Rovira espera derogar la Llei de Plurilingüisme el pròxim curs: ‘S’ha acabat el català’

“Desplegarem una política lingüística que fomente la llengua valenciana a través d’uns criteris lingüístics que prioritzen les formes autòctones. S’ha acabat el català”. Així ho ha assegurat el conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, a la comissió de Pressupostos de les Corts, on ha explicat els comptes del seu departament per al pròxim any. Una compareixença on el to ha pujat diverses vegades i hi ha hagut encreuament d’acusacions entre la bancada popular i Compromís.


Rebre les notícies de València Diari

En este sentit, ha assegurat que espera que el pròxim curs escolar estiga llesta la norma que substituirà i derogarà la Llei de Plurilingüisme, una nova normativa que “respecte del dret d’elecció de llengua” i tinai en compte “les diferents realitats sociolingüístiques de la Comunitat Valenciana, especialment de les zones de predomini de les dos llengües cooficials”.

“El pressupost està orientat a assolir els objectius que ens havíem marcat: una educació de qualitat, lliure d’ideologies i centrada en l’alumnat, on els pares i les mares tinguen llibertat d’elecció de centres i on es perceben les aules com a espai segur”, ha manifestat. 

Així doncs, el pressupost per a Educació creix en 84 milions d’euros respecte a l’exercici actual fins a assolir els 6.871 milions d’euros. “El Govern del canvi aposta per Educació, Universitats i Ocupació com la conselleria del futur”, ha afirmat Rovira, que també ha destacat que els recursos destinats a la formació del professorat s’incrementen en un 11%, els concerts d’educació pugen un 4,9%, es manté la promoció del valencià i s’aposta pel multilingüisme a l’escola amb 19,5 milions d’euros. 

De la mateixa manera, el titular d’Educació també ha denunciat la gestió del Pla Edificant del Botànic i ha acusat l’anterior consellera, Raquel Tamarit, d’adjudicar tan sols una setmana abans de deixar el càrrec, i estant en funcions, actuacions per valor de 65,5 milions d’euros per a 11 municipis de la Comunitat, governats per PSPV i Compromís. Per això, la conselleria ha iniciat els tràmits per revisar l’adjudicació d’estes obres i esbrinar si Tamarit podia assignar estes inversions estant en funcions.

Conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, a les Corts | Foto: José Cuéllar/Corts Valencianes

Rovira també ha retret que l’anterior govern autonòmic en sis anys “tan sols” van executar 377 milions, un 23%, un total de 1.639 milions d’euros pressupostats per a la construcció d’infraestructures educatives. “Esta és la veritable cara de la gestió de Compromís i el PSPV en esta conselleria. Són uns artistes inflant pressupostos, per això els donem un suspens absolut“, ha assenyalat. 

Fons europeus per a ocupació

El també responsable d’Ocupació al Consell ha criticat l’anterior govern per haver-hi “enderrocat” i “arrasat” amb els pressupostos del Fons Social Europeu, “acabant amb el 74% dels fons assignats fins al 2027 en dos anys”.

“El Consell de Puig va gastar el pressupost amb què el Fons Social Europeu finançava les actuacions més significatives en matèria d’ocupació, deixant l’organisme sense la possibilitat de posar en marxa programes tan significatius com Avalem Joves Plus o Avalem Experiència Plus. És una altra de les sorpreses que ens ha deixat el tripartit”, ha criticat.

Rovira també ha assenyalat que LABORA, el servei valencià d’ocupació, tindrà un pressupost inicial de 446,1 milions d’euros que preveu un augment de 100 euros més que el 2022 per persona aturada. Així mateix, té una partida per al futur Programa d’Escoles Taller per donar suport a l’ocupabilitat de les persones més joves, un nou Pla d’Infraestructures per a la construcció i renovació dels Espai Labora i els Labora Formació, i la creació de llocs de prospectors i orientadors.

Millora el finançament de les universitats

Pel que fa al pressupost de l’àrea d’Universitats, Rovira ha posat en valor que el Consell consolida el finançament de les universitats en augmentar el nombre d’estudiants becats i també s’incrementa la transferència corrent prevista per a les universitats públiques fins als 849,8 milions, que inclou les millores retributives del Conveni Col·lectiu del personal laboral i l’increment salarial, un augment del 3,07%.

Conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, a les Corts | Foto: José Cuéllar/Corts Valencianes

Així mateix, i per tal de donar “estabilitat i les garanties suficients” per al desenvolupament i projecció de les universitats, s’ha pressupostat un Fons de Transició al Nou Model de Finançament de les universitats públiques que puja a 64,77 milions d’euros. “Amb este projecte les Universitats valencianes no només tindran garantida l’atenció econòmica de les seues necessitats estructurals, sinó que, a més, es contempla la línia de finançament que atendrà tant les peculiaritats de cadascuna com els objectius estratègics consensuats amb el govern valencià”, ha indicat.

El conseller ha justificat que les comptes de Formació Professional i ha assenyalat que hi ha “una aparent reducció que és perquè l’exercici 2023 s’integraven en esta direcció les Escoles Oficials d’Idiomes, les d’Art i Disseny i Escoles Professionals que suposaven, aproximadament, el 33% del pressupost i que el 2024 estaran integrades a la Direcció General de Centres Docents , mantenint la seua assignació pressupostària. Hem fet una racionalització de la despesa pressupostària ajustant-ho a la realitat“. 

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies