Adverteixen d’un possible desproveïment de pollastre en els pròxims mesos

Compartir:

L'Associació 'Defensa la teua avicultura' assegura que els alts costos als quals s'enfronta el sector provocaran el desproveïment de pollastre a la fi de juliol

El sector avícola demana ajuda. Milers de famílies al nostre país depenen de les granges de pollastres, però les pujades de tots els costos estan fent que vegen perillar la seua continuïtat en els pròxims mesos. Asseguren que els marges de benefici, abans de les pujades dels últims mesos eren ja molt escassos, i que la situació ara és insostenible.

Des de la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders (UPA) asseguren que, en un any, una explotació de grandària mitjana ha passat de pagar 800 € de factura de llum al mes, a 3.700 €. Una cosa similar ocorre amb el gas de 3.000 € al mes a més de 6.500 €.

L’organització recorda que els consumidors estan pagant un 35% més pel pollastre que fa pocs mesos. No obstant això els grangers, que cuiden i alimenten als pollastres, no estan percebent a penes res d’aqueix increment, per la qual cosa la seua rendibilitat s’ha desplomat, fent inviable la supervivència de les granges.

La situació és tan crítica, que en tot just uns mesos podríem enfrontar-nos fins i tot a desproveïment de pollastre a nivell nacional, davant la impossibilitat de fer front a les despeses de les granges, que en aquests dies d’onada de calor es disparen encara més per la necessitat de refrigerar les granges per a mantindre el benestar dels animals.

Amb aquestes factures, diuen, els comptes no ixen. Denuncien que el preu d’aquesta carn cada dia s’incrementa en els mercats i, no obstant això, ells no perceben aqueixa pujada. La Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders (UPA) calcula que les pèrdues dels grangers avícoles en 32 milions d’euros, “pel fet que en aquests moments els seus costos superen el que les integradores els paguen“, argumenten en un comunicat.

Per pollastre estan perdent entre 0,13 i 0,15 euros. En cas de no corregir-se la situació, les pèrdues podrien fregar els 75 milions a final d’any. L’ajuda que ha articulat el MAPA és de 10 milions d’euros, per la qual cosa és a penes “un pegat” per a una crisi que és d’enorme dimensió.

UPA s’ha reunit en els últims dies amb els dirigents de la patronal avícola i els ha exigit una cosa senzilla: que complisquen la Llei de la Cadena Alimentària i cobrisquen els costos de producció dels grangers. “Un granger no pot cobrar per un pollastre menys de 0,55 o 0,60 euros”, sentencien.

UPA ha llançat també un missatge a ENESA i a Agroseguro perquè posen al dia la línia d’assegurances d’avicultura. “El segur és extremadament car i els grangers tenen serioses dificultats per a contractar-la. No té sentit que una línia d’assegurances siga impossible de contractar”.

Possible desproveïment de pollastres

A conseqüència de tot això, podria donar-se un “possible desproveïment de carn de polit i pollastre a la fi de juliol en els mercats espanyols” segons Alexis Codesal, avicultor i president de l’Associació ‘Defensa la teua avicultura’. Els efectes es notaran en els mercats i en les granges perquè segons Codesal això els està abocant a “una situació de fallida segura“.

UPA recorda que, encara que els consumidors “estan pagant un 35% més pel pollastre que fa pocs mesos“, aquesta pujada no s’està repercutint en els grangerspel que la seua rendibilitat s’ha desplomat, fent inviable la supervivència de les granges“.

EL MÉS LLEGIT

Tres anys i cinc mesos de presó per calar foc a la casa de la seua parella

Va espentar a la víctima i va destrossar televisors, telèfons, la cortina i el cristall del bany de l'habitatge

Detinguts dos menors més per les agressions sexuals a Burjassot

La Policia Nacional ha detingut a dos menors més per la seua presumpta implicació en l'agressió sexual ocorreguda a Burjassot

Els contagis de covid es dupliquen i els morts es disparen en la Comunitat Valenciana

Sanitat ha notificat 8.789 nous positius i 18 nous morts per coronavirus

Es deixa oblidat la bossa després de ser sorpresa intentant robar en un comerç de Petrer

Va ser el propietari de l'establiment, situat en el barri de la Frontera, qui va donar avís a la Policia Local que va traslladar a les seues patrulles al lloc