Detecten un frau a les herbes i espècies com l’orenga

Compartir:

La Comissió Europea ha investigat sobre l’autenticitat de sis espècies i herbes aromàtiques, en què ja s’havien detectat casos de frau. L’estudi revela risc d’adulteració en totes, especialment a l’orenga, però també al pebre, el comí, la cúrcuma, el safrà i el pebre roig o vitet.

 

Pràctiques fraudulentes en herbes i espècies

 

La Comissió Europea acaba de publicar un informe sobre l’autenticitat de diverses herbes aromàtiques i espècies que es comercialitzen a la Unió Europea. És el major estudi d’este tipus dut a terme i ho ha realitzat Centre Comú de Recerca (JRC, Joint Research Centre). Els resultats són molt reveladors i posen de manifest l‟adulteració d‟este tipus de productes.

La Unió Europea analitza més de mil productes

 

Els resultats es van obtenir a partir de 1.885 productes que els 21 països de la UE van enviar al centre de recerca per analitzar-los. Noruega i Suïssa també van aportar mostres.

Per determinar el risc de frau es van utilitzar diverses tècniques analítiques complementàries d’última generació, fins a assolir un total de 9.926 anàlisi.

L’estudi es va realitzar dins del pla de control coordinat de la Unió Europea i es va centrar en sis condiments, els que tenen més alertes registrades a la UE per problemes d’autenticitat:

Comí (Cumi cyminum).
Cúrcuma (Curcuma longa).
Orenga (Origanum vulgare).
Pebre roig/vitet. Ambdós condiments pertanyen a la mateixa espècie botànica: Capsicum annuum.
Pebre (Pebre).
Safrà (Crocus sativus).

 

Quin és el risc d’adulteració?

 

El percentatge de mostres sospitoses d’adulteració els mostrem al gràfic inferior. La taxa mitjana global de mostres sospitoses va ser del 17% (323 d’un total de 1.885 mostres analitzades).

Més problemes a l’orenga

 

La taxa de sospita més baixa (6%) es va trobar els dos condiments seleccionats de l’espècie Capsicum  annuum (el pebre roig i el vitet). En els altres casos és més gran, però és l’orenga és el que ha eixit pitjor aturat: es va observar risc de contaminació, generalment amb fulles d’olivera, en quasi la meitat dels casos. Per a OCU, que quasi la meitat de l’orenga que es ven a Europa estiga adulterat és un greu problema, per la qual cosa demana un control més gran.

El frau més freqüent: barreges amb altres vegetals.  En què consisteixen les pràctiques fraudulentes? Com s’adulteren estos condiments?

 

La majoria de les mostres sospitoses contenien material vegetal no declarat, la qual cosa pot ser un risc, per exemple, per a les persones sensibles o al·lèrgiques a estes altres espècies botàniques.

A més, en un 2% de les mostres analitzades es van detectar colorants no autoritzats. No obstant això, en algunes de les espècies, com el safrà, este problema s’ha detectat amb més freqüència (trobem colorants no autoritzats a 12 de les 141 mostres de safrà analitzades).

En qualsevol cas, estes adulteracions suposen un engany al consumidor, que està pagant un alt preu per un producte amb característiques inferiors.

Sense cap dubte, el volum de frau detectat és elevat, Per la qual cosa OCU sol·licita a les autoritats competents que reforcen els controls sobre el sector, una petició que està en la línia de les recomanacions de la Comissió Europea a la seua informe.
 

EL MÉS LLEGIT

Mor la model i influencer Niece Waidhofer als 31 anys

L'estatunidenca comptava amb més de 4 milions de seguidors als quals pretenia ajudar parlant de salut mental

‘SUPERVIVIENTES’: Mariana Rodríguez, octava expulsada definitiva

La veneçolana i la seua amiga Marta Peñate viuen un emotiu comiat, en un programa on no puc estar Ió Aramendi

Sanitat contractarà a 7.357 professionals per a les vacances d’estiu

Durant l'època estival s'incrementa l'atenció en 56 centres sanitaris situats en les zones costaneres de major afluència

Busquen a una jove desapareguda a Elx que necessita medicació

Des del Centre Nacional de Desapareguts s'ha emés una alerta per a localitzar a una jove de 20 anys desapareguda a Elx