El sector ceràmic anuncia nous ERTOs davant el “gravíssim impacte” del preu del gas i ajudes “insuficients”

Compartir:

Entre l'1 de desembre i el 15 de març s'han registrat 20 expedients de regulació que han afectat uns 3.490 treballadors i es preveuen més en les pròximes setmanes

La crisi energètica, el efectes de la guerra d’Ucraïna i ara, la vaga dels transportistes, converteixen el sector ceràmic és un dels més afectats per les circumstàncies actuals. “La situació que travessa la indústria és d’emergència, ens trobem enmig d’una tempesta perfecta” ha assenyalat Vicente Nomdedeu, president d’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (ASCER) en un comunicat emés hui. A més, ha afegit que “són nombrosos els ERTOs que s’estan negociant i que es presentaran en les pròximes setmanes, podent arribar a convertir-se’n extincions d’ús de no millorar la conjuntura”.

Des del sector expliquen que la situació “no és sostenible d’allargar-se en el temps” i que s’està veient compromesa la viabilitat de les empreses del sector, “obligant a prendre mesures” per a limitar l’impacte amb parades de producció i ERTOs. Des de l’1 de gener fins al 15 de març s’han registrat 20 ERTOs amb un total de 3.490 treballadors afectats.

El preu de l’energia està asfixiant a aquesta indústria, cal tindre en compte que el preu mitjà del gas (mercat de referència TTF) en 2020 va ser de 7,78 €/MWh, i en 2021 el preu mitjà va créixer un 495% fins als 46,29 €/MWh. A la tardor de 2021 els increments estimats en la factura energètica sectorial eren d’un 263% podent arribar als 1.734 milions d’euros. Amb tot això, la guerra d’Ucraïna ha agreujat més la situació, registrant-se rècords sense precedents en els preus de l’energia. Entre l’1 de gener i fins al 15 de març la mitjana del preu TTF ha sigut de 107,26 €/MWh, un 479% major si el comparem amb el mateix període de l’any anterior.

A més, la guerra d’Ucraïna ha produït problemes de proveïment d’argiles i caolins, i l’augment de preus de matèries primeres en general, així com, la pujada del cost de nolis. A tot això, ara hi ha de sumar-li l‘atur en el transport que agreuja la delicada situació, ja que la cadena de subministrament es comença a veure afectada, tant en recepció de matèries primeres com en el servei a clients nacionals i internacionals, i podria forçar la parada de les línies de producció com anunciava ahir ASCER en un altre comunicat.

“Per a les nostres empreses no és senzill traslladar directament al preu de venda l’increment dels nostres costos de producció. Cal no oblidar que operem en un mercat global i que el 75% de les nostres vendes es fan en exportació, i competim tant amb tercers països amb menors costos de producció, com amb altres productes de recobriment substitutius” apunta Vicente Nomdedéu, president d’ ASCER. “Arribarà un punt en què el client no acceptarà més pujades en els preus de producte amb la consegüent pèrdua del mercat”, ha afegit.

Des de ASCER reclamen que encara no han vist cap mesura orientada a reduir les factures del gas per a la indústria sector i expliquen una bateria de propostes que s’han sol·licitat al Govern. El sector demana mesures excepcionals i urgents com la intervenció temporal dels preus energètics, establiment d’ajudes directes a indústries intensives en consum de gas, o moratòries de pagaments per a empreses afectades per la crisi energètica, totes elles mesures encaminades a donar liquiditat a les empreses i poder mantenir així la producció i l’ocupació.

“El límit que s’ha marcat a partir del qual s’atorgarien les ajudes és massa alt, això significa que les ajudes arribaran quan el sector ja estiga en una situació molt greu i amb les empreses parades o a punt de fer-ho”,

La Comissió Europea va publicar ahir el marc d’ajudes d’estat per als sectors afectats per la guerra d’Ucraïna, en el qual s’inclou al sector tauleller, no obstant això, “es tracta d’unes ajudes que únicament van encaminades a atenuar el sobrecost del preu del gas quan el TTF estiga en nivells extrems com els que vivim la setmana del 7 de març”, expliquen.

En aquest sentit, Ximo Puig, president de la Generalitat, ha declarat en roda de premsa que “ja s’ha aconseguit que el sector de la ceràmica puga rebre ajudes d’Estat que es concretaran en les pròximes setmanes”, ha assegurat. No obstant això, no ha especificat ni quantitats ni terminis encara.

La Comissió Europea preveu que es puga compensar fins al 70% del cost del gas que supere el doble del preu mitjà de 2021 (xifra que es prendrà com a referència en cada cas particular), la qual cosa en la pràctica per a una indústria que amb preus per damunt dels 60-80€/MWh ja està greument compromesa puga no suposar cap alleujament. D’altra banda, es tracta d’un marc temporal fins a finals de 2022 i ara han de ser els estats membres els que determinen i detallen les mesures a aplicar, sent els estats amb major capacitat econòmica els que compten amb un major marge de maniobra per a ajudar a les seues indústries.

En relació amb les ajudes, ASCER valora de forma moderadament positiva la mesura de la Comissió Europea, però una vegada més està lluny de la realitat i en la pràctica no suposarà un alleujament per a la situació d’emergència en la qual es troba la indústria, i en concret, per al sector tauleller. “El límit que s’ha marcat a partir del qual s’atorgarien les ajudes és massa alt, això significa que les ajudes arribaran quan el sector ja estiga en una situació molt greu i amb les empreses parades o a punt de fer-ho”, apunta el secretari general d’ASCER, Alberto Echavarría.

EL MÉS LLEGIT

Les mascotes alimentades amb menjar casolà tenen el doble de probabilitats de ser obeses

El risc de patir un excés de pes està directament relacionat amb els hàbits de vida i la relació afectiva entre la mascota i el seu cuidador

La probabilitat d’embaràs espontani pot caure a un 8% en dones amb endometriosi

L'Endometriosi no és una malaltia fàcil, s'estima que es tarda entre 8 i 10 anys a diagnosticar-la, quan hi ha dolor

Conciliatech, campus gratuït per a afavorir la conciliació laboral i familiar

En aquest campus de la ciutat de València, que se celebrarà en 3 centres del 27 de juny al 8 de juliol, participaren 60 xiquets i xiquetes de fins a 14 anys

Mor Gleycy Correia, Miss el Brasil 2018, després d’una operació

La jove tenia tan sols 27 anys i portava dos mesos en coma per una cirurgia per a extirpar les amígdales que va acabar amb una greu hemorràgia ja a casa