VALÈNCIA, 7 (EUROPA PRESS)
El grup Climatoc-Lab del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE, UV-CSIC-GVA) ha desenvolupat el Meteo-Dron, un dron de baix cost dissenyat per ascendir fins a 7 quilòmetres d’altura i proporcionar informació essencial sobre l’atmosfera. Les dades recollides pel Meteo-Dron, que es poden visualitzar en temps real, són una font d’informació innovadora per a millorar els models que prediccionen fenòmens meteorològics extrems, com ara la dana que va afectar recentment la província de València.
Amb un cost aproximadament deu vegades menor que els dispositius comercials actuals, el Meteo-Dron reutilitza l’equipament científic i pot volar fins a diverses vegades al dia sobre una àrea específica, superant les limitacions dels globus sonda actualment en ús per a la predicció meteorològica.
Desenvolupat en el marc del programa ThinkInAzul Comunitat Valenciana, que és un pla complementari d’investigació en Ciències Marines del Ministeri de Ciència i Innovació, el Meteo-Dron ha estat provat en col·laboració amb l’Institut Nacional d’Investigació de l’Aigua i l’Atmosfera (NIWA) i la Universitat d’Auckland, amb èxit en diverses condicions de vent i turbulències.
El disseny del dron incorpora una estació meteorològica que registra variables com la temperatura, la humitat, la pressió i la intel·ligència en la direcció i velocitat del vent. Les dades es guarden en una memòria integrada i es transmeten en temps real a una estació de control per a una anàlisi més profunda.
“Disposar de dades meteorològiques en temps real d’una secció vertical fins a 7 quilòmetres ens ofereix informació molt valuosa per a les prediccions de fenòmens locals extrems com temporals costaners o tempestes severes”, explica César Azorín, investigador del CSIC en el CIDE.
Actualment, les dades atmosfèriques a aquestes altures s’obtenen llançant globus sonda que es perden quan esclaten, limitant la quantitat d’informació disponible. En canvi, el Meteo-Dron pot volar repetidament sobre el mateix punt, capturant dades en temps real sense perdre equip.
En resum, la tecnologia del Meteo-Dron no només promet reemplaçar els globus sonda amb un model més sostenible, sinó que també permetrà un coneixement més detallat de l’atmosfera, incloent la detecció de canvis en les condicions que podrien afectar la predicció d’incendis forestals. “El nostre dispositiu podria millorar la monitorització dels incendis, ajustant els models de predicció segons el comportament dels vents”, afirma Azorín.
El Climatoc-Lab està actualment en els últims passos per obtenir els permisos necessaris per a començar a volar el dron en Campanyes de mostreig atmosfèric, creant així una base de dades vital per a l’estudi de l’atmosfera a la Comunitat Valenciana.