Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal que estafava a persones d’avançada edat en situació de vulnerabilitat. El perjudici total ascendix a més de 300.000 euros. Els agents han detingut a 45 persones que es feien passar per treballadors de l’Administració, arribant fins i tot a disposar de plaques emblema falses per a guanyar-se la confiança de les víctimes. L’organització disposava d’un llistat de 12.894 persones d’avançada edat, que ja havien sigut estafades o anaven a ser-ho pròximament, i que van obtindre d’empreses dedicades a la venda a domicili.
Els detinguts -a través de trucades telefòniques o personant-se en els domicilis- aconseguien mitjançant pretextos o enganys tota la informació bancària de les seues víctimes necessària per a operar amb els seus comptes amb total llibertat. Els agents han bloquejat 86 comptes bancaris i han realitzat 17 registres en els quals han intervingut 46 telèfons, 5 vehicles d’alta gamma, 30.000 euros en efectiu, 30 rellotges d’alta gamma, 97.000 euros en bitllets falsos i 1 arma de foc, entre altres efectes.
La investigació es va iniciar a l’agost de 2022 quan els agents van detectar múltiples denúncies per tot el territori nacional que, si bé no guardaven relació entre elles, obeïen a un patró de conducta delictiva similar. Gràcies a les labors de coordinació de les bases de dades policials, al poc temps es va produir un encreuament de dades entre diferents plantilles que va permetre acreditar la relació entre els fets investigats i una mateixa organització criminal.
Es feien passar per empleats de l’Administració per a guanyar-se la confiança de les víctimes i enganyar-les
Els membres de l’organització contactaven per telèfon amb persones d’avançada edat fent-se passar per empleats de l’Administració –treballadors de jutjats, Hisenda, o de la Guàrdia Civil-. Mitjançant estes crides enganyaven les seues víctimes comunicant-los que havia tingut lloc un judici contra una entitat de crèdit, a través de la qual havien finançat amb anterioritat la compra de determinats béns, i que el jutge havia dictaminat a favor seu obligant l’entitat creditícia a retornar-los l’import íntegre d’estes compres. Amb el pretext de poder completar les devolucions, i al·legant que era necessari per a poder ingressar-los els diners que els corresponia, sol·licitaven telefònicament tota la informació bancària que els permetria operar amb els seus comptes amb total llibertat.
En cas que els arrestats no obtingueren la informació per telèfon, i una vegada que s’havien assegurat que la víctima vivia sola, concertaven una cita per a acudir al seu domicili. Quan es personaven en l’habitatge, mostraven plaques emblema falses per a acreditar que eren funcionaris públics, guanyar-se la seua confiança, i accedir a l’interior d’esta. A partir d’eixe moment, amb qualsevol pretext o engany i mitjançant l’ús de tècniques d’enginyeria social, aconseguien la informació bancària necessària.
En algunes ocasions, fins i tot portaven un datàfon i sol·licitaven a la víctima que introduïra la seua targeta bancària i teclejara el seu número PIN per a procedir a ingressar-li la indemnització corresponent. Fet això, aprofitaven una distracció -motivada per una trucada telefònica d’un altre membre de l’organització prèviament planificada- per a abandonar el domicili amb la targeta i amb qualsevol objecte de valor que estiguera a la vista.
Obtinguda la informació bancària de les víctimes, començava l’espoli sistemàtic dels seus comptes bancaris, ordenant un volum ingent de transferències de diners no autoritzades a comptes controlats per ells mateixos, o realitzant extraccions de diners en efectiu. Això va generar un perjudici total que ascendix a més de 300.000 euros.
Perfil de les víctimes: majors i vulnerables
Els agents van analitzar el perfil de les víctimes i van detectar que hi havia un patró comú que es repetia en totes elles. Es tractava de persones d’avançada edat, que vivien soles a les seues cases, i que havien fet amb anterioritat una compra de determinats béns.
Els investigats obtenien els llistats de les víctimes d’empreses dedicades a la venda a domicili. Les persones que treballaven en estes empreses captaven l’interés dels clients amb suposades ofertes i regals. Així mateix, els aclaparaven amb informació confusa i innecessàriament àmplia perquè acabaren signant contractes pels quals adquirien béns a un preu superior al seu valor de mercat. A vegades les víctimes no disposaven dels diners necessaris per a assumir la compra, per la qual cosa signaven un contracte amb una financera pel qual se’ls concedia un préstec amb uns interessos molt elevats; això els permetia pagar mes a mes els productes, generant un deute que es prolongava durant diversos anys.
L’organització discriminava les víctimes per raó d’edat, seleccionant a les més ancianes (edatisme). Es tracta de persones que es troben en una situació de desavantatge a l’hora d’administrar el seu patrimoni –signa de contractes de compra venda, sol·licitud de préstecs amb entitats de crèdit, informació dels seus comptes bancaris en línia…-, la qual cosa les fa més vulnerables enfront de delinqüents especialitzats en la comissió d’esta mena d’estafes.
45 detinguts i 17 registres simultanis a les províncies d’Alacant, València, Toledo i Madrid
Finalment, i gràcies a un dispositiu policial coordinat, els agents han detingut als 45 membres de l’organització criminal – ingressant els seus màxims responsables a la presó provisional- el que ha suposat la completa desarticulació d’esta.
A més, han bloquejat 85 comptes bancaris i han realitzat 17 registres simultanis a les províncies d’Alacant, València, Toledo i Madrid. Com a resultat dels registres s’han intervingut 46 telèfons, 5 vehicles d’alta gamma, 30.000 euros en efectiu, 30 rellotges d’alta gamma, 97.000 euros en bitllets falsos i 1 arma de foc, entre altres efectes.