Espanya elimina els aïllaments per a contagiats de coronavirus asimptomàtics i lleus

Les proves diagnòstiques no seran obligatòries per a menors de 60 anys sense factors de risc

La Comissió de Salut Pública, integrada pel Ministeri de Sanitat i les autonomies, ha acordat eliminar els aïllaments per a asimptomàtics i casos lleus. A partir del dilluns,  aquests  positius en coronavirus no hauran de quedar-se a casa. 

Aquest és un pas més cap a una nova fase de la pandèmia, en la qual el focus estarà en els quadres greus i persones vulnerables, i quedarà en mans del personal sanitari imposar-les o no segons els símptomes o el nivell de risc de cada persona.

És important recordar que l’aïllament, era de set a 10 dies, refereix a les persones infectades confirmades i la quarantena a les quals encara no han rebut el resultat o són contactes estrets.

En aquest últim cas tampoc caldrà guardar-la, independentment de si s’està vacunat. La Comissió va comunicar aquesta decisió a principis d’aquest mes.

Sí que continuaran sent obligatòries les quarantenes en els entorns de risc, en concret en les residències de majors i als hospitals. En els geriàtrics els aïllaments duraran cinc dies i finalitzaran transcorregudes 24 hores sense símptomes.

D’altra banda, en l’àmbit hospitalari, els aïllaments també tindran una duració de cinc dies, i només es donaran per finalitzats quan el pacient reba un resultat negatiu en una prova diagnòstica.

La recomanació per als contagiats serà seguir mesures preventives com la utilització de màscara en tots els àmbits i evitar contacte amb persones de risc. En els àmbits vulnerables, com a centres sanitaris assistencials o sociosanitaris, es podran implementar mesures específiques d’aïllament i control.

Eliminació proves

Una altra de les novetats de l’última reunió és la realització de proves diagnòstiques. A partir del dilluns, estaran indicades principalment per a persones vulnerables (majors de 60 anys, immunodeprimits i embarassades), entorns vulnerables com les residències de majors i casos greus. Per a la resta (asimptomàtics i lleus), els sanitaris valoraran la situació del pacient, però no seran obligatòries. Els entorns vulnerables com les residències podran aplicar mesures d’aïllament i control.

El diagnòstic de pacients amb símptomes lleus compatibles amb Covid-19 es realitzarà segons les necessitats de maneig clínic d’aquest.

Les estructures extraordinàries de vigilància i control posades en marxa durant la pandèmia –recorda el ministeri en un comunicat– es mantindran operatives per a monitorar indicadors clau que permeten detectar precoçment canvis en la situació que puguen requerir reimplantar mesures de control

Aquesta estratègia seguirà en vigor mentre no es produïsca un canvi significatiu en la tendència que indique una circulació no controlada del SARS-CoV-2 o bé un canvi en la situació epidemiològica que requerisca restablir mesures de vigilància i control a proposta de la Ponència d’Alertes i Plans de Preparació i Resposta.

Canvis basats en la vacunació

La nova actualització de l’Estratègia de vigilància i control enfront de la covid-19 està fonamentada en l’alt percentatge de vacunats. El 92,3% dels majors de 12 anys ha completat la pauta, dels quals el 62% ha rebut el reforç, segons les últimes dades de Sanitat. Quant als menors de 12 anys, el 32,2% té la pauta completa.

Aquesta estratègia, comunicada al Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties, estarà en vigor mentre no hi haja un canvi que “indique una circulació no controlada” del coronavirus. De moment, la incidència acumulada a 14 dies ha tornat a la seua trajectòria descendent després de tres pujades consecutives.

Està en risc alt amb 436 casos per 100.000 habitants de mitjana nacional.

ÚLTIMES NOTÍCIES