‘Invocación’ inaugura el cicle ‘Les Arts és Dansa’ amb El Ballet Nacional d’Espanya

Compartir:

El programa ofereix una visió global de la dansa espanyola amb coreografies de Rubén Olmo, Antonio Najarro i un homenatge a Mario Maya

El Ballet Nacional d’Espanya (BNE) inaugura demà dijous, 21 d’abril, el cicle ‘Les Arts és Dansa’ amb l’espectacle ‘Invocación’, que es representarà fins al pròxim dia 24 a la Sala Principal del Palau de les Arts. La companyia que dirigeix Rubén Olmo ofereix una visió global de quasi  tots els  estils  de  la  dansa  espanyola  amb  aquest programa  quàdruple,  estrenat  en 2020,  que  està  format  per  coreografies  de  Rubén  Olmo  i  Antonio  Najarro,  i inclou també un homenatge a Mario Maya, un dels pioners del flamenc teatre a Andalusia.

El  director  d’orquestra  i  compositor  Manuel  Busto debuta  al  capdavant  de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, que acompanyarà musicalment els més de 40 ballarins de la formació en les quatre representacions a Les Arts. Segons assegura Rubén Olmo, director del BNE: “És un programa molt complet en  el  qual es pot gaudir d’un flamenc ple de vida i de força en l’escenari, un ballet de la més pura dansa estilitzada i una de les escasses coreografies recents d’escola de bolero”.

El programa s’obri amb la coreografia d’escola de bolero ‘Invocación bolera’. Aquest estil és una de  les disciplines més difícils de la dansa espanyola per la rapidesa  dels  seus  passos  i  bots,  i  la  utilització  de  passos  de  ballet  clàssic juntament   amb   les   castanyoles.   Rubén   Olmo   actualitza   en   aquesta   obra l’essència de l’escola de bolero  tradicional,  a  més  de  retre  un  homenatge  als grans mestres que van marcar la línia que s’ha de seguir d’aquest estil.

La música d’‘Invocación bolera’  és una  composició contemporània original encarregada  pel  Ballet  Nacional  d’Espanya  al  jove  compositori  director d’orquestra sevillà Manuel Busto, que posteriorment ha participat també en la partitura col·lectiva de ‘La Bella Otero’. El vestuari va ser dissenyat per Pedro Moreno per a l’obra ‘Fandango del Padre Soler’, estrenada pel Ballet Nacional d’Espanya en 1988, i ha sigut adaptat pel mateix dissenyador per a aquesta obra.El  mateix  duo  creatiu  de  Rubén  Olmo  i  Manuel  Busto  és  el  responsable  de ‘Jauleña’,  un  solo  que  entrellaça  diversos  estils  de  dansa,  amb  especial protagonisme del ‘zapateado’ i la granadina. 

A  València  es  rellevaran  sobre l’escenari com a intèrprets Miguel Ángel Corbacho, assistent del director, i José Manuel Benítez, ballarí solista. ‘Eterna Iberia’, d’Antonio Najarro, completa la primera part de l’espectacle. Es tracta d’una coreografia  de  dansa  estilitzada,  estrenada  pel  BNE  en  2019,  que utilitza  elements  tradicionals  de  la  dansa  espanyola  com  la  capa  i  el  barret cordovés.La  música  per  a  aquesta  obra  va  ser  composta  originàriament  per  Manuel Moreno Buendía per al ballet ‘EternaCastilla’, d’Antonio Ruiz Soler, i editada posteriorment en forma de ‘suite’ amb el títol ‘Celtiberia’.

El sofisticat vestuari de Yaiza Pinillos representa la riquesa del nostre territori amb la utilització dels colors blau, verd i granat per a representar tres de les nostres riqueses: la mar, les oliveres i el vi.El flamenc pren el protagonisme en la segona part del programa ‘Invocación’ amb la inclusió per primera vegada en el repertori del Ballet Nacional d’Espanya d’una coreografia de Mario Maya, un referent de la dansa espanyola per la seua genialitat i sensibilitat. Mort en 2008, va ser un pioner del flamenc teatre, autor de muntatges arriscats i innovadors, i un dels investigadors més incansables de la nostra època. Rubén Olmo ha seleccionat ‘De lo flamenco’ perquè, segons la seua opinió, aquest muntatge de Mario Maya, estrenat per la Companyia Andalusa de Dansa en 1994, va refrescar per l’estilització i el moviment la forma de fer i de sentir el flamenc a l’escenari, sobretot amb una gran companyia de ballarins. “Encara ara continua sent innovador i totalment diferent de la resta”, assegura Rubén Olmo.

El muntatge de ‘De lo flamenco’ que presenta el Ballet Nacional d’Espanya difereix de l’original de Mario Maya, Milagros Menjíbar, A. Rueda ‘Toná’ i Manolo Marín en les dues coreografies noves signades per dues col·laboradores habituals de Mario Maya: ‘Romance del emplazado’, de Rafaela Carrasco, i ‘Taranto’, d’Isabel Bayón.En aquesta reposició també han col·laborat artistes que van formar part del’elenc original, des del mestre repetidor Manuel Betanzos fins al músic Diego Carrasco, un dels autors de les cançons, juntament amb Jesús Torres, Moraíto Chico i Los del Río. El vestuari és una rèplica de l’original dissenyat per Mario Maya i ha sigut pintat a mà per Juan Andrés Amaya.

Coincidint amb l’actuació del Ballet Nacional d’Espanya a València, un grup de 25 xiquets del programa de prevenció i enfortiment familiar d’Aldees Infantils SOS assisteixen el 20 d’abril al taller pedagògic en l’Aula Magistral del Palau de les Arts i, posteriorment, a l’assaig general de l’espectacle.En aquesta activitat, el primer ballarí Sergio García, la mestra repetidora Maribel Gallardo i la responsable del Departament d’Activitats Pedagògiques, Belén Moreno, descobreixen als xiquets la dansa espanyola a través d’alguns dels seus elements més característics, com el mantó, les palmes, el calçat i les castanyoles.L’activitat, que s’inclou en ‘Les Arts és Educació’, recolza també en materials didàctics interactius  editats  pel  BNE:  un  llibre  il·lustrat,  tres  quadernets  amb realitat augmentada i un videojoc.

El Ballet Nacional d’Espanya (BNE)

El Ballet Nacional d’Espanya (BNE) és la companyia pública referent de la dansa espanyola des que  es va fundar en 1978 amb  el nom de Ballet Nacional Español, amb Antonio Gades com a primer director. Forma part de les unitats de producció de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), pertanyent  al  Ministeri  de  Cultura  i  Esport.  La  finalitat  del  BNE  se  centra  a preservar,   difondre   i   transmetre   el   ric   patrimoni   coreogràfic   espanyol, arreplegant la seua pluralitat estilística i les seues tradicions, representades per les seues diverses formes: acadèmica, estilitzada, folklore, bolero i flamenc. Així mateix, treballa per a facilitar l’acostament a nous públics i impulsar-ne  la projecció nacional i internacional en un marc de plena autonomia artística i de creació.

Rubén Olmo

Rubén Olmo, Premi Nacional de Dansa 2015, es va incorporar al Ballet Nacional d’Espanya el setembre de 2019 amb la intenció de treballar per a la preservació, la  difusió  i  la  mobilitat  del  repertori  tradicional  de  la  dansa  espanyola, incorporant,  a  més,  noves  creacions  i  obrint  les  portes  a  les  avantguardes  i l’experimentació. Aquestasuposa  la seua segona etapa en el BNE,  companyia de la qual va formar part com a ballarí entre 1998 i 2002.Des de 2011 va exercir com a director del Ballet Flamenc d’Andalusia, institució dependent de la Junta d’Andalusia, amb la qual va estrenar muntatges  propis com ara ‘Llanto por Ignacio Sánchez Mejías’ o ‘La muerte de un minotauro’. Anteriorment,  va  formar  la  seua  pròpia  companyia,  per  a  la  qual  va  crear espectacles com ‘Érase una vez’, ‘Belmonte’, ‘Las tentaciones de Poe’, ‘Horas contigo’, ‘Naturalmente Flamenco’ i ‘Diálogo de Navegante’.També  ha  col·laborat  com  a  coreògraf  o  ballarí  amb  figures  destacades  de  la dansa  espanyola  com  Aída  Gómez,  Antonio  Najarro,  Eva  Yerbabuena,  Víctor Ullate, Antonio Canales, Rafael Amargo, Isabel Bayón, Rafaela Carrasco i Aída Gómez.

EL MÉS LLEGIT

Apareix mort un tauró en una platja de Torrevieja

A primera hora del matí ha aparegut un tauró de mitja tona a la platja de La Mata de Torrevieja

Acord entre l’Ajuntament i el Valencia CF: el club accepta les condicions urbanístiques per al Nou Mestalla

L'alcalde ha destacat que 'totes les instàncies implicades estem treballant seriosament des de la voluntat que este assumpte concloga prompte amb la construcció d'un estadi que tots desitgem'

Dormir en hotels de la Comunitat va ser un 14% més car el 2022, amb una mitjana de 88 euros nit

La Comunitat Valenciana va registrar 27,2 milions de pernoctacions l'any passat i va ser la tercera destinació elegida pels viatgers residents a Espanya

La màscara deixarà de ser obligatòria al transport públic ‘de forma imminent’

Isabel Rodríguez, la portaveu del Govern, ha confirmat que la màscara no serà obligatòria al transport públic de 'forma immediata'
CatalanSpanish