Xiquets xicotets en l’aigua: els jupetins, la protecció més eficaç

Compartir:

OCU adverteix del risc que comporta l'ús de matalassets i figures inflables, tant en la mar com en un pantà, un riu o una piscina

Amb l’estiu recentment iniciat, cal lamentar ja la defunció de 17 menors d’edat per ofegament en espais aquàtics. Les causes són molt variades, però no és rar que tinguen a veure amb flotadors i altres productes inflables, com a animals per a muntar-se damunt o xicotetes piscines portàtils, adverteix l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU).

En el cas concret de les ajudes a la flotabilitat per a menors que encara no saben nadar, OCU recomana prioritzar un jupetí concorde a la talla del xiquet, tant pel seu millor ajust com perquè deixa els braços lliures. Les bambolles són útils quan ja es té pràctica en la posició de natació, però és vital ajustar-la en la part més alta del cos, lluny de la cintura, per a evitar que el xiquet puga donar-se la volta i quedar boca avall en l’aigua.

Els maneguets, encara que són més senzills de col·locar, són més incòmodes per als xiquets; i tenen el risc d’eixir-se si no es col·loquen prop del muscle. Altres ajudes són les bandes pectorals o els swimtrainer, però tots dos solen ser complicats d’usar; és imprescindible comptar amb unes bones instruccions.

Els uns i els altres han de comptar amb sivelles de doble tancament i, en cas que siguen inflables, tindre doble cambra d’aire i una vàlvula anti-retorn perquè, encara oberta, retinga el 75% de l’aire, passats dos minuts.

OCU també adverteix que la majoria dels flotadors es consideren joguets aquàtics, per la qual cosa no estan obligats a complir unes normes bàsiques de flotabilitat. I el mateix ocorre amb gran part d’altres tipus d’inflables, com els matalassets, els vaixells i les figures d’animals. Només han d’usar-se en zones on el xiquet done suport a les plantes dels peus; mai en la mar, ja que el corrent podria arrossegar-li cap a dins. Convé a més evitar saltar sobre ells, ja que és fàcil que isquen disparats i el xiquet caiga en una mala postura, podent colpejar-se amb la vorada de la piscina o una roca en un riu.

De la mateixa manera, l’organització OCU recorda el risc associat a l’ús de piscines inflables. Els xiquets han d’estar vigilats en tot moment per un adult, encara que sàpien nadar. Una relliscada, un colp o un tall de digestió poden causar una pèrdua de coneixement. En aquests casos, són suficients 30 cm de profunditat per a ofegar-se; és més, un bebé pot ofegar-se en menys de 10 cm de profunditat en tot just 20 segons.

Finalment, en el cas de les piscines inflables, OCU desaconsella col·locar-la en una terrassa: el forjat està pensat per a suportar un pes de 200 kg/m², que equival a una piscina de tot just 20 cm de profunditat que ocupara la mateixa superfície. I a això cal sumar després el pes dels xiquets i els adults.

EL MÉS LLEGIT

Un mort y 17 ferits al Medusa Festival de Cullera

Almenys una persona ha mort i 17 han resultat ferides durant la matinada d'aquest dissabte en el Medusa Festival després que diverses...

Tanquen 17 parcs naturals de la Comunitat fins dilluns per a prevenir incendis

Serra d’Irta, Penyagolosa, Desert de les Palmes, Tinença de Benifassà, Serra d’Espadà, Serra Calderona, Chera-Sot de Chera, Puebla de San Miguel, Túria, Falçs del Cabriol, Serra de Mariola, Font Roja, Montgó, Serra Gelada, Prat de Cabanes-Torreblanca, Marjal Pego-Oliva i la zona forestal de L’Albufera.

Mor l’actriu Anne Heche

La seua família havia confirmat al migdia hora espanyola que la seua situació era irreversible i fatal

Mor ofegat un home a la platja del Port de Sagunt

El dron ha pogut accedir a ell i llançar-li un jupetí salvavides però en aqueix moment s'ha desmaiat.