Factura de la llum: la guerra a Ucraïna pot provocar fortes pujades

Compartir:

El conflicte a Ucraïna podria provocar un important increment en la factura energètica. En funció de diferents escenaris l'augment de la factura respecte a 2021 seria del 41% en l'escenari més positiu i del 109% en el més negatiu

D’acord amb els càlculs duts a terme per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) la factura de llum el mes de febrer per a una llar mitjana ha sigut de 110,27 €. El preu de l’electricitat s’ha mantingut pràcticament igual al del mes de gener en 200,2 MW/h si bé OCU adverteix que el conflicte a Ucraïna podria elevar considerablement el cost de l’energia en els pròxims mesos.

Malgrat els increments dels últims dies del mes de febrer per l’efecte del conflicte a Ucraïna, el preu majorista de l’electricitat ha sigut de 200,2 € MW/h, només 1,5 € més car que el preu del mes de gener.

Aquest preu majorista i el manteniment de les rebaixes d’impostos aprovades al llarg de 2021 fan que la factura del mes de febrer siga lleument més baixa que la del mes de gener. Una llar mitjana (amb una potència contractada 4.6 kW i un consum mensual de 292 kWh) amb el PVPC pagarà al febrer 110,2 € només 1,7 € menys que el mes de gener.

Aquesta xicoteta baixada contrasta amb l’espectacular pujada interanual de la factura si es compara amb el que es pague el febrer de 2021 (un mes de preus de baixos). Els consumidors pagaran 55 euros més que l’any passat.

A més, OCU adverteix que en el mercat lliure s’estan produint importantíssimes pujades que incorporen els increments dels últims mesos i els traslladen als pròxims 12 mesos. Per això OCU recomana als consumidors que estiguen molt atents a les comunicacions que reben per part de les comercialitzadores d’energia i valoren la tarifes per a triar la més adequada.

En aquest sentit posa a la disposició dels consumidors el seu comparador de tarifes perquè els consumidors poden triar la tarifa més adequada a les seues necessitats, ara com ara, l’única possibilitat de reduir la factura de la llum.

En els últims dies l’efecte del conflicte a Ucraïna ha sigut notable. OCU ha dut a terme un estudi sobre l’impacte que tindrà en la factura energètica de les llars aquest increment la pujada del preu de l’electricitat.

Per a això ha considerat tres escenaris diferents:

  • En el primer d’ells es manté en els nivells actuals, la qual cosa implica continuar pagant uns preus extraordinàriament elevats.
  • En el segon els preus s’eleven fins als màxims històrics coneguts que, en el cas del gas i electricitat, van tindre lloc durant el mes de desembre passat.
  • Finalment, l’escenari més desfavorable considera que s’aconseguiran en els mercats majoristes preus desconeguts fins al moment o que s’han aconseguit en dies o hores puntuals.

En qualsevol cas, es tracta d’escenaris molt difícils de predir, on l’evolució del preu dependrà de la intensitat i duració del conflicte i de diversos factors que podrien suavitzar o agreujar la situació.

El subministrament elèctric, el preu del qual està fortament determinat pel preu del gas, sens dubte va patir igualment les conseqüències d’aquesta guerra. Només en els primers dies del conflicte el preu majorista s’ha incrementat ja en un 30%.

OCU adverteix per a una llar mitjana, la ja elevada factura de l’electricitat de 2021 (79 € al mes), podria incrementar-se fins als 112 €/mes (33 euros extres) amb el simple fet de mantindre’s els preus mitjans actuals (200 € /MWh).

En un escenari de preus màxims (els 240 €/MWh del mes de desembre), la factura mensual mitjana aconseguiria els 127 € en l’escenari de preus actuals, i en un escenari de preus mensuals desconeguts (380 €/MWh), la factura es dispararia fins a 165 € al mes

En cas de prolongar-se les conseqüències d’aquest conflicte durant tot l’any 2022, la factura anual de llum d’aquesta llar mitjana passaria dels 949 euros a l’any (en 2021), a 1339 € (+41%), 1524 € (+61%) i 1980 € (+109%) per a cadascun dels tres escenaris.

Davant aquesta situació, OCU adverteix dels forts increments que es pot produir en la factura elèctrica de les llars, ja de per si bastant castigats en 2021 on s’han elevat de manera important el preu de les diferents energies. 

Aquestes pujades són una pèssima notícia per a l’economia de les famílies, que als exagerats preus de l’electricitat i el gas sumen els de la gasolina. Un sobreesforç molt important. A més, OCU denuncia la doble factura que suposa aquests increments del cost de l’energia a través de la repercussió en el preu de diferents béns i serveis.

Per tot això OCU demana al Govern que estudie l’adopció de mesures que suavitzen els possibles increments del preu de l’energia especialment en el cas de les llars més vulnerables.  Aquestes mesures han de passar entre altres, per convertir en permanents la rebaixa de l’IVA i Impostos d’Electricitat i estendre mesures similars al subministrament del gas.

EL MÉS LLEGIT

Mor la model i influencer Niece Waidhofer als 31 anys

L'estatunidenca comptava amb més de 4 milions de seguidors als quals pretenia ajudar parlant de salut mental

‘SUPERVIVIENTES’: Mariana Rodríguez, octava expulsada definitiva

La veneçolana i la seua amiga Marta Peñate viuen un emotiu comiat, en un programa on no puc estar Ió Aramendi

Sanitat contractarà a 7.357 professionals per a les vacances d’estiu

Durant l'època estival s'incrementa l'atenció en 56 centres sanitaris situats en les zones costaneres de major afluència

Busquen a una jove desapareguda a Elx que necessita medicació

Des del Centre Nacional de Desapareguts s'ha emés una alerta per a localitzar a una jove de 20 anys desapareguda a Elx