Primer cas de la nova variant sud-africana a Europa


Rebre les notícies de València Diari

Bèlgica confirma el primer cas de la nova variant sud-africana en Europa, es tracta d’una dona que té símptomes de coronavirus després d’un viatge a Egipte amb escala a Turquia. Un pacient contagiat amb la nova variant B.1.1.529, coneguda com a ‘Nu‘, inicialment localitzada per la comunitat científica als països del sud d’Àfrica.

Cas confirmat per l’Hospital Universitari Uz Leueven

El diagnòstic ha estat confirmat per l’Hospital universitari UZ Leuven (Lovaina) després d’examinar a una jove adulta que no estava vacunada i que va començar a desenvolupar símptomes onze dies després d’haver viatjat a Egipte, segons fonts informatives.

Primer cas d’esta variant a Europa

Esta variant està relacionada amb els països del sud d’Àfrica i es tracta del primer cas confirmat a Europa, això sí, sembla que la pacient, que presenta una alta càrrega vírica, no sembla tenir cap vincle recent amb esta regió, d’acord amb la informació oferta del cas.

Tancar fronteres

Este diagnòstic va coincidir amb una proposta de la Comissió Europea de tancar la frontera comuna als vols amb origen o destinació a la regió del sud d’Àfrica, una mesura que els Vint-i-set examinaren en la vesprada d’este mateix divendres.

Molta prudència

Abans que transcendís el cas de la jove contagiada a Bèlgica, precisament el ministre de Salut belga, Frank Vandenbroucke, va indicar en una roda de premsa que s’adhereix totalment a la proposta de restringir els vols a la regió en nom de la “prudència“, a pesar que “encara no se sap molt” de la variant.

Què és la nova variant i per què és preocupant?

Els científics han detectat una nova variant de la COVID-19 anomenada B.1.1.529 i estan treballant per a comprendre les seues possibles implicacions. Hi ha uns 50 casos confirmats a Sud-àfrica, Hong Kong i Botswana. L’Organització Mundial de la Salut ha decidit identificar la variant com “ómicron”.

La variant B.1.1.529 presenta una atípica i preocupant combinació de mutacions que, segons els científics, podria fer més contagiós el virus i ajudar-lo a evadir la resposta immunitària de l’organisme. Qualsevol nova variant capaç d’eludir la protecció de les vacunes o de propagar-se més ràpidament que la variant delta, predominant en este moment, podria amenaçar greument la sortida mundial de la pandèmia.

Com es compara amb altres variants?

Científics consultats descriuen a omicron com la pitjor variant des de l’inici de la pandèmia. Presenta 32 mutacions en la proteïna de l’espícula, que al seu torn és la part del virus usada per la majoria de les vacunes per a entrenar al sistema immunitari contra la COVID-19. Este nombre de mutacions és aproximadament el doble de les associades a la variant delta. Les mutacions en esta proteïna poden afectar la capacitat del virus per a infectar cèl·lules i propagar-se, però també dificulten que les cèl·lules immunitàries ataquen al patogen. De fet, l’OMS ha reconegut que esta nova variant pot suposar un major risc d’infecció i l’ha classificat com a “variant de preocupació”.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies