Catalá defensa un nou Pla Sud per a protegir les pedanies i l’àrea metropolitana de València

Anuncia que la ciutat ha sigut seleccionada, dins del projecte Watergrid, per a la regeneració de l’Albufera junt amb Global Omnium

VALÈNCIA, 19 (EUROPA PRESS)

L’alcaldessa de València, María José Catalá, ha defensat hui dijous, en la clausura el Fòrum ODS11 Ciutats del futur: L’exemple de la Capitalitat Verda, un nou Pla Sud per a protegir les pedanies i l’àrea metropolitana de la ciutat, segons ha informat l’Ajuntament en un comunicat.

La primera edil ha al·ludit a la riuada que va assolar la capital valenciana el 1957 i ha assenyalat que el projecte escomès després per a evitar un nou desbordament del riu Turia pel cas urbà, el conegut com a Pla Sud, ha sigut una protecció davant de la dana que el passat 29 d’octubre va provocar inundacions en tres pedanies de València i en localitats d’esta província.

“D’aquella tragèdia –ha dit respecte a la riuada del 57– va sorgir una solució, el Pla Sud, que 60 anys després ha protegit a gran part de València”, ha exposat la primera edil. “D’aquella decisió va sorgir un model de ciutat que hui és exemple de cap a on han de caminar les ciutats del futur, en línia amb este objectiu de Nacions Unides de seguretat, resiliència i sostenibilitat”, ha afegit.

“Ara, el repte és un nou pla per a protegir les nostres pedanies i l’àrea metropolitana. I fer un pas més en la transformació de València, que es va iniciar fa 60 anys i que ara ha de ser la de tota l’àrea metropolitana”, ha continuat la responsable municipal en el fòrum en el qual ha intervingut organitzat per Premsa Ibèrica.

La trobada ha girat entorn de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 de Nacions Unides: “Aconseguir que les ciutats siguen més inclusives, segures, resilientes i sostenibles”, ha explicat l’Ajuntament, que ha indicat que esta cita s’ha desenvolupat en el marc de la Capitalitat Verda Europea que ostenta València el 2024.

L’alcaldessa ha destacat “dos dels pilars” que sustenten la “estratègia de ciutat” i de “Capital Verda” i ha assegurat que “ara cobren una dimensió encara major, si cap, en l’enorme tasca de recuperació” que hi ha “per davant: innovació i sostenibilitat”.

Catalá parlat també com a “tercera premissa” de “la seguretat”. Així, ha exposat que “la seguretat de les persones, innegociable; la seguretat econòmica, vital; i la seguretat ambiental” és alguna cosa “fonamental per a adaptar-nos i mitigar les conseqüències del canvi climàtic”.

La primera edil ha citat projectes municipals “com a exemples de la combinació d’innovació, sostenibilitat i seguretat”. Així, ha citat la ubicació del primer consorci europeu d’infraestructures digitals en el complex de la Harinera i Les Naus, “que ens va a permetre el desenvolupament de models virtuals per a planificar les infraestructures hidràuliques necessàries per a protegir-nos, avaluar les actuals per a millorar-les o establir mapes de risc reals”.

S’ha referit també a la regeneració ambiental de l’Albufera, “per a la qual l’Ajuntament ha aprovat un contracte d’emergència per un import de huit milions d’euros”. “Després de l’etapa d’emergència hem de donar més passos. Un d’ells és la restauració dels ‘tancats’ del llac perquè actuen com a filtres naturals per a absorbir i regenerar l’aigua que arriba”, ha apuntat.

PROJECTE EUROPEU

María José Catalá ha anunciat en este punt que València ha sigut seleccionada per la Comissió Europea per a desenvolupar esta “iniciativa pilot” dins del projecte Watergrid, en el qual es va a treballar amb Global Omnium.

“Es tracta d’aplicar solucions basades en la naturalesa per a millorar la qualitat de l’aigua del llac i en cas d’episodis extrems de pluges prevenir inundacions en funcionar com a sistemes drenantes”, ha exposat Catalá.

“Este projecte contempla, a més, millorar l’absorció d’aigua en escocells i zones verdes de València tant per a disminuir la despesa en reg, en retenir l’aigua més temps, com per a evitar inundacions en cas de fortes pluges”, ha afegit.

PARC DE DESEMBOCADURA

Com a tercer projecte municipal, l’alcaldessa ha esmentat el futur Parc de Desembocadura, “la gran fita de la Capitalitat Verda” amb “105.000 metres quadrats de zona verda, espais saludables i futur que va a permetre culminar el Jardí del Turia i acabar amb l’aïllament de Natzaret”.

“El parc actuarà com a sistema drenante en episodis de pluges torrencials i estarà reforçat per dos dipòsits de tempestes situats en el Grau i en Natzaret, amb una capacitat conjunta de 9.000 metres cúbics”, ha apuntat la primera edil.

“HEM DE SANAR, NO BATALLAR”

Catalá ha instat, així mateix, a “fugir del soroll” i aportar “solucions”. “Els ciutadans ens demanen solucions. La batalla política i els càlculs polítics no ajuden a solucionar els problemes de la gent. Hem d’acostar el muscle. Hem de fugir del soroll i allunyar-nos del tacticisme i del càlcul polític. Hem de sanar, no batallar. És molt el dolor i no podem fallar a la gent”, ha exposat en al·lusió a les conseqüències de la dana.

ÚLTIMES NOTÍCIES