El diputat Alberto Ibáñez, integrant del grup Sumar i membre de Compromís, ha fet un anomenat al fet que Espanya òbriga un debat seré però ràpid sobre la possible il·legalització del partit Vox, a causa del discurs que esta formació manté respecte a la immigració i la seua vinculació amb el terrorisme i la delinqüència.
Durant una roda de premsa en el Congrés, Ibáñez va expressar que una democràcia consolidada no pot permetre la coexistència de partits filofascistas. A més, va condemnar la violència racista institucional que s’ha manifestat en recents disturbis en Torre Pacheco, Murcia.
La crítica principal d’Ibáñez se centra en el discurs de Vox que associa falsament la immigració amb delinqüència, un argument que considera completament fals i perillós per a la convivència democràtica.
El feixisme mai és una opinió, és un crim
El feixisme mai és una opinió, és un crim, va afirmar el diputat.
Així mateix, va indicar que Espanya ha d’aplicar l’article 10 de la Llei de Partits per a abordar esta qüestió i va advertir que, de no prendre’s mesures, podrien lamentar-se morts pròximes relacionades amb estos discursos.
Veus crítiques des del grup Sumar
La diputada Aína Vidal, també del grup Sumar i dels comuns, va afegir que les actituds i activitats de Vox comencen a assemblar-se a conductes tipificades com a terrorisme segons el Codi Penal espanyol.
Vidal va comentar així mateix que els recents atacs contra veïns magrebins en Torre Pacheco coincideixen amb la setmana que Vox va promoure una política de deportació massiva d’immigrants a l’estil trumpista. En les seues paraules, Vox apunta i els nazis disparen.
Propostes institucionals davant el racisme estructural
En resposta a este clima social, els comuns impulsaran la creació d’una comissió d’estudi en el Congrés per a analitzar el racisme estructural a Espanya. Esta iniciativa buscarà suport de tots els grups parlamentaris excepte Vox i el PP, als qui no convidaran a sumar-se.
D’altra banda, Más Madrid presentarà una proposició no de llei per a crear un observatori que avalue la representació de persones migrants en els continguts d’RTVE. La diputada Tesh Sidi va subratllar la importància que els migrants tinguen referents visibles en els mitjans espanyols, més enllà de cobrir únicament episodis de conflicte.
Este observatori buscarà recomanar bones pràctiques i polítiques que fomenten la diversitat cultural, ètnica i racial, contribuint a construir una societat democràtica, igualitària i cohesionada.
Context polític i social
Esta sèrie de propostes i crítiques s’inscriuen en un moment de debat sobre la presència de discursos d’odi i extremismes en l’entramat polític espanyol i el seu impacte en la convivència social.