Les coses que no et poden cobrar en un bar i segur que desconeixies

Compartir:

Un dels temes més candents dins de la societat de consum, és el preu que els hostalers poden vendre els seus productes o consumicions. I és que s’han donat casos de preus totalment abusius, aprofitant-se de turistes o de gent que desconeixia semblants preus. A més, molts bars utilitzen xicotets enganys com la terrassa o les tapes per a elevar de manera irregular el compte.

Quan eixim a un establiment hostaler, ens podem trobar que el preu de, per exemple, un refresc, varia depenent d’on estiguem. Això és completament normal sabent que ens trobem en una societat de lliure mercat on els preus també són lliures. Fins ací, tot sembla habitual.

No obstant això, en moltes ocasions ens hem emportat sorpreses i més d’una vegada la factura d’un bar ha sigut protagonista en xarxes socials tornant-se viral pel fet que els seus regents han cobrat fins als coberts.

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha publicat un article en el qual es detalla què està permés que et cobren i que no:

L’IVA

Per exemple, una de les coses que mai han de cobrar-te és l’IVA per separat. Segons la legislació nacional, l’advertiment “IVA no inclòs” no està permesa a pesar que aparega en el menú. Això vol dir que si en la carta d’un restaurant el plat està marcat amb el preu de 10 €, aquest ha de ser el preu del plat més l’IVA, per la qual cosa serà el preu final a pagar.

 

Manteniment i neteja per Covid-19

El coronavirus ha fet que molts locals s’hagen vist obligats a realitzar manteniments de neteja diaris i desinfecció per a lluitar contra la situació en la qual estem vivint. Encara així, no poden cobrar-te per les seues tasques de neteja.

 

El cobert

 

Quant al tema del cobert, en alguns països arriben a cobrar un xicotet plus per ell. A Espanya això no està permés, per què cobrar-te pels coberts és una pràctica completament il·legal.

Reserves i plus per taula o terrassa

Finalment, encara que en molts locals hem de reservar amb antelació, no poden cobrar-nos cap plus per fer-lo. Sí que poden cobrar un senyal que es descomptarà del preu final, però no sumar-lo a aquest. En cas de cancel·lació per coronavirus, aqueix senyal ha de ser reembossada a l’ésser una causa de força major que justifica l’anul·lació de la reserva.

El plus te’l poden cobrar per taula o terrassa, però ha de ser comunicat sempre amb antelació.

Hem d’anar amb compte amb aquesta mena de coses, perquè hi ha una gran quantitat de “mestretites” que tractar de traure partit a costa dels consumidors. Per la qual cosa, aquesta llista t’ajudarà a conéixer els aspectes il·legals més comuns a l’hora de consumir o demanar en un bar.

EL MÉS LLEGIT

Apareix mort un tauró en una platja de Torrevieja

A primera hora del matí ha aparegut un tauró de mitja tona a la platja de La Mata de Torrevieja

Acord entre l’Ajuntament i el Valencia CF: el club accepta les condicions urbanístiques per al Nou Mestalla

L'alcalde ha destacat que 'totes les instàncies implicades estem treballant seriosament des de la voluntat que este assumpte concloga prompte amb la construcció d'un estadi que tots desitgem'

Dormir en hotels de la Comunitat va ser un 14% més car el 2022, amb una mitjana de 88 euros nit

La Comunitat Valenciana va registrar 27,2 milions de pernoctacions l'any passat i va ser la tercera destinació elegida pels viatgers residents a Espanya

La màscara deixarà de ser obligatòria al transport públic ‘de forma imminent’

Isabel Rodríguez, la portaveu del Govern, ha confirmat que la màscara no serà obligatòria al transport públic de 'forma immediata'
CatalanSpanish