Baixa el preu de la llum, però continua triplicant al de fa un any

El preu diari de la llum ha estat pujant durant els últims mesos deixant cada setmana un nou rècord històric. Les factures de la llum augmenten considerablement, especialment per al Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC).

El preu mitjà diari de l’electricitat en el mercat majorista baixarà este diumenge per tercer dia consecutiu, fins als 128,70 euros per megavat hora (MWh) des dels 134,89 euros MWh que ha marcat este dissabte. No obstant això, suposa 26 euros més que el del diumenge anterior, el 29 d’agost, quan se situava en 102,03 euros MWh i triplica l’existent fa un any, quan es va registrar un preu mig diari de 43,97 euros per MWh.

Un lleuger respir

D’esta manera, el preu de l’electricitat torna a donar un lleuger respir després que haja marcat un rècord darrere l’altre entre el dilluns i el dijous, segons dades de OMIE. Esta setmana va començar amb el preu disparant-se gairebé un 22%, per a registrar el dimarts una alça del 5%, el dimecres de l’1,5% i el dijous del 6%. Després d’este ral·li alcista, este divendres el preu ha descendit un 1,8%, fins als 137,7 euros, i el dissabte altre 2%, fins als 134,89 euros MWh. És habitual que els caps de setmana es moderen alguna cosa els preus respecte als dies anteriors.

Franges horaries més barates

Ateses les franges horàries, la més barata d’este diumenge tindrà lloc entre les 12.00 i les 13.00 hores, quan baixarà a 104,20 euros. Per contra, la més cara es donarà entre les 21.00 i les 22.00 hores, quan el preu es dispararà a 155 euros.

Els tres primers dies de setembre ja tenen el rècord de comptar amb els tres preus més alts mai vists en el mercat majorista i, malgrat els descensos este divendres, dissabte i diumenge, s’espera que continue en els pròxims mesos la tendència alcista que es porta vivint des de fa mesos.

Durant el mes d’agost, i en plena onada de calor, el preu va anar marcant un nou rècord darrere l’altre, provocant que el preu mitjà del mes aconseguís els 106 euros/MWh, el mes més car de la història, després del de juliol, que ja va marcar un altre rècord, amb un preu de 92,4 euros.

Dos tipus de tarifes

En el mercat de la llum existeixen dos tipus de tarifa: PVPC o el mercat lliure. Cada usuari pot triar entre l’una o l’altra, però es diferencien en alguns aspectes.

Saber quin de les dos és més barata depén de diversos factors. Les estadístiques recents revelen que la tarifa PVPC del mercat regulat és més barata que la del mercat lliure, mirant a llarg termini.

Què són les tarifes de mercat lliure i PVPC?

La tarifa de mercat regulat o PVPC ofereix un preu del quilowatt hora (kWh) per a cada hora. Per tant, dóna un total de 24 preus diaris diferents. A més, és una tarifa amb discriminació horària en tres períodes per al consum de la llum: punta, pla i vall. Sol fixar el preu en funció de l’oferta i de la demanda.

En canvi, la tarifa del mercat lliure es basa en el que cada comercialitzadora ofereix amb ofertes i preus. L’usuari pot triar entre una varietat de tarifes com les de preu estable o amb discriminació horària, entre altres.

La tarifa PVPC és més barata

Els Informes de supervisió del mercat minorista d’electricitat de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) van indicar que el PVPC havia estat fins a un 17% més barat que el preu en el mercat lliure en els anys de 2015 a 2019.

Esta comissió calcula els preus mitjans finals, segons la informació de facturació que és declarada per les comercialitzadores. Encara no es coneixen les dades dels anys 2020 i 2021, per la qual cosa no se sap si es mantindrà la mateixa tendència.

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va explicar que la tarifa regulada PVPC continua sent “un 20% més barata”, a pesar que l’evolució del mercat l’haja encarit un 6,9% en la primera meitat de l’any. En canvi, per al mercat lliure, es va reduir un 4,6%. La ministra ho atribueix a la baixada de l’IVA del 21% al 10%.

Este any 2021 es projecta un preu mitjà de 644 euros, la qual cosa suposa un 25% més cara respecte a l’any anterior, que va ser de 512 euros en 2020. Este any anterior va suposar un rècord de baixada, a causa de l’enfonsament dels preus per la pandèmia del coronavirus. L’any 2018 que de 598 euros, en 2019 de 562 euros.

El major estalvi per a la PVPC és la mitjana any a any, ja que a llarg termini és més barat que qualsevol oferta del mercat lliure. El Ministeri explica que el PVPC “suposa un estalvi en considerar com a preu d’energia el que resulte directament del mercat de producció i no incorporar cap cost per assegurar el preu”.

Com saber com calcular el preu en les tarifes

En el mercat lliure, el preu es calcula entre el particular i la comercialitzadora.

En canvi, el PVPC està exposat al mercat majorista. Els preus per trams horaris són el resultat de sumar el cost de producció de l’energia, els pagaments pels peatges de transport i distribució i pels càrrecs que corresponen per l’energia consumida.

El preu que es paga per l’electricitat en la factura té el seu origen en el mercat majorista. Este es calcula diàriament i respon a la demanda de quanta energia elèctrica necessitaria un país.

En quin mercat s’està?

Per a saber si estàs en el mercat lliure o en el regulat, n’hi ha prou amb accedir a qualsevol factura de la llum i en l’apartat de ‘Dades del contracte’ comprovar en quin mercat s’està.

Encara que, si es té el contracte en alguna d’estes companyies, s’estarà en el mercat regulat:

– Baser Comercialitzadora de Referència, S.A
– Régsiti Comercialitzadora Regulada, S.L.O.
– Curenergía Comercialitzador d’Últim Recurs, S.A.O.
– Energia XXI Comercialitzadora de referència
– Comercialitzadora regulada Gas & Power, S. a.
– CHC COR, Comercialitzador de Referència Energètic S.L.O.
– Teramelcor, S.L.
– Energia Ceuta XXI Comercialitzadora de Referència, S.A.O.

ÚLTIMES NOTÍCIES