Trucs per a comprar en línia de manera segura i evitar les estafes

Compartir:

 

S’acosten les dates amb més consum de comerç en línia de l’any, i en les quals no sols cal trobar les millors ofertes, sinó també comprar de manera responsable per a evitar ser víctima de les múltiples estafes que aguaiten en la Xarxa. Per a ajudar els compradors en línia a bregar amb aquestes ciberamenaces que tracten d’aprofitar l’ocasió, per això facilitem les següents recomanacions:

 

Evitar ser víctimes de la nostra impaciència

 

Abans d’arribar la data assenyalada, és important estar preparat per a no perdre temps mentre es busca aqueix article desitjat i evitar que els delinqüents s’aprofiten de la nostra impaciència. És recomanable fer una llista prèvia amb el que es pretén comprar en rebaixes i, d’aquesta manera, no caure en la temptació d’adquirir qualsevol article que no necessitem, només per estar rebaixat.

 

Ser conscients de les rebaixes “falses”

 

També seria convenient anotar els preus dels articles que ens interessen abans i durant les rebaixes, per a veure si realment s’ha produït algun descompte o es tracta de preus habituals camuflats com a ofertes. Així evitarem comprar per impuls alguna cosa que podem trobar d’oferta en altres períodes amb menor activitat comercial.

 

Comprar en línia des de dispositius protegits

 

Una vegada decidit el que comprarem i revisat el preu mitjà que ha tingut l’article durant les últimes setmanes o mesos, és hora de comprovar que els dispositius que s’utilitzaran per a realitzar aquestes compres es troben degudament actualitzats i protegits.

Independentment de si l’usuari utilitzarà el seu ordinador o el seu mòbil per a comprar, aquests dispositius han d’estar actualitzats amb l’última versió disponible del sistema operatiu i de les aplicacions que es vagen a usar, fent un especial recalcament en els navegadors d’Internet i apps de botigues en línia.

 

Apostar per connexions segures

 

Finalment, no hem d’oblidar realitzar les nostres compres des d’una connexió segura i, encara que aquest punt haja perdut rellevància en els últims anys a causa de l’ús de connexions mòbils i la implementació de protocols de comunicació segurs en la majoria de webs, mai està de més recordar que no és bona idea realitzar pagaments des d’una xarxa Wifi pública.

 

Les “supergangues”: un esquer per als ingenus

 

En l’època que s’acosta, els ciberdelinqüents són conscients que prompte hi haurà un gran nombre d’usuaris a la caça d’ofertes i preparen tota mena d’esquers i enganys per a aconseguir noves víctimes.

Per això, és important comprar solament en botigues en línia de confiança, tenint en compte que, a més dels gegants del comerç electrònic presents a Espanya, existeixen botigues i associacions de comerciants locals que disposen de webs i que també realitzen ofertes durant aquestes dates.

 

I què passa quan, buscant, trobem una oferta sospitosament bona?

 

Precisament d’aquestes ofertes massa bones és de les quals més han de desconfiar els usuaris, ja que en la majoria de les ocasions es tractarà de paranys preparats pels delinqüents per a robar les dades de les seues targetes de crèdit.

 

Compte amb les webs fraudulentes “quasi” perfectes

 

Les webs fraudulentes poden estar molt ben fetes i arribar a suplantar de forma quasi perfecta a una web legítima, per la qual cosa l’usuari s’ha de fixar en diversos detalls com els preus sospitosament baixos dels articles o la data en la qual es va crear la web.

Cal recordar també que el conegut com a “cadenat de seguretat” no serveix per a comprovar si una web és legítima, ja que l’única cosa que certifica és que la comunicació amb aqueixa web des del dispositiu de l’usuari es realitzarà mitjançant un canal xifrat.

 

No perdre de vista les campanyes de phishing

 

Les campanyes de phishing solen intensificar-se quan arriba l’època d’ofertes i durant les rebaixes, per la qual cosa no és d’estranyar que els usuaris comencen a rebre emails, missatges SMS o de WhatsApp amb una infinitat de gangues irresistibles, cupons descompte o premis als més ràpids.

Abans de prémer sobre l’enllaç que contenen aqueixos missatges, convé detindre’s i pensar si una oferta o promoció així és possible i, en cas de voler obtindre més informació, acudir a la web oficial de l’establiment, ja que, en cas contrari, l’usuari podria trobar-se fàcilment amb un robatori de credencials o de les dades relacionades amb els seus mètodes de pagament.

 

Dedicar el temps necessari a revisar els pagaments

 

Una vegada fetes les compres en línia desitjades, és important que l’usuari dedique temps a comprovar que se li han cobrat les quantitats correctes. Això l’ajudarà a detectar possibles fraus i càrrecs sospitosos en els seus comptes, podent bloquejar a temps les seues targetes de crèdit o comptes bancaris abans que els delinqüents aconseguisquen robar-li més diners.

 

En relació amb això, convé tindre un registre de les compres que es van realitzant i de les quantitats pagades a cada establiment, i anar revisant-ho periòdicament juntament amb els càrrecs en la forma de pagament seleccionada.

 

En cas de detectar algun càrrec no autoritzat, l’usuari hauria de comunicar-se com més prompte millor amb l’empresa o entitat bancària que li proporciona el mètode de pagament per a alertar de la incidència. És possible que des d’aquestes entitats li recomanen la realització d’una denúncia davant la Policia amb la finalitat d’iniciar una possible investigació.

 

La importància del doble factor d’autenticació

 

Els usuaris tampoc han d’oblidar canviar les contrasenyes i afegir capes addicionals de seguretat com el doble factor d’autenticació en cas d’haver sigut víctimes (o sospitar-ho) d’un robatori de diners des del seu compte bancari o la seua targeta de crèdit. Així limitaran la possibilitat que tornen a ser víctimes i tindran l’accés als seus comptes bancaris i targetes de crèdit millor protegit.

EL MÉS LLEGIT

Un avi tira al seu net nounat al fem

L'home va ser descobert quan va portar a la seua filla a un hospital amb una hemorràgia greu

200 punts de donació addicionals per a aconseguir més de 26.000 unitats de sang

La iniciativa recorda als pacients que necessiten transfusions de sang per a viure o millorar la seua salut

Arriben a Espanya 5.300 dosis de vacuna contra la pigota del mico

Sanitat comptabilitza 800 casos a Espanya, encara que queden dades per comptabilitzar-li les comunitats

Ghislaine Maxwell, condemnada a 20 anys de presó per delictes sexuals

El 29 de desembre de 2021 se li va declarar culpable de cinc dels sis càrrecs en contra seua, entre ells, el de tràfic sexual de menors