El Baròmetre Municipal sobre Innovació i Noves Tecnologies realitzat al juliol revela que la ciutadania de València valora amb una nota mitjana alta de 8,4 el grau de satisfacció de viure a la ciutat.
El 23,2% dels enquestats atorga la nota màxima de 10 punts, mentres que un 28,8% assigna un 9 i un 26% un 8. Només un 1,6% opina que la valoració és inferior a 5, reflectint una percepció majoritàriament positiva.
L’accés a la vivenda, principal preocupació
L’accés a la vivenda continua sent la principal preocupació per al 21,6% dels veïns consultats, els qui assenyalen l’escassetat d’oferta i els elevats preus del lloguer com els principals problemes.
Percepció sobre l’evolució de la situació
Respecte a l’evolució recent, el 23,9% considera que la situació de València ha millorat en l’últim any, una percepció més positiva que la que manifesten sobre la Comunitat Valenciana (16,1%) i Espanya (8,7%).
Interès en innovació i noves tecnologies
L’informe destaca a més l’elevat interés de la població per la innovació i les noves tecnologies, amb el 62,2% de ciutadans manifestant estar bastant o molt interessats en estos temes.
Impacte dels avanços tecnològics
Més del 94% dels participants creu que els avanços tecnològics influïxen de manera significativa en la seua vida diària, destacant especialment l’interés entre els menors de 40 anys (76,2%) i el rang de 40 a 64 anys (66,5%). Este interés disminuïx en les persones majors de 65 anys.
Sentiments associats a la innovació
Quant a l’impacte de la innovació, els entrevistats atribuïxen puntuacions que reflectixen sentiments mixtos: incertesa (6 sobre 10), optimisme (5,7), confiança (5,5) i por (5,4).
Efectes específics de la tecnologia
Sobre els efectes específics de la tecnologia, la destrucció d’ocupacions rep una valoració de 7,6, mentres que el progrés és puntuat amb un 7,8 i el creixement econòmic amb un 7,1.
Opinió sobre els avanços tecnològics dels últims 20 anys
El 44,3% opina que els avanços tecnològics dels últims 20 anys han sigut beneficiosos per a la societat, mentres que el 40,1% considera que han tingut efectes neutres i només un 11,8% els veu perjudicials.
Percepció sobre la millora de la qualitat de vida
Finalment, l’estudi indica que el 30,4% percep que la tecnologia millora la qualitat de vida, el 27,7% destaca l’estalvi de temps que proporciona, i el 11,3% valora la seua ajuda per a fer tasques diàries.
Valoració de l’AppValència
Respecte a la AppValència, esta rep una nota mitjana de 6,6 punts. El 42% d’usuaris la considera útil per a realitzar gestions municipals, el 34,5% la utilitza per a comunicar incidències, el 21,7% per a conéixer servicis pròxims i un 20,7% l’empra per a consultar l’estat del trànsit en temps real.
Conclusió
Estes dades confirmen una ciutadania majorment satisfeta amb la seua ciutat i amb un clar interés en com la innovació i la tecnologia poden influir positivament en la seua qualitat de vida, si bé persistixen desafiaments com l’accés a la vivenda que encara preocupen els residents.