Europa avisa del perill d’una quarta onada de coronavirus: «Estem empitjorant»

Compartir:

 

Brussel·les ha alertat d’un repunt de contagis i ha reclamat accelerar la vacunació a la Unió Europea. «Estem empitjorant, veiem la cresta d’una quarta onada», ha assegurat este dimecres la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula Von der Leyen. En paral·lel a la crida per a vacunar més ràpidament, l’executiu comunitari també demana als governs europeus que comencen a preparar una desescalada «coordinada» per quan «la situació epidemiològica ho permeta».

 

 

El Centre Europeu de Prevenció i Control Malalties (ECDC, per les seues sigles en anglès) definirà en les pròximes setmanes «el marge de maniobra» que tenen els països per alçar restriccions. De totes maneres, els experts de l’ECDC ja van avisar a principis d’esta setmana que les mesures per la covid-19 s’han de mantindre fins a l’1 de maig si es vol evitar un repunt de morts en juny. De fet, preveuen el doble de morts per la Covid-19 en estiu si s’alçen este març les restriccions.

 

La CE demana preparar conjuntament l’eixida de la pandèmia

Confiant que la vacunació farà un salt qualitatiu a partir d’abril amb un augment de les dosis disponibles, la CE demana als governs europeus que comencen a preparar ja conjuntament l’estratègia d’eixida de la pandèmia. Per a l’executiu comunitari, esta hauria d’implicar seguir criteris comuns i l’ECDC hauria de tindre un paper destacat per a marcar el full de ruta dels països de la UE.

Segons la CE, esta agència està elaborant una guia per a establir els nivells epidemiològics que permeten fer «simulacions sobre el marge de maniobra que té cada estat per a reduir mesures sense provocar un rebrot». Brussel·les assegura que l’ECDC crearà una ferramenta digital per a facilitar les decisions als estats i que estarà operativa en abril.

 

Un passaport sanitari gratuït per a viatjar per Europa

A banda d’això, Brussel·les proposa un passaport sanitari gratuït per verificar amb un QR la vacunació, haver passat el virus o ser negatiu en Covid-19. La CE ha presentat este dimecres la proposta sobre este document de viatge que, a l’espera del vistiplau dels governs europeus, no estarà llest abans de juny, ja que l’executiu europeu tardarà almenys tres mesos en fer-lo operatiu en l’àmbit tècnic.

 

De totes maneres, quedarà en mans dels estats decidir quines proves accepten com a salconduit i les restriccions de moviment per la Covid-19. La CE ha avisat que els no vacunats hauran de tindre la mateixa llibertat de moviment que els vacunats mentre se sotmeten a «proves o quarantenes». Els 27 estats membre de la Unió Europea discutiran el sistema de mobilitat ideat per l’executiu d’Ursula Von der Leyen els pròxims 25 i 26 de març.

 

D’entrada, els líders europeus estan a favor d’un passaport Covid-19, mentres no signifique una discriminació per als no vacunats. El Parlament Europeu també haurà de donar el seu vistiplau al passaport de la Covid. En Brussel·les aposten per tirar endavant un document flexible que permeta demostrar l’estatus sobre el virus de cara a reactivar els viatges en estiu. «El Certificat Verd Digital oferix una solució a tota la UE per a garantir que els ciutadans es beneficien d’una ferramenta digital harmonitzada per a moure’s en la UE», ha defensat la vicepresidenta de la CE Vera Jourová.

 

Brussel·les demana que el passaport sanitari siga vàlid en tots els estats membre de la UE amb la possibilitat que servisca per a Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa, si estos països ho desitgen. Qualsevol ciutadà de la UE ha de poder obtindre el document de viatge i els estrangers residents a la UE i els visitants amb dret a viatjar arreu del bloc europeu. Fonts comunitàries no descarten que el document puga servir en un futur per a viatjar fora de la UE, però no s’atrevixen a predir quan es podrien tancar acords bilaterals amb països tercers.

EL MÉS LLEGIT

València tindrà una ordenança que perseguirà i sancionarà als puters

Compromís i PSPV han arribat a un acord per a reafirmar a la capital del Túria com a ciutat abolicionista i reformular l'ordenança de 2013

Infracció en la difusió del vídeo de les xiquetes violades a Burjassot

FACUA ha ampliat la denúncia presentada contra Cristina Seguí, ja que ha tornat a publicar imatges de les menors

Què ocorrerà ara amb el cas de Marta del Castillo?

L'advocada de la família Del Castillo: “El Cuco i la seua mare admeten que van mentir per a evitar que se sàpia la veritat”

Detenen a l’actor Luis Lorenzo i a la seua dona per presumpte assassinat

L'actor i la seua parella han passat a disposició judicial per l'assassinat de la tia d'ella