VALÈNCIA –
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha posat en marxa una iniciativa dirigida a reforçar l’atenció d’alumnes escolaritzats en centres educatius situats en entorns vulnerables. L’acció, que comptarà amb la participació d’uns onze professionals de l’educació social, té com a objectiu principal acompanyar i orientar la comunitat educativa. Aquesta mesura s’inscriu dins del Programa de Cooperació Territorial de Benestar Emocional promogut per la Sotsdirecció General de Cooperació Territorial i Innovació Educativa del Ministeri d’Educació.
Els professionals d’educació social començaran la seva tasca durant el curs escolar 2024-2025, i s’implantarà en diversos centres d’Alacant, Castelló i València. Entre els centres seleccionats per a la seva intervenció es troben el IES Gran Via i el CEIP Illa de Tabarca a Alacant, el IES La Melva i el CEIP Verge de la Salut d’Elda, així com altres instituts i escoles de les regions mencionades.
La selecció dels centres es basa en criteris com el percentatge d’alumnat amb necessitats de compensació de desigualtats o un elevat grau d’absentisme escolar, analitzant les dades del sistema ÍTACA.
Objectius del Programa d’Intervenció
Aquesta iniciativa busca millorar la resposta educativa de forma comunitària, amb enfocaments específics com la reducció de l’absentisme escolar i la millora de la convivència en els centres. L’acció també inclou el suport al pla de transició entre etapes educatives i la col·laboració en accions comunitàries.
Entre les funcions dels professionals d’educació social es destaca la seva participació en protocols d’absentisme, la prevenció i resolució de conflictes, la promoció de la diversitat, i la col·laboració amb institucions del seu entorn comunitari. També es buscarà una coordinació efectiva amb equips d’orientació i compartir iniciatives per fomentar la salut i el benestar de l’alumnat.
Cal destacar que cada centre educatiu mantindrà la seva autonomia per adaptar les actuacions a les necessitats particulars de la seva comunitat. Aquesta línia d’acció en l’àmbit educatiu es caracteritza per un enfocament integral que promou el benestar emocional, educatiu i comunitari, creant espais instructius segurs i inclusius.