En una jornada simbòlica durant el Nou d’Octubre, la Junta Directiva de Demòcrates Valencians (DV) ha fet un gir a la seua trajectòria. Després de deu anys d’activitat com un partit polític centrat en la moderació i la defensa de l’autogovern valencià, DV ha decidit reconvertir-se en una plataforma cívica, amb l’objectiu de convertir-se en l’Institut Valencià per l’Autogovern.
Albert Sarrió, secretari general de DV durant l’última dècada, va fer un balanç positiu del recorregut del partit, destacant la inclusió de totes les sensibilitats del valencianisme polític i el diàleg amb forces polítiques d’altres comunitats com el País Basc, Balears i Catalunya. “Este camí ha servit per a configurar un grup d’interés que ara fa un pas més enllà, abraçant el debat civil i el llegat polític valencianista”, va explicar Sarrió.
El nou líder de la iniciativa, Carmel Roda, expresident de Joventut Valencianista, va anunciar la seua intenció d’incorporar a figures històriques del valencianisme. Segons Roda, els nous Demòcrates Valencians no sols aspiren a mantindre viva la memòria de referents com Ignasi Villalonga i Francesc Burguera, sinó també a generar un debat civil necessari sobre l’autogovern en la Comunitat Valenciana.
La plataforma s’erigirà en el Real Monestir de Santa Maria de la Valldigna, complint amb el que s’establix en l’Estatut d’Autonomia, on este emblemàtic lloc es considera el centre històric i cultural de l’antic Regne de València. Roda va destacar la importància de temes clau com el finançament just, el corredor mediterrani, la gestió hídrica i el dret civil propi, pilars de la seua agenda sota el lema #Trellat.
Demòcrates Valencians mira al futur amb ambició, amb projectes com l’actualització de la “Declaració Valencianista” de 1918 i la reedició de l’obra “D’Impura Natione”, reafirmant el seu compromís amb la història i l’avenir de l’autogovern valencià.