Claus per a no equivocar-se en l’elecció de la seua hipoteca


Rebre les notícies de València Diari

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), a través de la seua revista bimestral Diners i Drets, publica un article en el qual analitza els avantatges i inconvenients dels tipus d’interés de les hipoteques i planteja diferents escenaris per a ajudar els usuaris a decantar-se per una opció o l’altra.

El principal factor a tenir en compte

El principal factor a tenir en compte a l’hora de triar entre una hipoteca a tipus fix o una variable és la previsió d’evolució dels tipus d’interés durant el termini de vigència del préstec. El problema és que encertar en esta previsió a un termini tan llarg no és tasca fàcil. Per això, OCU ha calculat el que s’acabaria pagant amb una hipoteca variable en quatre escenaris diferents.

Tipus d’interés

El consens entre la majoria d’analistes és que els tipus d’interés es mantindran molt baixos durant bastant temps i, tot sembla indicar que en els pròxims anys, el Banc Central Europeu mantindrà la mateixa política monetària.

Pujada d’interessos

Això implicaria que si prenem com a referència, per exemple, un préstec de 100.000 euros a 15 anys, en un primer escenari, el més optimista (una pujada d’una dècima cada dos anys aprox.), s’acabaria pagant pel préstec uns 4.000 euros menys amb un tipus variable que amb un tipus fix, en un segon escenari, el més citat pels analistes (pujada d’una dècima a l’any), l’estalvi seria d’uns 2.000 euros, en un tercer escenari, alguna cosa més pessimista que l’anterior (dos dècimes anuals), les dos opcions s’igualarien i només en un quart escenari, el tipus fix milloraria al variable, escenari que podria donar-se si l’economia europea millorés més del previst després de la pandèmia, la inflació comencés a pujar i el Banc Central Europeu decidís retirar els estímuls monetaris, situació en la qual els tipus d’interés a curt termini tendirien a pujar i amb ells l’euríbor i les hipoteques variables.

OCU adverteix

OCU adverteix que els bancs fa anys (que …) incentivant la contractació d’hipoteques a tipus fix, perquè això els suposa uns ingressos superiors, però la veritat és que, tenint en compte les previsions de tipus d’interés que es manegen no és l’opció més favorable. Es tracta d’una opció exclusivament per a aquells que no vulguen assumir la incertesa de possibles pujades i assumesquen este cost extra per esta seguretat.

També recorda

OCU recorda que aquells que hagueren contractat en 2016 una hipoteca de 100.000 euros a 15 anys a tipus fix, avui dia hauran pagat un sobrecost de més de 4.000 euros respecte a la mateixa hipoteca a tipus variable.

Quines són les entitats que ofereixen les millors condicions d’hipoteques?

Segons el comparador d’OCU, les entitats que ofereixen les millors condicions d’hipoteques a tipus variable en l’actualitat són Evo Banco i MyInvestor. D’altra banda, les millors condicions d’hipoteques a tipus fix les ofereixen Coinc i de nou MyInvestor. En el nostre comparador es detallen les condicions i requisits d’estes i de la resta d’hipoteques del mercat.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies