Països Baixos imposa el confinament parcial

Compartir:

Este divendres el Govern de Països Baixos va ordenar avançar el tancament de botigues no essencials a les 18.00 hores i l’hostaleria, els supermercats i les farmàcies a les 20.00 hores per a frenar els casos de Covid-19, l’endemà de registrar-se la xifra més alta de contagis des de l’inici de la pandèmia, al març de 2020.

“El virus es troba en tots els costats”

En una roda de premsa el primer ministre neerlandés en funcions, Mark Rutte, va assenyalar que, “Les restriccions són inevitables” i va assegurar que “el virus es troba en tots costats, en totes les edats i en tots els sectors”.

Les messures ja han entrat en vigor

Este dissabte les mesures han entrat en vigor, s’aplicaran almenys fins al 4 de desembre i implicaran que les persones que acudisquen a bars, terrasses i restaurants romanguen assegudes en tot moment.

Serveis no essencials

Els perruquers, les treballadores sexuals i els massatgistes, igual que les botigues no essencials, hauran de deixar de prestar serveis a partir de les 18.00 h.

Tancament de l’hoteleria

El tancament de l’hostaleria a les 20.00 és una concessió del Govern al sector, perquè les autoritats al principi tenien previst avançar la clausura de bars i restaurants a les 19.00 h. Estos negocis podran continuar amb el servei de menjar a domicili més enllà de les 20.00 hores.

Universitats i centres de formació

En les universitats i centres de formació, el nombre màxim d’alumnes per aula serà de 75 persones, mesura que no s’haurà d’aplicar si es tracta d’un examen.

Així mateix, es mantindrà la passada Covid per a accedir als negocis hostalers, cinemes, teatres, piscines i gimnasos, així com l’ús de les màscares en supermercats, botigues no essencials, transport públic i edificis oficials.

Teletreball

Rutte va fer una crida a les empreses perquè implementen el teletreball sempre que siga possible i va recomanar a la ciutadania limitar les visites a quatre persones per casa i recuperar la distància de seguretat d’un metre i mig en els llocs on no es demane la passada covid.

Què passa si algú dóna positiu?

Si algú dóna positiu en un test, la quarantena s’aplicarà no sols a la persona contagiada, sinó també a la resta de persones que convisquen amb l’afectat.

Esdeveniments esportius a porta tancada

Els esdeveniments esportius tornaran a jugar-se a porta tancada les pròximes tres setmanes, inclosos tots els partits de la lliga de futbol i la decisiva trobada classificatòria per al Mundial de Catar 2022 entre Països Baixos i Noruega, dimarts que ve a Rotterdam.

Rutte va descartar altres mesures més dures sol·licitades per l’equip de gestió de brots, un grup d’experts que assessora al Govern, com el tancament de cinemes i teatres i la cancel·lació d’esdeveniments massius.

No obstant això, l’Executiu estudia demanar al Parlament ampliar la passada Covid, necessari actualment per a entrar a l’interior de bars, restaurants, piscines i gimnasos.

Complir tres requisits

Per a obtenir esta passada en Països Baixos s’ha de complir almenys un d’estos tres requisits: tenir la pauta completa de vacunació, haver passat la malaltia recentment o mostrar un test negatiu, un sistema conegut com a 3G en països com Alemanya o Àustria.

La intenció del Govern és passar del 3G al 2G eliminant l’opció de presentar un test negatiu, promovent d’esta manera la vacunació, encara que Rutte va dir que estudia fer excepcions “amb uns certs sectors”.

L’Executiu començarà la setmana vinent a aplicar dosi de reforç als majors de 80 anys, al personal sanitari i als treballadors de les residències.

Països Baixos va registrar divendres16.287 contagis en les últimes 24 hores, quasi els mateixos que dijous passat, quan es va aconseguir la xifra més alta des de l’inici de la pandèmia amb 16.364 casos. La incidència es troba en 93,2 contagis per cada 100.000 habitants.

La pressió sobre el sistema sanitari és una altra vegada extremadament alta“, va dir Rutte, perquè “les cirurgies de maluc, genoll i cor s’estan posposant novament, a vegades per segona vegada”.

El percentatge de població major de 12 anys sense la pauta completa representa un 17,6% de la població, però els no vacunats van ocupar el passat octubre el 56% dels llits en hospitals destinats per a pacients amb Covid-19.

Este percentatge va pujar a un 70% en el cas de les Unitats de Vigilància intensiva (UCI), segons les xifres donades a conéixer pel Ministeri de Sanitat neerlandés.

EL MÉS LLEGIT

És beneficiosa la jornada laboral de quatre dies?

A Espanya, existeix una iniciativa per a realitzar un projecte pilot de reducció de jornada

Sabies que menges plàstic diàriament?: Com afecta la salut?

Ja hi ha estudis que confirmen que els microplàstics es troben en la sang humana i que 8 de cada 10 persones estan afectades

Has de viatjar per Europa? T’expliquem on continua sent obligatori el passaport covid

Alguns països ja no exigeixen el passaport covid per a viatjar i entrar al territori

Aquests són els indicadors clau per a mesurar el canvi climàtic en 2021

L'ONU exigeix accelerar l'impuls a les energies renovables, triplicar les inversions privades i públiques en aquest camp i posar fi als subsidis als combustibles fòssils