Compromís ha plantejat una sèrie de mesures per a millorar la resposta davant emergències després de la recent DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) que va afectar a València. Entre les seues propostes destaquen el reforç del Consorci Provincial de Bombers, una reconstrucció territorial adaptada al canvi climàtic, millorar la coordinació entre institucions i el desenrotllament d’una aplicació mòbil destinada a alertar a la ciutadania en temps real davant possibles inundacions.
La portaveu de Compromís en la Diputació de València, Dolors Gimeno, al costat de la diputada en el Congrés Àgueda Micó, van explicar les conclusions de la comissió d’estudi sobre la DANA del 29 d’octubre. Esta anàlisi ha sigut fonamental per a entendre millor la gestió durant l’emergència i planificar les accions futures.
La comissió impulsada al febrer
La comissió impulsada al febrer per Compromís va permetre examinar el paper de la Diputació i del Consorci de Bombers, a més d’arreplegar testimoniatges de víctimes, organitzacions d’emergència i alcaldes afectats. Segons Gimeno, es va evidenciar que el Consorci Provincial de Bombers va perdre efectius i material que encara no s’han recuperat, una situació preocupant que podria dificultar la resposta davant una nova emergència climàtica.
Denúncia d’influència política
A més, es va denunciar que la comissió en Diputació va estar influenciada per interessos polítics del Partit Popular, suposadament per a protegir el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i evitar que s’aclariren responsabilitats reals.
Comissió d’investigació en el Congrés
D’altra banda, la comissió d’investigació en el Congrés iniciarà els seus treballs al setembre i Compromís ha sol·licitat que Mazón siga un dels primers a comparéixer, buscant esclarir responsabilitats polítiques més enllà de la via judicial. La diputada Àgueda Micó va destacar que gràcies a la falta de majories absolutes en el Congrés esta comissió pot ser realment efectiva.
Crítica al pla estatal de recuperació postDANA
Compromís critica el pla estatal de recuperació postDANA elaborat pel Ministeri per a la Transició Ecològica, assenyalant que no considera les zones més afectades ni la interconnexió entre infraestructures crítiques, com a xarxes de sanejament i sistemes de drenatge. També es va alertar sobre la carència de mesures per a controlar indústries contaminants prop d’espais protegits com a l’Albufera.
Al·legacions per a millorar el pla estatal
Finalment, Compromís ha presentat nombroses al·legacions perquè el pla estatal s’adeqüe a la realitat territorial valenciana i garantisca una millor resposta davant futurs fenòmens climàtics extrems, insistint en la necessitat de comptar amb cartografia de riscos detallada com a base per a futures actuacions.