 7%”, ja que depenen en un 56% d’ingressos de l’Estat que hui dia no estan contemplats.

Un 39,17% més per a la lluita contra la violència sobre la dona, especialment per a personal

Una de les àrees amb més augment inversor és per a la lluita contra la violència sobre la dona el total de pressupost per a este any és de 36.656.000 euros amb un creixement de 10.317.000 euros, un 39,17% més amb què es reforçaran els recursos assistencials per a les víctimes de violència de gènere, ha detallat. La principal pujada es produeix en l’atenció que es dispensa a la xarxa de centres Dona de la Generalitat Valenciana, que passa de 9 milions el 2023 a 12,9 el 2024. Concretament, s’augmenta el nombre de professionals en estes instalacions, de los 196 actuales a 237. Es contempla ací també el Centre Dona a Elx, que serà l’onzé de la Comunitat.

“S’han actualitzat les taules salarials de les treballadores dels centres posant al dia les retribucions i amb això les doten d’estabilitat. S’han tret a licitació els centres 24 hores posant remei, arreglant un gravíssim problema heretat, ja que des de l’any 2019 estos centres estaven sense licitació, estaven enriquits injustament”. En total, ha xifrat estos pagaments sense contractes en 18 milions d’euros. L’actualització retributiva també inclou l’atenció telefònica i el manteniment dels centres residencials.

Per a la licitació de la gestió concertada de les cases d’acollida es destinen 8 milions d’euros, mentre que 2,5 més es destinaran a pagar les mensualitats des de l’agost passat sense contracte.

Augmenten també les campanyes de prevenció, conscienciació i educació ciutadana, entre elles amb presència a més festivals de música i amb motiu del 25N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

Igualtat i Diversitat creix un 10,74% amb tres línies de subvenció noves

Per àrees, la Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat té assignats 77.094.000 euros amb un creixement del 10,74% i una pujada de 7,5 milions d’euros. Dins la Direcció General de l’Institut de les Dones es preveuen 22.542.000 euros per a en matèria de desigualtat i enfortiment de les dones.

Un dels programes a què es destina més fons és el Pla Corresponsables adreçades a entitats locals per conciliar la vida personal, laboral i familiar, que el 2024 amb prou feines comptarà amb 27.800 euros més, però substitueix la fórmula de concessió directa per la de concurrència competitiva per poder facilitar a les mancomunitats la seua entrada i especialment els projectes en entorns rurals , ha asseverat la consellera.

Es crea una nova partida de 230.000 euros destinats a convenis amb entitats, organismes o associacions del tercer sector que treballen a l’àmbit de la corresponsabilitat de l’educació, la conciliació o l’emprenedoria femenina.

La Direcció General de Diversitat també incrementa un 2,4% el pressupost en les línies d’execució i redueix personal i despeses supèrflues. Segons ha precisat, la Conselleria aposta per fomentar la inclusió de les persones immigrants, per la col·laboració en matèria d’acolliment, per fomentar el respecte i la inclusió del poble gitano, la igualtat de la diversitat sexual, la lluita contra la discriminació i els delictes d’odi, però també per promocionar a la comunitat la diversitat ètnica cultural i religiosa.

En este sentit, incrementen un 121% les campanyes que propicien la diversitat i creen tres noves línies de promoció contra la discriminació i sensibilització del VIH i Infeccions de Transmissió Sexual; de promoció de la diversitat a través de l’art urbà a municipis; i de la diversitat ètnica i cultural.

El Programa Acompanya cofinançat amb la Unió Europea que representa el 60% de la despesa de la Direcció General de Diversitat tindrà presència el 2024 a 9 ciutats a través de 28 projectes per un import de 9 milions d’euros a través de l’acció concertada. I es mantenen així mateix les accions concertades amb entitats del tercer sector amb un import total de 2.647.000 euros i convenis amb set universitats, en comptes de 5 que s’incloïen anteriorment.

‘Perspectiva familiar en les polítiques públiques’ i inspeccions i nous protocols a centres de menors

A la seua intervenció, la vicepresidenta segona ha destacat la importància que té per al Consell la família “com a nucli de la nostra societat”, i, per això, advoca per incloure “la perspectiva de família” a totes les polítiques públiques per aconseguir una Comunitat Valenciana “més justa, solidària i cohesionada”.

Esta rellevància, ha assenyalat, es reflecteix als pressupostos per al departament de Família i Serveis Socials que contemplen una partida de 1.163 milions d’euros per al pròxim exercici.

Pel que fa a l’àrea de menors, ha volgut destacar les diferents línies per a fomentar i millorar l’acolliment familiar com a alternativa a l’acolliment residencial i, sobretot, la situació dels centres de les persones menors.

Camarero ha mostrat la seua preocupació per la “situació heretada dels centres de menors” i ha assegurat que es treballarà per garantir a les xiquetes, xiquets i adolescents “llocs segurs on viure sense violència, sense agressions, però també un lloc digne i un desenvolupament de la seua vida que els permeta tenir el futur que mereixen”.

Per això, ja s’han començat a realitzar inspeccions en estos centres, tant de l’estat de manteniment de les instal·lacions, que segons Camarero “en molts casos és lamentable i que ha provocat situacions molt preocupants que ja han estat corregides”, com dels protocols de gestió i funcionament, amb l’ànim de “canviar i millorar allò que funciona malament i que no es tornen a produir els lamentables fets del passat”.

Atenció a la dependència: creix la prestació un 12,55%

Amb relació a l’àmbit de l’atenció a la dependència, Susana Camarero ha denunciat que els responsables de l’anterior Consell “van deixar a zero la caixa de la dependència”.

Ha calgut, segons ha explicat, dos ampliacions de crèdit, de 39,5 i 22 milions d’euros, que estan fent possible que “s’invertisca la tendència, comence a baixar la llista d’espera i fer front a l’augment de la nòmina de la dependència aprovat pel Govern central”.

Per al pròxim any, s’han dotat amb 520 milions d’euros les prestacions econòmiques del Sistema Valencià d’Atenció a la Dependència, cosa que implica un creixement del 12,55% respecte del 2023.

En este sentit, ha reiterat que per a este Consell “és una prioritat pagar les persones en situació de dependència, reduir les llistes d’espera i abonar els increments a les prestacions imposats pel Govern de Sánchez”.  

Infraestructures sociosanitàries: Acabar obres pendents i reduir reformes al necessari

D’altra banda, la partida d’infraestructures sociosanitàries compta amb 409 milions d’euros, un 1% més que el pressupost anterior. La Conselleria està analitzant la situació i estat real d’algunes actuacions arracades amb penjoll d’executar i, entre altres projectes, Camarero ha anunciat la futura Ciutat Sociosanitària en Orihuela que donarà “cobertura a tots els municipis del Baix Segura”. 

A l’hora d’elaborar esta partida pressupostària, s’ha incidit també a la creació de places a tots els recursos, “amb un pla de xoc que ha suposat augmentar amb 38 milions d’euros la partida destinada a l’acció concertada”. Això permetrà, ha assegurat, la creació de “1.235 places a diferents recursos”. De la mateixa manera, el pressupost del Contracte Programa augmenta 27 milions d’euros.

Habitatge

Un altre pilar fundamental d’estos pressupostos, ha senyalat, es dirigeix a garantir l’accés a l’habitatge i l’ampliació del parc d’habitatge públic.

Segons ha explicat Camarero en la seua intervenció, el pressupost en esta matèria és de 385,6 milions d’euros, amb un increment de gairebé un 6% de les inversions, fins als 306 milions d’euros, els programes de rehabilitació d’habitatge que arriben als 73,5 milions i els fons europeus amb 157,4 milions d?euros. 

Els pressupostos destinats a l’habitatge són uns “pressupostos reals, que miren de front i sense sectarisme un dels problemes més importants que tenen, hui dia, les famílies, els joves i les persones més vulnerables”.

Les polítiques en esta matèria giraran al voltant de 4 eixos fonamentals: l’impuls i reforç de les ajudes públiques al lloguer d’habitatge; impuls i reforç de les ajudes públiques al lloguer d’habitatge per a joves; promoció d’acords amb entitats financeres per garantir, amb l’aval de la Generalitat, l’adquisició del primer habitatge; i la gestió d’incentius i bonificacions a IRPF per l’adquisició de primer habitatge per a joves.

En definitiva, ha finalitzat, “hem elaborat uns pressupostos mesurats, que destinen cada euro a l’objectiu buscat, uns pressupostos sincers amb esta gran preocupació social, i realistes, hem deixat de banda els enganys i els somnis del Botànic, hem pressupostat allò que podem executar, sense enganys, sense falses expectatives, sense deixar la lamentable execució que hem vist”.

PSOE. ‘Pressupostos ficticis’, ‘frenada de 7% en inversió’

La diputada socialista Rosa Peris ha respost a la presentació dels pressupostos asseverant que són uns pressupostos “ficticis”, “un engany”. “
“Estes pressupostos amaguen un pecat capital i és que tenen ingressos ficticis de 156M€, Mazón enganya els valencians amb aquests comptes”.

Critica que estan basats en uns ingressos que posen gran esforç pressupostari a les arques estatals que encara, per altra banda, es desconeixen. Segons els càlculs del Grup Socialista a Corts estos pressupostos suposen una frenada d’un 7% en polítiques socials i lamenta que Igualtat haja patit retallada. Peris ha preguntat “perquè igualtat cau un 18%, que són 6 milions d’euros menys”. En la Infància i Adolescència també ha xifrat una retallada superior al 4%.

Compromís dubte de les previsions de despesa

Per la seua banda, la diputada de Compromís Nathalie Torres ha carregat contra la Conselleria per no publicar les dades de dependència des de l’agost i ha qüestionat que la previsió de despeses siga encertada. “No sabem quantes persones s’han incorporat al sistema i quantes són a llistes d’espera. I així és impossible tindre la seguretat que els teòrics 60 milions d’euros seran suficients per fer front a les necessitats reals ia la responsabilitat patrimonial”. Preveu ampliació de crèdit per al primer trimestre de 2024, tant en dependència com en el cas de la Renda Valenciana d’Inclusió, després de l’anunci en este cas de la compatibilitat de l’ajut amb la situació d’ocupació.

Així mateix, ha assenyalat tindre “seriosos dubtes” respecte a la gestió i organització del sistema públic de Serveis Socials. Este matí han publicat la resolució de l’ampliació del concert. Hi ha increment de places, sí, però no de mòdul econòmic. Quin marge real tindran per executar-ho? Tancaren l’aixeta un mes abans i l’entrada en vigor és el 17 d’octubre. És pràcticament impossible que puguen pagar i si no ho fan estan comprometent els pressupostos abans fins i tot d’aprovar-los”.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies